Háromszéken is köszöntötték a gyermeklapotHatvanéves a Napsugár

2017. február 1., szerda, Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum elemi osztályosai is csatlakoztak a Napsugár gyermeklap hatvanadik születésnapját ünneplő közös énekléshez, hétfő délben velük együtt Erdély-szerte több ezer Napsugár-olvasó ajkán csendült fel egyszerre a Van egy gyermeklapunk kincses Kolozsvárban kezdetű dal, amelynek szövegét Szabó Kinga írta, dallamát a Kaláka együttes szerezte.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele


A Napsugár tanít, játszik, tele van örömmel – vallják a szerkesztők, akik a havonta megjelenő lapot saját gyermekükként dédelgetik hónapról hónapra. Az Asztalos István író, alapító főszerkesztő által 1957 januárjában útjára indított gyermekfolyóirat alapvető célja hatvan éve változatlan: igényes olvasókat akarnak nevelni, minél gazdagabb lelkű és igazabb embereket, öntudatosabb magyarokat – mondta lapunk érdeklődésére Zsigmond Emese, aki 1992-től főszerkesztője a Napsugárnak. A kezdetektől a legjobb erdélyi magyar gyermekirodalmat közlik igényes válogatásban, munkatársaik neves írók, grafikusok, a fiatalok közül többen a Napsugárban közöltek először, jelenleg pedig többkötetes szerzők, egyesek írásai tananyagként szerepelnek a tankönyvekben. Már a megjelenés első évének lapszámait olyan szerzők jegyzik, mint Méhes György, Veress Zoltán, Asztalos István, Bajor Andor, Kányádi Sándor, Lászlóffy Aladár. Az igényesen kiválogatott irodalom mellett a lap érdeme a hozzáférhetősége, mivel a tizenkét és fél ezres olvasótábor (köztük az ezerkétszáz háromszéki Napsugár-barát) biztosítja az alacsony árát, harmadik jellemzője pedig, hogy a játékok, feladványok, pályázatok és a nyári táborok révén párbeszédet folytat olvasóival, a tanítókkal, szülőkkel.
A Napsugár hatvanadik születésnapjának központi rendezvényét márciusban Kolozsváron tartják, de a szerkesztőség és a lap szerzői részt vesznek egész évben az országos vetélkedőkön, több helyszínen találkoznak jelenlegi és korábbi olvasóikkal, többek között Háromszéken is a májusban Kézdivásárhelyre tervezett Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőn. Isten éltesse a Napsugár gyermeklapot, az említett köszöntő dallal együtt kívánjuk: „...Szálljon rá Istennek bőséges áldása, / Soká örüljön még néki nagy családja!”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1202
szavazógép
2017-02-01: Kultúra - Nagy D. István:

A szolidaritás ára (Sepsiszentgyörgyön az ‘56-os vándorkiállítás)

Pénteken nyitották meg Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban az 1956-os szabadságharc főbb erdélyi vonatkozásait bemutató vándorkiállítást, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében a magyarországi 1956-os Emlékbizottság támogatásával indítottak útjára még a múlt évben. A tárlat a legfőbb szervezkedéseket, csoportokat, valamint azok vezéregyéniségeit mutatja be, továbbá felidézi a pártállam által alkalmazott aránytalanul vad megtorlási folyamatot.
2017-02-01: Kultúra - :

Egy erdélyi magyar hétvége Kolozsváron

Eredetileg úgy volt, hogy január 19-én öten utazunk együtt Kolozsvárra: Ütő Gusztáv, Vin­czeffy László, Vécsi Nagy Zoltán és jómagam a Barabás Miklós Céh országos kiállítására, Enikő lányom pedig egyetemi tennivalóit intézi. Már a súlyok egyenletes elosztását is megterveztem az autóban, de Vinczeffy Lászlóéknál beütött az influenza, Vécsi Nagy Zoltánnak pedig halaszt­hatatlan hivatali dolga miatt kellett lemondania az utazásról.