Koszovó függetlenségeBalkáni háború robbanhat ki

2007. július 3., kedd, Világfigyelő

Vuk Draskovic szerb külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy háborút robbanthat ki a Balkánon az, ha Koszovó Szerbia beleegyezése nélkül függetlenné válna.

Koszovó függetlensége bajt idézhet elő a térségben, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Macedóniában. A Balkánon még nem módosítottak határt megállapodással. Határokat mindig háborúval változtattak, és ez természetesen ilyen bajt hozna — figyelmeztetett Draskovic. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Koszovó jogállása nemcsak területi, hanem ,,szellemi" kérdés is, mert — mint monda — ,,a szerb lélek és kultúra Koszovóban született". Draskovic szerint Koszovó jövőbeni jogállására olyan megoldást kell találni, amely révén egyik fél sem lesz vesztes vagy győztes.

Az ENSZ-nél azt remélik, hogy Koszovó jogállásának a kérdése az idei év végéig rendeződik, de az erről szóló szerb—albán tárgyalások megfeneklettek, mivel egyik fél sem hajlandó engedni álláspontjából. A rendezésben kulcsszerepet játszó hathatalmi nemzetközi összekötő csoport a múlt héten tartott New York-i ülésén úgy foglalt állást, hogy az év végéig a státustárgyalások lebonyolításával megbízott ENSZ-diplomatának, Martti Ahtisaarinak javaslatot kell tennie a státuskérdés rendezésére, és az elképzelés alapján folytatódnának a megbeszélések.

A kontaktcsoport javaslatára reagálva Sali Berisha albán miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, a tartomány lakosságának túlnyomó többségét alkotó albánok egyoldalúan kikiáltják a függetlenséget. Szerbia továbbra is ,,azt demonstrálja, hogy híján van a realizmusnak" — mondta Berisha. Szerinte kívánatos lenne, ha Belgrád beleegyezne Koszovó különválásába, mert ha ez nem történik meg, ráerőltetik. Berisha emlékeztetett arra: a Balkán elmúlt százötven évének történelme arról tanúskodik, hogy ,,a megoldásokat kierőltették, és nem kiegyezések révén fogadták el őket".

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-07-02: Közélet - Mózes László:

A hétvége hírei

2007-07-03: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Pozsony Pozsony marad (Kármentő)

Gyurcsány Ferenc nagydobra vert pozsonyi látogatása után hideg zuhanyként hatott a hír, hogy a szlovák kulturális miniszter betiltotta Pozsony nevének magyar használatát. A pozsonyi Új Szó főszerkesztője erre úgy reagált, hogy lapja továbbra is a város históriai magyar nevét használja.