Brüsszeli lobbi a magyar egyetemért

2008. június 4., szerda, Közélet

Az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás ügyének megoldatlanságára hívta fel a figyelmet Tőkés László EP-képviselő az erdélyi Sapientia egyetemi hálózat vezetőivel közösen tartott tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján. ,,Úgy gondoljuk, ha Erdélyben másfél-kétmillió ember egyetemet akar magának, akkor ez elidegeníthetetlen demokratikus joga" — mondta Tőkés.

Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke, Dávid László, az Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Geréb Zsolt, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, Tolnay István, a Partiumi Keresztény Egyetem vezetőtanácsának elnöke, valamint Farkas Emőd, a Sapientia Alapítvány irodavezetője Tőkés meghívására utazott az unió székhelyére, hogy támogatókat és együttműködő partnereket találjon az erdélyi magyarság anyanyelvű oktatásának ügyéhez. Találkoztak Leonard Orbannal, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős, romániai biztosával, és kérték tőle, legyen segítségükre az erdélyi magyar nyelvű állami egyetem helyreállításában, illetve a magánegyetemi hálózat akkreditálásában, törvényes jogainak elismertetésében. Leonard Orban ― mint arról a magyar küldöttség, illetve az EU-biztos hivatala egybehangzóan beszámolt ― a találkozón azt hangsúlyozta, hogy az oktatáspolitika nem európai bizottsági hatáskörbe, hanem nemzeti hatáskörbe tartozik. Orban ugyanakkor támogatásáról biztosította a többnyelvűség előmozdítását célzó törekvéseket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2008-06-04: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Megújulás helyett

Nagy tétje volt és van a romániai helyhatósági választásoknak. Nem politikai, hanem elsősorban gazdasági. Az elkövetkező években igen sok pénz áramlik majd be az országba, ahogy hallani, évi kétmilliárd euró körüli összeg fölött rendelkeznek majd a helyi és megyei vezetők. Azért indult több mint nyolcvan képviselő, szenátor vagy miniszter egy-egy választásokkal elnyerhető pozícióért, mert nyilvánvaló, hogy még ebben az átlagon és illendőn felül központosított országban is be kell következnie a decentralizációnak, a döntéseket az állampolgárokhoz legközelebb álló szinten kell majd meghozni, s ez nemcsak politikai, közéleti felelősséggel jár majd, hanem sok-sok hazai és európai pénzzel is.
2008-06-04: Belföld - x:

Hírsaláta

VERSENYKÉPES MAGYAR VÁLLALKOZÓKAT A SZÉKELYFÖLDRE! címmel a székelyudvarhelyi Humán Centrum szervezetfejlesztő cég és a budapesti IKSZI (Ifjúsági Koordinációs és Szolgáltató Iroda) képzésprogramot szervez fiatal vállalkozók számára. A hét képzési hétvégét magában foglaló programra 18—29 év közötti fiatalok pályázhatnak, akiknek már van vállalkozásuk, vagy akik vállalkozni szeretnének, és már van elképzelésük tevékenységüket illetően.