Röviden

2007. július 3., kedd, Világfigyelő

Putyin Amerikába látogatott

A két ország viszonyában felgyülemlett feszültség oldását célzó ,,baráti hangvételű" megbeszélést folytatott George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök ez utóbbi nem hivatalos egyesült államokbeli látogatásán. A két elnök kötetlen jellegű, napirend nélküli találkozóján az amerikai rakétapajzs európai kiterjesztésének kérdése, valamint Koszovó függetlenségének ügye szerepelt a tárgyalások középpontjában. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, hogy a két államfő — közös vacsorájuk során — nagyon tartalmas és baráti hangvételű beszélgetést folytatott ,,az életről" és a két ország viszonyának történetéről.

Iraki merénylő

Iraki állampolgárságú orvos volt a hét végi glasgow-i repülőtéri robbantásos merényletkísérlet egyik tettese, aki abban a kórházban dolgozott, ahová súlyosan összeégett társát beszállították. A kórház parkolójában a gyanúsított autóján tűzszerészek ellenőrzött robbantást hajtottak végre, a rendőrség pedig aznap két újabb személyt vett őrizetbe. Jacqui Smith belügyminiszter a BBC-nek azt mondta: Nagy-Britanniának a lehetséges legsúlyosabb és tartós terrorfenyegetettséggel kell szembenéznie, és ez a fenyegetettség az al-Kaida terrorhálózathoz kötődik. Smith részletek nélkül hozzátette: a hét végi londoni és glasgow-i merényletkísérletek előtt a brit elhárítás már több hasonló próbálkozást meghiúsított.

Gyanús csapatmozgások

Sorozatos csapatmozgást jelentett be az izraeli hadsereg a Golán-fennsíkon, hogy felkészüljön egy esetleges fegyveres összecsapásra Szíriával. A csapatok parancsnokai szerint azonban védekező jellegű hadgyakorlatról van szó. A Maariv tel-avivi napilap beszámolója szerint a csapatmozgások célja egy lehetséges háborúra való felkészülés, bár az újság nem említi a részt vevő erők létszámát és fegyvernemét. A lap kiemeli: Izrael tájékoztatta Szíriát a gyakorlatokról, hogy elkerülje a csapatmozgások félreértését és egy nem kívánt konfliktus kirobbanását. A Maariv szerint Izrael Damaszkuszt is tájékoztatta a hadgyakorlatok védekező jellegéről.

Kifütyülték a portugál minisztereket

Kifütyülték a portugál minisztereket és az európai uniós biztosokat vasárnap este Portóban, amikor megérkeztek az Európai Unió soros elnökségének átvétele alkalmából rendezett ünnepségre. Portugália vasárnap vette át az EU elnökségét féléves időtartamra a tisztség eddigi betöltőjétől, Né­metországtól. Az öt szervezet, köztük szakszervezetek felhívására utcára vonuló tüntetők a szociális szempontokat szerintük sutba vágó uniós politika ellen tiltakoztak.

Párizs támogatta a népirtó rezsimet

Franciaországnak a hivatalos állásponttal ellentétben 1990 óta tudomása volt a ruandai népirtás kezdeményeiről, mégis tovább támogatta a hutu rezsimet — derül ki a Le Monde napilapban nyilvánosságra hozott diplomáciai dokumentumokból. A kormányülésekről készült jegyzőkönyvek és a diplomáciai feljegyzések szerint a ruandai francia nagykövetség 1990-ben többször figyelmeztette Párizst arra, hogy ,,megszaporodtak az önkényes letartóztatások a tuszik körében", és ,,félő, hogy a konfliktus etnikai háborúba torkollik".

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4537
szavazógép
2007-07-03: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar Tükör

Az elmúlt hét kétségtelenül legfontosabb magyar belpolitikai eseménye az Országos Választási Bizottság döntése volt, miszerint mégiscsak lesz népszavazás Magyarországon. ,,Győztünk, s papírunk is van róla!" — jelentette ki a sokat hezitáló Országos Választási Bizottság döntését kommentálva Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.
2007-07-03: Közélet - Mózes László:

Lovas nemzet a magyar (Faluünnep Gidófalván)

Fogathajtás Gidófalván - Mózes László felvétele
Hogy lovas nemzet a magyar, az a hét végén Gidófalván tartott falunapokon is bebizonyosodott. Újólag és sokadszorra. A jelek szerint egyre több háromszéki település vonja be faluünnepébe a lovassportot, a paripák mutogatását, s ez látványosságként, turisztikai vonzerőként is figyelmet érdemel.