Új tetőt kap a vérközpont épülete

2016. október 29., szombat, Közélet

A legutóbbi esőzések alkalmával olyan mértékben beázott a Kovászna Megyei Transzfúziós Központ sepsiszentgyörgyi székházának födéme, hogy egy hete be kellett szüntetniük a délutáni programot. Az új tetőzet építésére  az intézmény százötvenezer lejt kapott az egészségügyi minisztériumtól, a munkálatokat jövő héten végzik, emiatt szerdától péntekig szünetel a vérvétel.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az 1970-es években felhúzott épület betonfödémét szigetelőanyag és kátrányréteg borítja, ezeket felszedik, és ha szükséges, a betont kijavítják, majd hagyományos, magas tetőzetet építenek. A munkálatok zajjal és porral járnak, ezért függesztik fel a vérvételt három napra – közölte dr. Andy Rosin, a vérközpont igazgatója. Néhány belső módosítást is elvégeznek, emiatt az épületben is felfordulás lesz, nem kockáztathatják a véradók és a begyűjtött vér biztonságát – mondotta.
A háromnapos leállásról az intézményvezető értesítette a megye kórházait, és kérte, hogy jövő héten csak a sürgősségi műtéteket végezzék el, az előjegyzett beavatkozásokat, amelyekhez előreláthatóan vérkészítményt használnának, halasszák későbbre. Dr. Andy Rosin továbbra is fenntartja, hogy a kórházakban vérpazarlás történik, nem használják azokat a speciális berendezéseket, amelyek lehetővé tennék, hogy a műtét alatt lévő páciensnél autotranszfúziót végezzenek, de azt belátja, hogy az ehhez szükséges szűrők sokba kerülnek. Azt is elmondta, jogszabály szerint a műtétre előirányzott páciensnek a beavatkozás előtt jelentkeznie kellene véradásra, hisz sokkal kockázatmentesebb, ha ilyen esetben a betegnek a saját vérét adagolják.
A központ vezetője kéri az önkéntes véradókat, hétfőn és kedden jelentkezzenek minél nagyobb számban véradásra, hogy lehetőség szerint előre pótolják a háromnapos kiesést. A Kovászna megyei vérközpontban havonta átlagban kétszázötven önkéntes véradó fordul meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2465
szavazógép
2016-10-29: Máról holnapra - Mózes László:

Értékteremtők

A tudománnyal magas szinten foglalkozókról ritkán szólnak hírek, jobbára azért is, mert az elhivatott kutatók rendszerint kerülik a reflektorfényt. Dolgoznak konokul, kitartóan, s eredményeiket nem a tévében, hanem a szakma rangos, világszinten elismert kiadványaiban közlik. Így aztán őket, munkásságukat többnyire csak szűk berkekben ismerik, illetve legfennebb akkor kerülhetnek a figyelem középpontjába, ha állást foglalnak valamiféle társadalmi kérdésben. De a hitelességét, tartását mindennél fontosabbnak tartó tudományos kutató – noha rendszerint érdeklődéssel követi, mi és miért történik a világban – általában nem arra törekszik, hogy álláspontját egyenes adásban fejtse ki.
2016-10-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kormánypénz a kilyéni hídra (Tanácsülés Sepsiszentgyörgyön)

452 ezer lejt utalt ki a kormány a kilyéni híd megerősítésére, a pénzt azonban már az idén el kellene költeni – közölte Antal Árpád polgármester, aki szerint kérdéses, hogy meg lehet-e még javítani a régi faépítményt.