Magyar lobogó Sósmezőn

2016. november 11., péntek, Közélet

Ismét magyar zászló leng a sósmezÅ‘i HÅ‘sök temetÅ‘jében álló háborús emlékmű melletti egyik árbócon a román,  német, osztrák, orosz és török lobogók szomszédságában. A temetÅ‘t idén a Nagy Háború kitörésének századik évfordulójára újították fel a hÅ‘sök kultuszát ápoló hivatal és a Bákó megyei Gorzafalva község – ahová közigazgatásilag SósmezÅ‘ tartozik – jóvoltából.

  • A sósmezÅ‘i katona temetÅ‘. A szerzÅ‘ felvétele
    A sósmezői katona temető. A szerző felvétele


A felújítás során a piros-sárga-kék bejárati kaput egyszínűre festették, és a két giccses puska is eltűnt róla. A Hősök temetője, ahol négy parcellában 107 ismert katona földi maradványai találhatók, 1933-ban készült el. Itt nyugszanak, akik 1916 szeptembere és novembere között az Ojtozi-szoros védelmében estek el sok ezer ismeretlen bajtársukkal együtt. A magyar katonák sírjai a temető nyugati részében, közvetlenül a bejárattól balra lévő parcellában (délnyugati parcella) találhatók. A román katonai sírok az A, az osztrák katonai sírok a B, a német katonai sírok pedig a C parcellában vannak.
Magyarország 2008-ban kötötte meg Romániával a hadisírok kölcsönös gondozását biztosító államközi megállapodást, amit, ha megkésve is, de a román fél idén életbe léptetett. A magyar parcellában – akárcsak a másik háromban – minden sírkövön az illető hős katona neve olvasható, nem tüntették el a magyar és német neveket, és véstek helyettük románokat, ahogy azt sokszor főként a magyarországi média tévesen közölte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1767
szavazógép
2016-11-11: Világfigyelő - :

Hajléktalanok a Vatikánban

Budapesti hajléktalan emberekből és az őket kísérő segítőkből álló zarándokcsoport indult tegnap a Vatikánba, hogy találkozzanak Ferenc pápával – közölte a magyar zarándokok útját szervező Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ).
2016-11-11: Közélet - Bokor Gábor:

Újabb díj a kovásznai Diákszínpadnak

Újabb nívós elismeréssel tüntették ki a kovásznai Diákszínpadot. A Kőrösi Csoma Sándor Líceum színjátszó csoportja Szilágycsehben a XVIII. alkalommal megrendezett Partiumi Országos Diákszínjátszó Fesztiválon (PADIF) szerzett első díjat.