Sok az érvénytelen szavazat

2008. június 4., szerda, Közélet

Bő öt százalékkal magasabb a Háromszéken leadott érvénytelen szavazatok száma az országos átlagnál, legalábbis a megyeitanács-lista esetében: noha alig öt párt és egy független jelölt versengett, a 88 653 voksból 11 552 érvénytelen, azaz 13,03 százalék, miközben az országos átlag 7,91 százalék. Ezzel bő két mandátum hovatartozását lehetett volna befolyásolni — úgy tűnik azonban, hogy e téren nincs előrelépés a 2004-es helyhatósági választásokhoz képest: akkor is hasonló arányban tévedtek a helybeliek.

Az érvénytelen szavazatokhoz képest jelentősebb változás, hogy az RMDSZ eddigi kétharmados többsége egyszerűvé csökkent: a végleges eredmények szerint a harminctagú megyei tanácsban tizenöt mandátumot kap a szövetség (az eddigi huszonöt helyett), és ráadásul övé az elnöki tisztség. Szavazatokban ez 36 061-et (46,77 százalék) jelent a csapatnak, és 37 648-at (46,18 százalék) Tamás Sándornak (a tanácselnök-jelölteknél jóval kisebb, 8,22 százalék a semmis voksok aránya).

Az MPP megyeitanács-listája 20 958 szavazatot kapott (27,18 százalék, ez kilenc mandátumot jelent), Kovács István 22 648-at (27,7 százalék).

A román pártszövetség 11 111 szavazatot összesített (14,41 százalék, öt mandátum), közös jelöltjük, Sabin Calinic pedig 13 530-at (16,59 százalék).

Vajda Lajos független tanácselnökjelöltet 7690 polgár választotta, ami 9,43 százalékos támogatottságot jelent.

A megyei tanácsba függetlenként bejutó Joós Ştefan 4321 szavazatot kapott (5,6 százalék). Utóbbinál együtt is alig teljesített jobban két kisebb alakulat, a Keresztényszocialista Szövetség és a Zöld Párt (2595, illetve 2041 szavazat), melyek nem kerültek be a megyei tanácsba, így hat százalékukat arányosan újraosztották, és mindhárom nagyobb pártnak jutott belőle egy mandátum.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 752
szavazógép
2008-06-04: Közélet - Farkas Réka:

Vitára hívja ellenfelét (Csinta Samu kampányban)

A választások első fordulójában az MPP beváltotta első ígéretét, sikerült győztes csapatot állítania a sepsiszentgyörgyi helyi tanácsba — jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Csinta Samu polgármesterjelölt. A huszonegy fős testületben a legtöbb mandátumot, kilenc helyet szereztek meg, és megvan alpolgármester-jelöltjük is, Gazda Zoltánt javasolják erre a tisztségre. Csinta Samu leszögezte, szeretnének megegyezni az RMDSZ-szel, hogy ők állítsák a másik alpolgármestert, ez jó alapja lenne az egység újrateremtésének.
2008-06-04: Közélet - Fekete Réka:

Üres állások a tanügyben

A júliusi versenyvizsgára hirdetett címzetes helyek egyötöde román nyelv és irodalom katedrára szól, az állások szintén egyötödére óvónők és tanítók jelentkezését várják. A tanfelügyelőség által a napokban elfogadott leosztás szerint száztizenhét helyet városon, százhetvennégyet pedig falun pályázhatnak meg a pedagógusok.