Szőke Erika alkotásai a MagmábanA kiterített lepedő

2016. október 24., hétfő, Kultúrkert

Őszinte és mélyen emberi, egyszerre játékos és komoly – ezek a meghatározó személyiségjegyei Szőke Erika képzőművészeti alkotásainak, melyek a fotográfia, grafika és installáció határmezsgyéjén sorakoznak. A Székelyföldi Grafikai Biennálé nagydíját 2014-ben elnyerő fiatal felvidéki művész Terítsd ki a lepedőt! című kiállítása a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben látható.
 

  • Részlet a Talált testek című sorozatból. Fotó: Magma
    Részlet a Talált testek című sorozatból. Fotó: Magma

 

Műveik teremtésekor jobbára a nők meríthetnek irigylésre méltó érzékenységgel és bátorsággal saját életükből, miként Szőke Erika is bizonyítja. Persze, adott a kérdés, ha egy művész nem önnön életéből táplálkozik, akkor ugyan miből másból?
A felvidéki Nyitra melletti Nagykéren élő Szőke Erika családjáról nemcsak fotográfusként mesél, hanem nagymamája és szülei képmását, írott sorait, tárgyait megrendítő történetekké, emlékfoszlányokká, víziókká alakítja egyszerű, méltóságteljes szépséggel. Tárlatát érdemes a művész által ajánlott sorrendben szemügyre venni, így elindulva édesanyjának egykori üzenőleveleitől, egészen messzi­re, pontosabban mélyre kalandozhatunk.
Az alkotó által felkínált vizuális kalandozás azért is fontos, mert műveivel arra is emlékeztet – nem csak az elbizonytalanodókat! –, hogy kiszámíthatatlan világunkban a legbiztonságosabb örök burok, kötelék és háló mégiscsak a család, a nagyszülőkkel és a szülőkkel.
Anya üzenőlevelei tehát: egykori, számlák hátoldalára írt rövid üzenetekre – melyek a leghétköznapibb tennivalókat tartalmazzák: levesfőzés és gyógyszerek a nagyinak, majd a lepedő kiterítése stb. – családi fotókat montírozott, melyek méltóságteljessé nemesítik a banális utasításokat. És innentől kezdve csak fokozza a beavatást önnön életébe szobafestő édesapja, édeanyja, nagymamája révén. Az apu installációja a lécekkel feltámasztott diófaágak az udvaron, de láthatóak apjának feleségéhez írt levélrészletei borax kristályok mögé rejtve (Kristályosodás), jól olvasható a Drága Marikám megszólítás, s fölöttük őrködik az örökre egymás mellé szegődött két szülő fényképe (Csatlakozás). A nagymama is kulcsszereplő, aki bár életében legfennebb Budapestre juthatott, ám később a művész mégis utazásainak részesévé avatja (Úton a nagyival), majd a nagyi halálára három egyszerű, ám mégis megrázó, végletesen személyes fotó utal (Elment).
De igen egyedi a Talált testek című sorozat is, a művész kenyérre sokszorosította a temetőben, sírokon fényképezett arcképeket. S bár megtorpanunk eme egykor volt emberek repedezett, kenyeres portréi előtt, Szőke Erika alapvetően mégis az életről mesél gyöngéd, lírai érzékiséggel. Megrázza, majd kiteríti a lepedőt.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1486
szavazógép
2016-10-24: Kultúrkert - Mózes László:

Victor Drujiniu, a sikeres képregényrajzoló

Mindig állt mellette egy rajztanár, aki támogatta, hogy képregényrajzolói szenvedélyének élhessen, ezért hálával gondol vissza rájuk – magyarázta Victor Drujiniu megyeszékhelyi, az Árkosi Kulturális Központban bemutatott kiállításának megnyitóján. A sepsiszentgyörgyi származású képzőművész az ország egyik legismertebb képregényrajzolója, aki harmincöt évesen azt is elmondhatja magáról, hogy alkotásaiból él, s azon nagyon kevés romániai művész közé tartozik, akit mind az amerikai, mind a franciaországi kiadók ismernek.
 
2016-10-24: Sport - Tibodi Ferenc:

Sepsi-SIC–Aradi ICIM 78–51 (Női kosárlabda, nemzeti liga)

(20–16, 14–15, 30–13, 14–7)
Sepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sportcsarnok. Mintegy 1100 néző. Vezette: Amalia Marchiş, Marius Epure, Alexandru Sandu. Sepsi-SIC: Jeffery 12/3, Harris 6, Marshall 21, Gödri-Părău 6, Huţanu 8–Stoenescu 11/9, Pfirman 8, Lazăr, Mikes 2, Kokovay, Taranek, Kilin 4/3. Edző: Zoran Mikes. Aradi ICIM: Mercea 2, Pasic 12, Nagy 8, McGuire 4, Stroman 19/9–Hadzovic, Zidaru, Ebervein, Demeter, Gadasic, Karakasevic, Szőcs 6, Moraru. Edző: Stacey Nolan. Mezőnybeli dobószázalék: 32/72 – 44 százalék, illetve 19/45 – 42 százalék. Büntetők dobószázaléka: 9/14 – 64 százalék, illetve 10/13 – 77 százalék. Lepattanók: 39–23. Legtöbb lepattanó: Pfirmann 14, illetve Nagy 7. Legtöbb gólpassz: Gödri-Părău 7, illetve Stroman 3.