Mi, hol, mikor

2008. május 28., szerda, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház társulata Alexandru Kiriţescu Szarkafé­szek című vígjátékát ma és holnap 19 órától a nagyteremben játssza. Rendezte: Horaţiu Ioan Apan.

Bábszínház

Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési házban ma 10 és 12 órától a kolozsvári Puck Bábszínház bemutatja Ördögverő jó barátok című bábelőadását. Színpadra alkalmazta és rendezte: Kovács Ildikó.

Zene

A Barótra meghirdetett Kormorán-koncert objektív okok miatt elmarad. A szervezők a Kormorán-rajongók elnézését kérik. Holnap 20 órától az RMDSZ baróti szervezetének meghívására a művelődési ház nagytermében Koós János lép fel.

Könyvbemutató

Gecse Géza Bizánctól Bizáncig. Az orosz birodalmi gondolat című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatóját ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében tartják. Házigazda: Boér Hunor, a múzeum munkatársa.

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Míves Ház kiállítótermében ma 18 órakor Tóth-Birtan Csaba megnyitja a Guzsalyas Alapítvány ötödik fazekastanfolyamának Az agyag útja című kiállítását.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Művé­szeti Népiskola néptáncos hallgatói (Vargyas, Barót, Bükszád) szombaton 17 órától a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében bemutatják Néptáncóra című előadásukat.

Iratkozás a Református Kollégiumba

* Az induló ötödik osztályba június 20-ig lehet jelentkezni, a humán IX. osztályba pedig június 10—11-én, amit 13-án a képességpróba követ. A IX.-es reálosztályba a minden iskola számára egyszerre tartott számítógépes elosztás keretében lehet bejutni.

* A jelenlegi X. humán-, illetve reálosztályban négy, illetve kilenc helyet hirdetnek azok számára, akik ősztől ezekben a közösségekben kezdenék a XI. osztályt. Számukra június 27—28. a beiratkozási időszak. Érdeklődni az iskola titkárságán személyesen, illetve a 0267 311 210-es telefonon lehet.

Kampányrendezvények

* Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi polgármester- és várositanácstag-jelöltjeinek kampánykaravánja ma 16―19 óráig a roma közösségi ház előtt, 17―19 óráig a Csíki negyedi Otthon sétányon a 34-es tömbház előtt találkozik a lakossággal. Holnap 15.30 órakor felvonulás a rétyi Kováts András Fúvószenekar kíséretével, melyre elvárják a szervezet tagjait és szimpatizánsait. A résztvevők a Szent György térről indulva vonulnak a Lábas Ház elé, ahol a kampányzáró rendezvényre kerül sor, felszólal Antal Árpád polgármesterjelölt, Tamás Sándor megyeitanácselnök-jelölt, Demeter János, Tóth-Birtan Csaba megyei- és városilista-vezető, közreműködik a városi művelődési ház Cantus Firmus Vegyes Kórusa.

* A Magyar Polgári Párt mai kampányrendezvényei: Sepsiszentgyörgyön délelőtt FTC-s (az 1970-es évek KEK-döntős és az 1990-es évek BL-ben részt vevő csapatainak válogatottja) rendezvények különböző helyszíneken, 18 órától a stadionban focimeccs a helyi Öregfiúk együttesével, 20.30 órától a Kolcza vendéglőben közönségtalálkozó az FTC labdarúgóival. 17 órától Rétyen, 20 órától Kőröspatakon a művelődési házban Kovács István-találkozó és Vikidál Gyula-koncert. 19 órától Kézdivásárhely főterén kampányzáró rendezvény, fellép a régi Omega, valamint a P-Mobil tagjaiból újjáéledt együttes (Benkő László és a Bulldózer). Előzenekarként a Fásy Mulató mesterhármasa lép fel, és más meglepetésekre is lehet számítani. Holnap 17 órától Árkoson, 21 órától Illyefalván Kovács István-találkozó és Vikidál Gyula-koncert, 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Szent György Palota melletti szabadtéri színpadon kampányzáró rendezvény, fellép a Kormorán együttes.

Kék fény

Csütörtökön kora délután egy sepsiszentgyörgyi járőr felfigyelt T. Ionel (35) brassói lakosra, aki több holmit cipelt, aminek eredetéről nem tudott pénztárszámlát felmutatni. Mint kiderült, a három palack whiskyt, piperecikkeket, konyhai robotgépet, akkumulátor-töltőt több Állomás negyedi boltból tulajdonította el. A lopott holmit visszaadták a tulajdonosoknak, eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Városi futónap

A Kézdivásárhelyi Sportegyesület és a polgármesteri hivatal sportirodája közös szervezésében sikeresen lezajlott Városi futónapon tízen értékes jutalomban részesültek. 50 lej értékű ajándékcsomagot kapott Kelemen Henrietta, Lázár Ibolya és Daczó Ákos. Előfizetést nyert a Székely Hírmondó hetilapra Claudia Vişan, Nemes Hunor és Keresztes István. A Senso cég ajándékát, egy nyomtatót Bartók Tamás, a Bonanza cég ajándékát Papp Tímea nyerte. Szabó Tihamér gyöngyösi kirándulásban részesül a szervezők teljes körű támogatásával, és Nagyatádra mehet ingyen a Szőcs család a Határtalan Játék Nemzetközi Sportfesztivál-ra. Az ajándékokat holnap 15 órakor lehet átvenni Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalának sportirodájában (30-as szoba) Kocsis Zoltánnál. (kocsis)

Bajnoki cím és érmek az országos bajnokságról

A sportiskolák országos bajnokságának döntőjén jártak a Kós Károly Iskolaközpont-ISK birkózói — tájékoztatott Kertész Dávid testnevelő tanár. És sikerrel, hiszen egy országos bajnoki címet — Ana Lenghea (43 kg) —, egy ezüstérmet — Tatár Andrea (38 kg) — és négy bronzérmet — Bucşa Róbert (58 kg), Gheorghe Enea (69 kg), Alina Leonte (56 kg), Roxana Andrei (70 kg) — szereztek. További dobogó közeli helyezések: 4. helyezett Weber Beáta, 5. helyezett Baczoni Levente, Páll Tünde, Nikó Mónika, Incze Kriszta. Valamennyiüknek gratulálunk. (á)

Európai emlékserleget nyert

a romániai Forever Living Products válogatott a Magyarországon megrendezett kontinentális viadalon. A romániai csapatban öt sepsiszentgyörgyi szerepelt: Gyurka Árpád, Tóth Géza, Bodor István, Bardocz István és Nagy Ödön Róbert. A viadal végeredménye: 1. és emlékserleg-nyertes Románia, 2. Magyarország, 3. Bosznia-Hercegovina. Csak így tovább, szentgyörgyiek! (á)

Lábtenisz

Az elmúlt hét végén került sor a páros lábtenisz Szentgyörgy Kupára. A viadal dobogósai: 1. Szatmári György/Boros Sándor, 2. Bogyó László/Nicolae Rădulescu, 3. Szilágyi József/Schefter Levente (Marosvásárhely).

Bajnok az Oltchim

Az Oltchim Râmnicu Vâlcea nyerte a 2007—2008-as női szuperligás kézilabda-bajnokságot, miután a pontvadászat utolsó előtti fordulójának elhalasztott rangadóján 31—22-re legyőzte a Brassói Rulmentult. Az Oltchim úgy szerezte meg 14. bajnoki címét, hogy a Cenk alatti csapatnak holnap még meg kell mérkőznie a Buzăui Hidroconcasszal.

Bajnok az MTK

Az MTK Budapest a magyarországi labdarúgó Soproni Liga bajnoka, miután a 29. fordulóban 3—0-ra nyert a REAC vendégeként, és ezzel behozhatatlan előnyre tett szert az őt üldöző Debrecennel szemben. A fővárosiak 23. alkalommal lettek aranyérmesek az élvonalban. Garami József csapatának egy fordulóval a bajnokság vége előtt két pont az előnye. Mivel azonban a záró körben az MTK ellenfele a kizárt Sopron, a fővárosiak játék nélkül kapnak három pontot 3—0-s gólkülönbséggel, így a debreceniek akkor sem érhetik utol őket, ha szombaton nyernek az Újpest ellen.

Megnyitó nyolcszáz tornásszal

Mindössze tizenhárom percig tart jövő szombaton az osztrák—svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság megnyitója Bázelben. ,,Az előadáson nyolcszáz tornász vesz részt a két rendező országból, hivatalos beszédekre nem kerül sor. A megnyitó középpontjában a futball áll majd" — árulta el Wolfgang Eichler sajtószóvivő. A közvetlen megnyitót ugyanakkor háromórás program előzi meg, amelynek a tartalmát meglepetésnek szánják a szervezők. A műsort a francia Auditoire ügynökség rendezi, a művészeti igazgató Martin Arnaud, aki az 1998-as franciaországi világbajnokság nyitóünnepségét is koreografálta.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2008-05-27: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Fülöp Sándort igen, Péterfalvi Attilát nem
Az Országgyűlés jövő nemzedékek ombudsmanjának választotta Fülöp Sándort, de leszavazta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosjelöltet. A Ház ezúttal negyedszer szavazott az adatvédelmi biztosról és a jövő nemzedékek ombudsmanjáról.
2008-05-28: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
,,Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyeiteket. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, emlékem így áldás lesz rajtatok."
Az örök elválás fájdalmával, de Isten akaratát elfogadva tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, dédnagytata, após, testvér, apatárs, rokon, szomszéd és jó barát, a berecki születésű sepsiszentgyörgyi
HOSSZÚ ISTVÁN
életének 74. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2008. május 29-én 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
525