Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 07:06
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Erdélyi magyarként

2017. április 21., péntek, Nyílttér
Országház, a Magyar Országgyűlés székhelye Fotó: Kormány.hu
Országház, a Magyar Országgyűlés székhelye Fotó: Kormány.hu
Sokszor és elég sokan vádolnak minket, erdélyi magyarokat, hogy érdemtelenül kaptunk magyar állampolgárságot, szavazati jogot, úgy szólunk bele a magyar belügyekbe, hogy nem vagyunk közvetlenül érintettek, nem oda fizetünk adót, félretájékoztatott Fidesz-bérencek vagyunk. Úgy gondolom, hogy elmondom a véleményemet, nem mint Fidesz-bérenc, Soros-szimpatizáns vagy balliberális, hanem egy tájékozódni próbáló, a dolgokat megérteni törekvő, magyar állampolgársággal rendelkező, a szavazáson részt vevő, egyszerű erdélyi ember. Vegyük sorra.

1. Magyar állampolgárság: csak visszakaptuk, és nem ajándékba. Erről sem mi, sem az elődeink nem mondtak le soha. Nem hagytuk el a hazánkat, most is ott élünk magyarként. Hogy a határ átment a fejünk fölött, egyformán lehet bűnbakot keresni a kialakult határ mindkét oldalán, ebben nincs különbség közöttünk. Mindegyikünk magyar nyelven beszél, a magyar kultúrán egyformán osztozunk, és egyformán is gyarapítjuk. Véleményem szerint a magyar állampolgárság elsősorban nem gazdasági kérdés.
2. Szavazati jog, szavazás: igen, voksoltam és voksolni is fogok. Egyáltalán nem mindegy nekem, hogy ki van kormányon Magyarországon. És nem is tartom tájékozatlanabbnak magam csak azért, mert a határ másik oldalán élek. Ugyanazok a tájékozódási lehetőségeim, mint a határon belül élőknek. Hogy nem érint közvetlenül a mindenkori magyar kormány tevékenysége? Nem igaz: a gyerekeim ott élnek, évente többször megyek hozzájuk, amikor ott vásárolok terméket vagy szolgáltatást, az áfát oda fizetem be – ahogy egyébként a Magyarországról jövők itt fizetik be azt, de az arányok nem ugyanazok –, az autópályadíjat, a tömegközlekedési költségeket, múzeumlátogatásra a jegyek árát stb. (Igaz, a nem magyar turisták is, de érdekes lenne egy statisztika a megoszlásról.)
3. Nem járulunk hozzá a költségvetéshez, nem adózunk a magyar államnak: nagyon sok jelenleg használatban levő vagyontárgyhoz őseink egyformán járultak hozzá, akkor miért is ne használhatnánk közösen? Nagyon sok erdélyi vendégmunkás dolgozik Magyarországon, ott fizetve az adót. De a legnagyobb adót akkor fizetjük, amikor az itt felnevelt, iskoláztatott gyerekeink Magyarországon letelepedve – hogy a minket „nagyon szeretők” szavával éljek – az ottani költségvetést gyarapítják. Ha kiszámolná valaki, hogy mennyit fizettünk a kiköltözött orvosok, nővérek, tanárok, szakmunkások felnevelésére, képzésére, lehet, a magukat „nettó adófizetőknek” nevező személyek nagyon meglepődnének.
4. Fidesz-bérencek, Orbán-rajongók, tessék már megmondani: az utolsó választáson kire is szavazhattunk volna? A „23 millió bevándorlóval” riogató baloldalra, a román nemzeti ünnep alkalmával a román miniszterelnökkel Budapesten koccintó SZDSZ-re vagy a magyarországi választók által is mellőzött többi törpe pártra? Maradt a Jobbik és a Fidesz, akikről úgy éreztük, hogy partnerként kezelnek. Hogy ezek „lopnak, csalnak, hazudnak” vagy „jobboldali szélsőségesek”? Mégis: a magyarországi lakosok túlnyomó része is rájuk szavazott. Akkor miért is vagyunk mi inkább „Fidesz-bérencek”? Azért, mert „üveggolyóként” „kettős állampolgárságot kaptunk”? A határon belül élők akkor mit kaptak?
Nem lehetséges, hogy képesek vagyunk a saját fejünk szerint is gondolkodni, esetleg egyes dolgokat másként látunk, mások a tapasztalataink, és ezek alapján döntünk másképp, mint ahogy a hangadók elvárnák?
Szakács Béla, Sepsiszentgyörgy
Hozzászólások
2017. április 21.
péntek 15:02
tamaska
10 hozzászólás
Gratulálok az íráshoz, frappáns, rövid, velős. Pálmai Tamás

2017. április 21.
péntek 15:03
tamaska
10 hozzászólás
Gratulálok az íráshoz, frappáns, rövid, velős. Pálmai Tamás

2017. április 21.
péntek 15:50
Laji-kuss
667 hozzászólás
És ha már a legfőbb érv az adó,jó volna "hódolóink" eszébe juttatni,hogy a két világégés alkalmával nem maradt erdélyben olyan magyar család,ki nem fizette volna meg,nem tette volna a haza oltárára a legnagyobb áldozatot.


2017. április 21.
péntek 16:33
eli
630 hozzászólás
Apropó,két világégés , de hogy kerültek a magyarok mindig a rossz oldalra,mit reméltek a németektől ,világ uralmat ,akárcsak most.

2017. április 21.
péntek 17:32
eugen
2 hozzászólás
Azok a féltékenységi megnyilvánulások, amelyek a "külhoni" magyarságot vádolják "kotnyelességgel" a szavazati jog miatt, súlytalan
személyektől erednek. Vagy műveletlenek, vagy tájékozatlanok, vagy épp most jönnek a kocsmából.(lehet mindhárom együtt). Van
egy öreg szóbeszéd : "sok ember helyett más kéne, sok helyett pedig senki " Azon töprengek hogy lehetne a művelődést felgyorsítani,
mert bizony nagyon el van hanyagolva. Vajon be fog következni automatikusan , adottak lévén a körülmények ?

2017. április 21.
péntek 19:00
doboa61
2780 hozzászólás
"Sokszor és elég sokan vádolnak minket, erdélyi magyarokat,"
Ez a látszat, sajnos a liberálszocialista média sugallata még mindig nemzetellenes.

A valóság azonban az, hogy akinek a véleménye fontos és akinek a véleménye mérvadó, az egyöntetüen, sőt, olykor még eltúlozva is tisztelettel és szeretettel viszonyul Erdély magyarságához.
Az összmagyarság számára létkérdés, hogy Magyarországnak erős nemzeti kormánya legyen. Ehhez minden határon kívül rekedt magyar szavazata hozzá tud járulni, és hozzá is járul.

Ennek így is kell maradnia. A zavarkeltőkkel meg gyalátkodókkal nem szabad törődnünk, mert éppen azt szeretnék, hogy újra a nemzetáruló liberálfasiszta bűnszövetség regnáljon Magyarországon, és ezzel újra a totális kiszolgáltatottságba sülyesszenek bennünket is.

Amíg alapelv, hogy minden magyar felelős minden magyarért, addig érezhetjük amgunkat biztonságban.
A magyar Országgyűlés egyébként nem kegyként "adta meg" nekünk az állampolgárságot, hanem magyarságunk elidegeníthetetlen jogán. És sokunknak ráadásul vissza adták azt, amit a szocialista rendszer elvett tőlünk.

Az anyaországi liberálisok pedig csak acsarkopdnak ránk is e miatt is. Aljasabb és ordasabb közösség soha nem volt a magyarság körében ezeknél a setembrini féle mocskoknál.

2017. április 21.
péntek 20:02
eli
630 hozzászólás
Hát ennyi ömlegős szöveget, amit a facebook-os beirók összehoztak ritkán lehet látni ,tehát a kampány sikeres.Hajrá Magyarország .hajrá magyarok. Magyarország jobban telyesit.

2017. április 21.
péntek 20:31
eugen
2 hozzászólás
Eli Kedves ! Nem látok ömlengéseket, próbálunk örvendeni annak a kevésnek ,ami van.
Nem rózsás a helyzet, de többet csak akkor tehetünk, ha közvetlen környezetünkben
megtaláljuk azt a személyt, akit kész vagyunk követni,azt tudomására hozzuk és
kitartunk körömszakadtáig. Ennyi.

2017. április 21.
péntek 21:51
tiger
195 hozzászólás
Eli kedves,magának nehezen hiszem,hogy megvan a nyolc osztálya,minimum. Hogy honnan tudom ? Hát onnan,hogy beíró az hosszú í, teljesít az teljesít és nem telyesit ahogy az osztályismétlők tudják.
Bunkója,ha nem tudsz magyarul ne írj ide,ha meg hülye vagy akkor meg azért ne !

2017. április 23.
vasárnap 09:44
Bodor_M_L
22 hozzászólás
Örülök ennek a cikknek, és csak dicsérni tudom a hozzászólók döntő többségét.
Magam "írogatok", és ami a fő dolog: nem csupán hallgatom az itthon hallható véleményeket, de igyekszem is formálni.
Családom fele Erdélyben él, és sokat vagyok velük.
Az itthoni hangok közül a negatívumokat sok esetben felerősítettnek érzem részükről!
Többször hallom - nagyon helyesen - hogy egy nemzet vagyunk, akár a történelmi hazában, akár helyben maradva, és magyarságukért percenként, naponként megharcolva élnek.
Határozottan kijelentem, hogy a "maradék Magyarország" népessége nem Erdély ellenes!
Természetesen a "tápos"-ozás felbosszantja őket. Engem is olykor...
Ugyanakkor keserűen tapasztalom , hogy a vegyes házasságban élő nemzedék bizony már nem is tud magyarul. Van olyan unokatestvére feleségemnek, akinek románul, nekem angolul kell vele beszélni, mert színmagyar apja - ***** anyja - nem tanította nekik a nyelvet. Az unokák, magyar Mezőségi nagyszüleikkel nem tudtak beszélni. Szegények úgy haltak meg, hogy szót váltani nem tudtak.
Ha ezek a gyerekek bármiért eljönnek, akkor magyar nevük dacára, bizony joggal le románozódnak.
Ezt is vegyétek figyelembe, és tegyétek a mérleg másik serpenyőjébe az egészségesen gondolkodó többség Önök felé sugárzó szeretetét.


2017. április 23.
vasárnap 09:56
Bodor_M_L
22 hozzászólás
Elnézést kérek!
Megtréfált a vezeték nélküli egér.
Olykor önállóvá válik.
Az értékelő csillagokat valahogy a szöveg közé helyezte.
Két mondatot pedig kihagyott.
Megírtam, hogy az a bizonyos dec.5.-i népszavazás azért volt szégyen a a határ innenső oldalán élők számára, mert ugyan az IGEN-ek többségben voltak, de a szavazási törvény bűnös hibája miatt az eredmény volt érvénytelen!
Az otthon maradók, a megtévesztettek, és a 32 millió románnal elbutítottak , a nemzetellenesen politizáló akkori kormány vétke miatt!
Tegyetek róla, velünk nemzeti gondolkodásúakkal kéz a kézben, hogy 2018- ban ne jöhessenek újra kormányzati helyzetbe!

2017. április 25.
kedd 17:28
Ferencz
13769 hozzászólás
Istenem, hogy mekkora állat tud lenni valaki emberfajzat!

2017-04-21: Nyílttér - :

Az utca hangja

Özv. Gergely Mihályné, Gergely Rozália kisnyugdíjas, Sepsiszentgyörgy. Köszönetet kívánok mondani annak az ismeretlen fiatalembernek, aki kisegített a piaci Benedek-üzletben. Röviden a történet: április 10-én a gyógyszeremet vettem ki a központi patikában, de többe került, mint amire gondoltam.
2017-04-21: Nyílttér - :

Feltámadási műsorkínálat

Az éjfél előtt fél órával véget érő marosvásárhelyi feltámadási körmenetről hazaérve bekapcsolom a tévékészüléket. Közeleg a feltámadást hirdető éjféli harangszó, amikor nagyszombat szomorúsága húsvétvasárnap örömüzenetére vált át. Bár adott szokások szerint hamarabb tartanak megemlékezést, az új nap, így húsvét első napja mégiscsak éjfél után veszi kezdetét.