Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 01:22
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

A magyarellenesség örök?

2017. március 28., kedd, Máról holnapra
A magyarellenesség felszámolása nélkül nem lehet demokráciáról beszélni Romániában – jelentette ki tegnap Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke Nagyváradon Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőjével közösen ismertette a romániai magyarellenes megnyilvánulások gyűjteményét, a Transylvanian Monitor című dokumentum háromszáztizenkét, 2014 és 2016 között nyilvánosságra került esetet mutat be. Tőkés szerint az is fontos, hogy a román politika magyarellenes megnyilvánulásaira az erdélyi magyarság ne románellenes megnyilvánulásokkal válaszoljon.

A magyarellenesség – mint bármilyen más, etnikai alapú gyűlölködés – megalázást, embertelen és otromba viselkedésmódot jelent, számos tragikus példával. De a kisebb sérelem is sérelem – így vélhetően erdélyi, székelyföldi hétköznapjainkban jóval több eset létezik, mint amennyit most felleltároz­tak –, apróságok is talán, melyek acélozott tűrőképességünk miatt már fel sem tűnnek, ám mégis léteznek, csendesen mérgezik életünket. És nemcsak a magyarokét, hanem az elkövetőkét is, így Tőkés intelme, hogy a megbántottak ne a szemet szemért elvet alkalmazzák, méltányos és megfontolandó. Nemcsak a jézusi tanítás okán – „aki arcul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orcádat is” –, hanem azért, mert az itt élő magyarság döntő többsége nem egy véget nem érő pofozkodásra szeretne hosszú távon berendezkedni – a szó átvitt és valós értelmében –, hanem egy áhított és talán valamikor lehetséges méltóságteljes létezésre.
Csupán egyetlen, közösségi vagy egyéni megalázás is olyan trauma lehet, mely életen át maradandó nyomot hagy. Ezért egy magyarellenes cselekedet is sok és elfogadhatatlan, hát még ha több tucatnyi vagy több száz esettel szembesülünk? Nem lehet örökkévaló a megalázás, minden fronton küzdeni kell ellene, mi több, a magyarellenességet nem csupán etnikai diszkriminációként, hanem emberiesség elleni cselekedetként kell visszautasítanunk, ennek jelentőségét román ajkú barátainknak, szövetségeseinknek is látniuk kell. Hiszen más bűncselekményekhez hasonlóan ez is elfogadhatatlan, zsákutcába vezet. Vissza a sötét középkorba. És ma, amikor Romániában egyértelmű és nagyon kiélezett a múltbéli, retrográd erők és egy korszerűbb ország megteremtéséért küzdők közötti konfliktus, nem véletlen, hogy újra terítéken a magyarellenesség, szinte elsöpörhetetlennek tűnik. A nacionalizmus szószólói ugyanazt akarják, mint egykor a diktátor: békétlenséget és a nemzetiségek bedarálását. És ezt az erdélyi, székelyföldi magyarság most és mindörökké vissza­utasítja. Tiltakozik ellene, szóban, írásban, cselekedetben. Ám többre van szükség, ha méltányosságot kíván, félreérthetetlenül jeleznie kell, hogy a korszerűséget és az előrelépést választók táborához csatlakozik.
Talán így arra is esély nyílhat, hogy évtizedek múltán ne a mostanihoz hasonló tavaszi kollekciót kelljen szemügyre venni, keserűséggel.
2017. március 28.
kedd 15:00
freaky
289 hozzászólás
Magyarellenesseg mindig is lesz, mig ilyen puliszkaszaju erdekkepviseletunk van. Bocsanat, ok kivaloak egy dologban: a sajat zsebul teletomeseben

2017. március 29.
szerda 00:59
leoparduc
219 hozzászólás
Ugyan settembrini, te úgy képzeled el a békés egymás élést hogy befogjuk a pofánkat és a csend kedvéért lenyelünk mindent és mindent? Nézd meg azt a felsorolást te nagyokos!
most akkor hagyd ki Tőkés nevét az egészből, szerinted ezek az esetek beleférnek a békés egymás mellett élés fogalmába?

2017. március 29.
szerda 01:03
leoparduc
219 hozzászólás
Szerinted a román kisember tényleg ennyire értelmetlen, sőt hülye hogy nem fogja fel, hogy az erdélyi magyarságot minden szinten elnyomják? s annyira gyerek hogy nem is szabad neki erre utalni sem, mert azzal csak a nacionalizmusa korbácsolódik fel? tényleg ennyire tartod őket?
te, nem én... Én azt hiszem h képes a fejlődésre...

2017. március 29.
szerda 08:07
ejnyebejnye
1355 hozzászólás
Igazad van leoparduc, ennek a hülyének az a normális ha befogjuk a pofánkat és békésen tűrjük sőt epedve várjuk hogy beolvasszanak.Iskoláinkat elveszik, államositják, minden lehetséges szinten betartanak nekünk,a kétnyelvű táblákat levetetik, zászlóinkat is.Sorolhatnám de nem teszem, mindenki látja és tudja hogy mi folyik ebben a puliszka országban.
Tőkés az aki állandóan figyelmezteti az uniós fórumokat ezekre a dolgokra, ő az aki az felhivja a figyelmet a jogsértésekre és harcol értünk.Ha az udemerájra várnánk akkor jót Roza.
Ez a provokátor agitátor már számtalanszor bebizonyitotta hogy neki nem létezik egyenlőség ezekben a dolgokban, a magyar nem lehet büszke arra hogy magyar, ne használja a zászlóját, nyelvét, tagadja meg és nem foglakozzon a történelmével, utálja és nézze le Nyirő Józsefet és Wass Albertet, legyen globalizált, egyen tápos xart,hétfőn legyen férfi, kedden meg nő.Legyen liberális, tagadja meg a vallását . Igyon a Heineken által gyártott enzimes, 6 napos xar román söröket amelyeknek az ize vetekedik a mosogatólével és a lábvizzel.Még hogy Bucegi,Noroc,Ciuc, Harghita.Egyik xarabb mint a másik.
ha a kismuksotol függene, mi fél éven belül még nevet is kéne változtassunk.Ion, Andrei, Gheorghe vagy hasonlók.Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most