Adventben Mezőföldön

2016. december 14., szerda, Faluvilág

Szentkatolnától Kézimartonfalváig nem találni olyan templomot, ahol ne lobogtak volna már a harmadik adventi vasárnap gyertyái. Borongós decemberre virradtak a mezőföldi falvak, mintha megülte volna az adventi csend, egyfajta várakozás hangulata. Az óvodások és iskolások színes rajzai, az iskolapadokon álló kis koszorúk mind-mind erről tanúskodtak.
 

  • Adventi koszorú Szentkatolnán. Kondráth Erika fotója
    Adventi koszorú Szentkatolnán. Kondráth Erika fotója
  • Megyaszai László lelkipásztor. A szerző felvételei
    Megyaszai László lelkipásztor. A szerző felvételei
  • A hatolykai római katolikus templom
    A hatolykai római katolikus templom

 

Szentkatolna központi emlékparkjában, a helybeli önkormányzat készíttette fenyőkoszorún lángra lobbant az első gyertya. A település nagy szülötte, Szentkatolnai Bálint Gábor egész alakos szobra előtt a koszorú a két első adventi vasárnap liturgikus színébe, violába vagy lilába öltözött. Közös imával vette kezdetét a várakozás. „A lila a bűnbánat színe. A hívő katolikus ember különleges módon végzi a bűnbánást – részletezte kérésünkre Opra István plébános –, igyekezik advent folyamán elvégezni a gyónást. Nálunk teljes advent ígérkezik, mert kora reggel rendszeresen zajlanak a hajnali misék, a roráték, mi több, gyertyafényben. A harmadik adventi vasárnap rózsaszínre szokás cserélni a koszorúk díszeit, hogy aztán a negyedik vasárnap ismét megjelenhessen a lila szalag. A rózsaszín az öröm színe, s mint ilyen, olyan napon használatos, amelynek mondanivalója az öröm, a várás öröme. Advent negyedik vasárnapja a böjt vasárnapja.”
Felső-Mezőföld minden templomába beköltözött az adventi csend, a vasárnapi misék szentbeszédében is a várakozás a központi téma. Kézdimartonfalván Elekes Judit kezdeményezésére adventi koszorúkat készítettek az asszonyok, s ajándékoztak a helybeli Szent Márton-templom oltárára is. Az atya elmondta, plébániájában helyi hagyomány született, ugyanis minden évben jelképeket hordozó állatszimbólumok segítségével (kakas, galamb, bárány és szamár) végezték hetente a hívek lelki felkészülését.
– Tettünk annak érdekében, hogy tanulóink szívébe is beköltözhessen a várakozás érzése – tájékoztatott Kondráth Erika, a kilenc alegységből, öt óvodából és négy iskolából álló, 270 gyerekkel működő Szentkatolnai Bálint Gábor-iskola igazgatója. – Reménykedve tekintünk az új esztendő elé, bízunk abban, hogy befejezik a szentkatolnai új óvoda épületét.
– Az új esztendőben iskola és óvoda építésébe kezdünk Kézdimárkosfalván, amely ugyancsak a Barabás Miklós nevét viseli majd – tájékoztatott Tusa Levente polgármester is.
Advent eseményeiről érdeklődtünk a kézdimartonfalvi és kézdimárkosfalvi református egyházközségben is. „A vasárnapi istentiszteleteknek nálunk is ez a központi témája, híveinkben tudatosult, hogy az adventet megelőző hét bűnbánó hét – magyarázta Megyaszai László, a 168 lelket számláló gyülekezet lelkipásztora.
A tiszteletes szolgál be a szomszédos Hatolykára is, ahol 49 híve van. Hét vallásórás gyerekkel készül a tiszteletes asszony a karácsonyesti zenés-verses ünnepségre.
– Kézdimárkosfalván is Jézus eljöveteléről, az ószövetségi próféciákról szóltunk szószéki szolgálatainkban – válaszolta érdeklődésünkre Papp Zsolt református lelkipásztor, aki elmondta, advent üzenete, a karácsonyra készülődés és a kézműves-foglalkozások megérintették a márkosfalvi gyerekeket is.
Téli álmát aludta már a Mezőföld termékeny talaja, csendesek az udvarok, eljött a disznóölések ideje. Egy-egy műtrágyarakománnyal érkező teherautót látni: műtrágyával kell pótolnia a természetes trágyát annak a termelőnek, akit földbirtoka tart el.
– Van még pityóka a hatolykai pincékben – tájékoztatott Pakó József termelő –, csak 70 százaléka fogyhatott el a tartaléknak. Hatolykán idén az átlagos hozamot meghaladta az áldás, elérte a hektáronkénti 30 tonnát is, ami öröm volt számunkra. Van, akinek sikerült teljesen túladnia tartalék krumpliján.
Bekopogtattunk a Hatolykai Fürdő Panzióba is. Középkorú férfiak megelégedve távoztak, ásványvizes kádfürdőt vettek, mofettáztak, a fiatalabbak még a fitneszbicikliket is igénybe vették. A szénsavas helyi gyógyfürdő vasárnap és hétfő kivételével 11 és 18 óra között működik. A panzióban hat kétágyas vendégszoba található, amelyeket remények szerint a jövő nyártól  üzemeltetnek majd. A gyógyfürdőjegy 10 és 12 lej. Utóbbiban benne foglaltatik a masszázsfürdő, a szauna és a fitneszgépek használata is (telefon: 0731 121 077).

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2154
szavazógép
2016-12-14: Magazin - :

Kaliforniai álom

A Kaliforniai álom kapta a legtöbb jelölést a Golden Globe-díjra hétfőn Los Angelesben. Damien Chazelle filmje hét kategóriában esélyes a külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerésére.
 
2016-12-14: Faluvilág - Nagy B. Sándor:

Délutáni oktatás Árkoson

A megye több más települése után Árkoson is beindult a délutáni oktatás, amelyet a Diakónia Keresztyén Alapítvány működtet a Svájci Protestáns Egyházszövetség segélyszervezetével (HEKS), valamint a megyei és helyi tanáccsal partnerségben. A programról Makkai Péter lelkipásztort, a sepsiszentgyörgyi Diakónia igazgatóját, Hunyadi Olga igazgatónőt és Oláh-Badi Éva délutáni oktatót kérdeztük.