Beiktatták hivatalába Donald Trumpot

2017. január 21., szombat, Világfigyelő

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen. A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor. Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, hogy Barack Obama most távozó elnök első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött. A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta.


Eskütétele utáni beiktatási beszédé­ben Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy hivatalba lépésével nem szokványos hatalomátadás történik, hanem „visszaadjuk a hatalmat a népnek”. Az Egyesült Államok 45. elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak, s együtt építik újra az országot mindenki javára. Köszönetet mondott Barack Obamának és feleségének, mert segítőkészen támogatták őt az átmeneti időszakban.
Az elnök ezúttal nem azt ismételte meg, hogy „ismét naggyá tesszük Amerikát”, hanem több ízben azt mondta: „Amerika mindenekelőtt”. Véleménye szerint a politikusok mostanáig nagyon jól éltek, de közben gyárak zártak be és munkahelyek szűntek meg. Gyártsunk amerikai termékeket, vásároljunk amerikai árut – fogalmazott Donald Trump.
Új vízió mentén fogják irányítani az Egyesült Államokat, és ezentúl minden döntés alapja az lesz, hogy az előnyös-e az országnak – jelentette ki. Hangsúlyozta: minden pillanatban azon fog munkálkodni, hogy Amerika újra győztes legyen, és kiemelte, az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek.
Az Egyesült Államok 45. elnöke beszédében kitért arra: az amerikai haderő „szomorúan” leromlott, a városokban bűnbandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt. Az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön, miközben a hazai infrastruktúra tönkrement, a középosztály elszegényedett – mondta. Új utak, repülőterek, vasutak építésére tett ígéretet, hangsúlyozta, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, betegségek gyógyítására, új technológiák és energiaforrások alkalmazására.
Kiemelte, Amerika nem akarja más országokra ráerőltetni saját értékrendjét. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja a világot a radikális iszlám ellen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2017-01-21: Belföld - :

Dragnea Amerikában

Liviu Dragnea képviselőházi és SZDP-elnök és Sorin Grindeanu kormányfő közös vacsorán vett részt Donald Trump amerikai elnökkel. „Tudattam szándékunkat arra vonatkozóan, hogy új szintre emeljük a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közti stratégiai partnerséget. Donald Trump elnök így válaszolt nekem: Valóra fogjuk váltani! Románia fontos számunkra!” – írta Dragnea Facebook-oldalára néhány fotó kíséretében. Dragnea utazás előtt azt mondta a sajtónak: Elliot Roidy, a beiktatási bizottság alelnökének meghívására utazik Washingtonba (Roidy egy kenőpénzt kínáló üzletember, aki csak azért úszta meg a börtönt, mert bemártotta azokat, akiket megvesztegetett). Az államelnöki hivatal ezután közölte, hogy a beiktatásra csak a nagykövetek kapnak hivatalos meghívót, más állami delegáció nem. A beiktatási ünnepségeken való részvétel elviekben adomány fejében történik, és az ár attól függ, hogy milyen eseményeken akar valaki részt venni. Az a csomag, amely a gyertyafényes vacsorát is tartalmazza, egymillió dollárba kerül. Az ellenzék szerint Dragnea és Grindeanu részvétele Trump beiktatásán nem más, mint arculatfényezés közpénzen – az amerikai kiszállás elszámolását ugyanis a képviselőház már előkészítette, csak a részletek nyilvánosságra kerülése után vállalta át az SZDP a költségeket. (Agerpres, Transindex, România liberă)
2017-01-21: Kultúra - Nagy D. István:

A „második” Bem tábornok (Kratochvil Károly emlékezete)

Kevésen múlott, hogy Kratochvil Károly altábornagy, a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred, majd a Székely Hadosztály parancsnoka, aki tetteiben és jellemében is csak követendő példa lehet, nem vált a méltatlanul elfeledett hősök egyikévé – hangzott el csütörtökön a Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándorkiállítás megnyitóján a Székely Nemzeti Múzeumban. A viszonylag gazdag tárgyi emlékekkel is „színesített” tárlat másfél hónapig látható.