Mi, hol, mikor

2007. július 2., hétfő, Mi, hol, mikor?

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban (Bazár sor) holnap 18 órától megnyílik Bartó Csongor képzőművészeti kiállítása.

TáborTánctábor. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Kulturális Alapítvány augusztus 6—12. között a csernátoni Hanna Panzióban megszervezi az V. társaságitánc- és manökenképző tábort. A 8—18 éves korosztály jelentkezését várják július 15-ig. A táborban a következő foglalkozásokon vehetnek részt: latino, báli és divattáncok, manöken- és modellszakmai ismeretek elsajátítása. Érdeklődni a 0367/802 137-es, a 0722 233 774-es telefonon, valamint a Live-Art Alapítvány sepsiszentgyörgyi székhelyén, az Olt utca 1. szám alatti stúdióban.

Kalandtábor. A Vertigo Kalandpark július 16. és 20 között a Vargyas-szorosban tábort szervez gyermekeknek. Sziklamászás, barlangászás, kézműves-foglalkozások, túrázás várja mindazokat, akik július 9-ig jelentkeznek a következő telefonszámok valamelyikén: 0745 317 667, 0745 485 457, 0367/409 499 vagy az e-mailon: vertigo.kolyokkaland@yahoo.com.

A Vertigo Kalandpark július 16. és 20 között a Vargyas-szorosban tábort szervez gyermekeknek. Sziklamászás, barlangászás, kézműves-foglalkozások, túrázás várja mindazokat, akik július 9-ig jelentkeznek a következő telefonszámok valamelyikén: 0745 317 667, 0745 485 457, 0367/409 499 vagy az e-mailon: vertigo.kolyokkaland@yahoo.com.

Drágulnak a postai díjszabások

Augusztus 1-jétől jelentősen emeli díjszabásait a Román Posta. A levelek kézbesítési díja 60 százalékkal, a nyomtatányok továbbítása 100 százalékkal nő. Ezek mellett növekszik a két kilogramm alatti, a kettő és tíz kilogramm közötti, a húsz kilóig terjedő csomagok és az ajánlott küldemények kézbesítése is. A Román Posta utoljára három éve emelte díjszabásait.

Néprajzkutatók szemináriuma

A zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban ma kezdődik a Fiatal néprajzkutatók IV. szemináriuma, melynek programjában részt vesznek a Babeş—Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének diákjai, tanárai, valamint szegedi és pécsi egyetemi hallgatók. A szeminárium vendégei holnap szakmai kirándulás keretében látogatják meg Háromszék és Barcaság múzeumait, nevezetességeit. Szerdán délelőtt tudományos előadást tart Boér Hunor, Csáki Árpád, Dimény Attila, Kinda István és Szőcsné Gazda Enikő. A szakmai gyakorlat során néprajzi terepmunkát végeznek Orbaiszék településein. A rendezvény jövő hétfőn ér véget.

Nyáron később jelentkezik az MTV-híradó

Pálffy István és D. Tóth Kriszta mától este fél nyolckor, erdélyi idő szerint fél kilenckor várja a nézőket. Júliusban és augusztusban ugyanis később jelentkezik az MTV Híradójának főkiadása. A kutatások azt igazolják, hogy nyáron a családok később ülnek a képernyők elé. A hírversenyben a Magyar Televíziónak fontos az is, hogy nézői ne késsék le az objektív, hiteles, pontos tájékoztatást. Igazodva az évszak sajátosságaihoz, a nemzeti főadó figyel minden réteg igényére, a hírfogyasztók megváltozott életvitelére. Újdonság, hogy az M1 és az M2 egyszerre sugározza a hírműsort, így a Kárpát-medence azon településeinek lakói, ahol nem fogható még a nemzeti főadó, az M2-n egy időben értesülhetnek a hírekről. A Balaton mellől továbbra is a Híradó után jelentkeznek az MTV riporterei, Csorba Viktória és Csutorás Róbert. Az ötperces hírösszefoglalóban a tóparti eseményekről, a legérdekesebb programokról számolnak be, friss információkat adnak a helyi időjárásról, a vízhőmérsékletről és a közlekedésről is.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy adminisztrátor (technikum), biztosítási ügynök (középfokú végzettség — kf.), reklámügynök (kf.), kézi csomagoló, szociális gondozó (kf.), pénzügyi menedzsment szakos tanácsos (felsőfokú végzettség — ff.), jogtanácsos (ff.), közgazdász (kf./ff.), szakosított nevelő (kf.), pénztáros (szakképesített — szk.), kartonozó, pizzafutár (ált. isk.), pék (kf.), néptáncos (kf.), néprajzos (előadó, ff.), gyógyszerész (ff.), egyetemes marós (kf.), építőmérnök, építkezésekre szakosodott építőmérnök (ff. v. főiskola), topográfus mérnök (ff.), takarítónő (ált. isk.), biztosítási tanácsadó (ff.), biztosítási felügyelő (ff.), vízvezeték-szerelő (szk.), hőszigetelő munkás (szk.), szerelőlakatos (szk.), kereskedelmi dolgozó (kf.), nehézgépész (szk.), gipszkartonszerelő (szk.), szakképzetlenmunkás fémkonfekció készítésére, szakképzetlenkonfekciós munkás, turisztikaitevékenység-szervező (előadó, ff.), őr (szk.), pszichopedagógus (ff.), pszichológus (ff.), közigazgatási előadó (kf.), zenei előadó (referens, ff.), kézi csiszoló (ált. isk.), esztergályos párhuzamos és hátraesztergáló gépre (szk.), hegesztő (szk.), fogtechnikus (főiskola), topográfus (technikum v. főiskola), traktorista (szk.), gépkocsimosó,elektromágneses térben festő (szk.), faipari festő/lakkozó (szk.), abroncsvulkanizáló (szk.), két-két báros (szk.), biztosítási tanácsadó (ff. — kf.), takarítónő, takarító, árumozgató (ált. isk.), faipari mérnök (ff.), burkolómunkás (szk.), fűrészáru-mozgató, pincér (szk.), mosónő, három-három közösségi rendőr (kf.), könyvelő (kf. szakvégzettség), karbantartó villanyszerelő (szk.), vasbetonszerelő (szk.), fonómunkás (szk. vagy szakképzetlen), szövőmunkás (szk.), építészmérnök (ff.), szakképzetlen munkás asztalosműhelybe, gépkocsivezető nehézgépjárműre (szk.), személygépkocsi-vezető (kf.), autogén hegesztő (szk.), fonómunkás (szk.), gépi festő (szk.), négy-négy karbantartó géplakatos, autóbádogos (szk.), festő-mázoló (szk.), öt-öt rendelésre dolgozó konfekciós, építőipari villanyszerelő, hat-hat általános egészségügyi asszisztens (technikum), géplakatos (szk.), gépkocsiszerelő (szk.), elárusító (szk.), kilenc ács (szk.), tíz-tíz gépkocsivezető személygépkocsira (taxi), tizenkét összeállító konfekciós (szk.), tizenhárom szakképzetlen munkás építőiparba, tizennégy egyetemesasztalos (szk.), huszonegy-huszonegy vakolókőműves (szk.), szakképzetlen munkás (kf.), huszonhat védőgázas hegesztő (szk.).

Az észak-amerikai kirándulóhelyeken csak a kijelölt helyeken lehet szabadtéri tüzet tenni. A Reménység tavánál (Lake Hope), ahol az Egyesült Államokban élő magyarok népes csoportja minden év augusztusában találkozik — volt, amikor kétszázan is — hatalmas fémtálakban raknak szalonnasütésre tüzet, s az óriási tepsit senki sem lopja el. A flekkensütés után a parazsat eloltják. Ide még a csórékolbász (mititej) szaga nem jutott el.

Kép és szöveg: Sylvester Lajos

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2007-06-30: Magazin - x:

Bertolucci életműdíja

Aranyoroszlán-életműdíjat kap Bernardo Bertolucci Oscar-díjas olasz filmrendező az idei Velencei Filmfesztiválon.
2007-07-02: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy a szeretett testvér, nagybácsi, rokon és jó szomszéd,
CSOMA FERENC
életének 53. évében tragikus körülmények között hirtelen elhunyt.
Temetése 2007. július 3-án, kedden 14 órakor lesz a zágoni családi háztól a református temetőben.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
2503362