Elhunyt Molnár H. Lajos

2016. november 4., péntek, Belföld

Életének hetvenegyedik évé­ben elhunyt Molnár H. Lajos erdélyi magyar író, közíró és újságíró. Az író szerda este halt meg betegség következtében.

1946. május 16-án született Marosvásárhelyen, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen szerzett pszichológusi diplomát 1971-ben. Üzempszichológusként dolgozott a resicabányai kohászati gyárban, ebből az időszakból táplálkozik az És akkor átmentem a tűzön című, a Kriterion Könyvkiadó Forrás-sorozatának részeként 1978-ban megjelent debütkötete. A kötet riportregény műfajába bújtatva számolt be a romániai acélkohó tragikus és szerteágazó hazugságok mögé bújtatott valóságáról. 1981-ben elnyerte a Donki Ákos című regényéért a Romániai Írószövetség Prózadíját. 1983-ban jelent meg a Falra hányt esztendő című riportregénye, melynek megjelenése után eltiltották a publikálás lehetőségétől. A Securitate zaklatásai következtében 1987-ben Magyarországra telepedett családjával, ahol előbb a Magyar Nemzetnél, majd a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Néplapnál, utóbb a Jászkun Krónikánál dolgozott. Időközben a szolnoki Szigligeti Színház dramaturgja is volt. A huszadik század második felének erdélyi és romániai történéseit magában foglaló Volt egyszer egy udvar című nagyregénye 2000-ben jelent meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2016-11-04: Belföld - :

Svéd királyi kitüntetést kapott Kövesi

Kitüntetést vett át Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze tegnap a svéd nagykövetségen. Köszönőbeszédében elmondta, a korrupcióellenes ügyészek elleni nyomásgyakorlások nem járnak sikerrel, a nyomozások folytatódnak.
2016-11-04: Belföld - :

Támogatás hazatérőknek

50 ezer eurós támogatást kaphatnak a román állam által kezdeményezett Diaspora Start-Up nevű program részeként azok a fiatalok, akik itthon, Romániában szeretnének vállalkozást indítani.