Középkori falképekA pogány megtérése Kilyénben

2016. október 29., szombat, Közélet

Restaurálták a sepsikilyéni unitárius templom hajójának északi oldalán levő falképeket, köztük a Szent László-legenda sorozatát, így azok most teljes szépségükben láthatóak. Hátravan a déli és a nyugati fal festményeinek restaurálása. A munkálatokat  a nyár végén Kiss Loránd és Pál Péter szakmai irányításával, Szakács Tamás vezetésével végezte a marosvásárhelyi Imago Picta Kft. a magyarországi műemlékvédő Rómer Flóris Terv támogatásával. Szakács Tamás mellett a szintén sepsiszentgyörgyi Beke Nándor és Szőcs János, valamint a széki Filep Melinda és a marosvásárhelyi Ruxandra Naste falképrestaurátorok dolgoztak három héten át.

  • Jánó Mihály a lefejezés jelenetét magyarázza, kiemelve a szív felajánlását. A szerző felvétele
    Jánó Mihály a lefejezés jelenetét magyarázza, kiemelve a szív felajánlását. A szerző felvétele

Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész úgy értékelte, óriási nyereség ez: az európai rangú falképegyüttes olvashatóvá vált, szépen összeállanak a képek, élénkek a színek. Mint elmondta, jó tíz évvel ezelőtt történt a freskók teljes feltárása és konzerválása, most meg a falkép restaurálása az északi oldalon. Hozzátette, a programból ennyire futotta, de megmutatta az eredményt Antal Árpádnak, Sepsiszentgyörgy polgármesterének, aki támogatásáról biztosította a munkálatokat. Így azok most már helyi alapokból folynak.
A kilyéni templom a 13. század második felében épült, a ma látható sokszögzáródású szent­élyét a 15. század végén emelték. Helyén kisebb, félkörív záródású szentély állt, melyet dr. Székely Zoltán és Kónya Ádám kutatott és tárt fel az 1980-as években. A templom az 1802-es földrengésben megsérült, szentélyboltozata beomlott, és azt utóbb a hajóval egy szintbe hozták. 1885-ben Husz­ka József feltárta a reformáció folyamán lemeszelt falképeket, és azokról akvarellmásolatokat készített. A gyülekezet kérésére Huszkának vissza kellett meszeltetnie a falakat. A Szent László-ciklusról készült másolatok nagyon későn kerültek elő, a Magyar Nemzeti Múzeumban Nagy Géza hagyatékában lelt rájuk Kerni Terézia. A templom az 1977-es földrengés alkalmával nagyon megrongálódott. Az 1980-as években feltárásokat végeztek. 1990 után a Keöpeczi Sebestyén József Műemlékvédő Társaság kezdeményezte a templom restaurálását. A magyar és a román kormány támogatásával a sepsiszentgyörgyi M Műhely végezte a munkát Máthé László vezetésével 1994 és 2004 között. A falképeket akkor feltárták és konzerválták.
Az északi fal restaurált képei a Szent László-legendát és a Passió-sorozat egy részét tartalmazzák. Jánó Mihály az 1400-as évek első évtizedére teszi a falképek keletkezési idejét, hangulati és stílusrokonságot mutatnak a székelyderzsiekkel. A Szent László-ciklus majdnem minden klasszikus jelenete megvan a kilyéni templomban, kivételt képez a pihenés, ami itt hiányzik. A művészettörténész felhívta a figyelmet az utolsó képre, mely a kun vitéz lefejezését ábrázolja. Szent László a hajánál fogva tartja a letepert kunt, a megszabadított lány karddal nyakára sújt. Közben a pogány jobb kezével szívet nyújt a lánynak. A szívfelajánlás jelenete szokatlan kép, ilyet még csak a csíkmenasági templomban lehet látni. Teológiai értelmezésben a megtérést jelenti – magyarázta Jánó Mihály.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 774
szavazógép
2016-10-29: Közélet - :

Sztrájkok évada

Hétfőn általános sztrájkot kezdenek az egészségügyben, a postai alkalmazottak beláthatatlan ideig folytatják tiltakozó akciójukat, a közigazgatásban viszont elmarad az ugyancsak hétfői kezdettel tervezett általános sztrájk.
2016-10-29: Közélet - Mózes László:

Összefognak a székelyföldi kutatók

Elismert székelyföldi, illetve székelyföldi kötődésű tudományos kutatókat tömörít az az újonnan alapított egyesület, amely csütörtökön este, a magyar tudomány napja alkalmából mutatkozott be Csíkszeredában. Az alapítók célja: összefogni azokat, akik bizonyítottak szakmai téren, és hogy erősödjék térségünk a tudományosságban. A Pro Sciencia Siculorum Egyesület ötletgazdája Kristály Sándor sepsiszentgyörgyi matematikus.