Fagyriadó országszerte

2017. január 10., kedd, Belföld

Másodfokú, narancssárga fagyriadót adott ki a meteorológiai szolgálat tegnap az ország szinte teljes területére január 9-re és 10-re, kivételt csak a nyugati országhatáron lévő, bánsági és partiumi megyék képeznek, ahol elsőfokú fagyriadó van érvényben.

Az előrejelzés szerint az ország legnagyobb részén a nappali csúcshőmérséklet nem haladja meg a mínusz 10–15 Celsius-fokot, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig az erdélyi medencében akár mínusz 29 Celsius-fokig is süllyedhet.
Az ország felében a karácsonyi szünet után nem nyitották ki az iskolákat: a hideg miatt 21 megyében tanítási szünetet rendeltek el tegnapra és mára. Bukarestben szerdán is szünetel a tanítás.
A pénteki hóvihar miatt napokig lezárt délkeleti országutakon és a Bukarest–Konstanca autópályán is helyreállt a forgalom, az útburkolat azonban sok helyütt havas, csúszós. A vasúti közlekedést csak részlegesen sikerült újraindítani a térségben: tegnap is 40 járatot töröltek a délkeleti megyékben.
A rendkívüli hideg próbára teszi az ország energetikai hálózatait is. A villamosenergia-hálózatot működtető Trans­electrica szerint tegnap 17 éve nem tapasztalt csúcsértékre, 9750 megawattra emelkedett az áramfogyasztás az országban, miután ezen a télen már december 16-án is megközelítette ezt az értéket. A tegnap reggeli energiafogyasztás tíz százalékkal volt magasabb, mint a tavaly január 9-ei érték.
Az energetikai operatív törzs tegnap elrendelte több vegyes tüzelésű hőerőmű áttérését fűtőolajra, hogy a lakossági fogyasztók földgázellátása a megnövekedett igény ellenére is zavartalan legyen. A villamosenergia-szükséglet 31 százalékát fedezik a vízi erőművek, 30 százalékát a szén-, 22 százalékát a szén-hidrogén-tüzelésű hőerőművek, 13,5 százalékát pedig a cernavodai atomerőmű. A szél- és napenergia a napi fogyasztás mindössze 3 százalékát biztosítja.
Románia napi 64 millió köbméteres földgázfogyasztásának felét belföldi termelésből, mintegy 30 százalékát a tartalékokból, és körülbelül 20 százalékát importból fedezi. Becslések szerint a napi földgázfogyasztás a hideg napokon elérheti a 70 millió köbmétert is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2017-01-09: Közélet - Bokor Gábor:

Új sípálya a megyében

Új sípályával gazdagodott Kovászna megye. Az év végén nyitották meg Nagypatak és Zágonbárkány között a sípályát, amely főként a Bodza-vidékiek számára nyújt sportolási lehetőséget. A hétvégi hideg ellenére is volt élet a helyszínen, szombat reggel már a nyitáskor többen síeltek.
2017-01-10: Belföld - :

Dragnea hiánnyal vádolja a volt kormányt

A költségvetésben keletkezett állítólag tízmilliárd lejes hiánnyal vádolta meg Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a leköszönt bukaresti szakértői kormányt, mely szerint a vád hamis.