BálványosfürdőTizenhárom monumentális szobor készült

2017. május 15., hétfő, Közélet

Mint már hírül adtuk, május 5-én kezdődött és ma ér véget a négycsillagos Balványos Resort Szálloda szervezésében a Transylvania Monumentális Szobrászati Szimpózium, amely során a tölgyfa monumentális szobrászati megmunkálására szakosodott, a Kanári-szigetekről, Japánból, Oroszországból, Törökországból, Magyarországról, Lengyelországból, Ausztriából, Bulgáriából, Németországból és Belgiumból érkezett művészek tizenhárom nagy méretű szobrot készítettek.

  • Szombaton még javában zajlott a munka.A szerző felvétele
    Szombaton még javában zajlott a munka.A szerző felvétele

Szombatig három szobrot állítottak fel, a többi tíz a napokban kerül a szálloda parkjába, azt fogják díszíteni. Az első szobrot a Németországból érkezett Simone Carole Levi készítette el, ez volt látható szombaton a magyarországi Jóka Lukács és Cosmin Hiriştea farkast ábrázoló szobrával együtt. A többi művész igyekezett befejezni nagy méretű alkotását, a német Martina Kretmeier és a lengyel Piotr Zbrożek az utolsó simításokat végezte, a japán Kei Nakamura és a belga Christian Deman kezében még ott volt a láncfűrész. Az eső miatt késtek meg a munkával, de legkésőbb hétfőn befejezik a szobrokat – mondották érdeklődésünkre.
A szombati nyílt napon a civil érdeklődők és újságírók mellett szobrászok és művészettörténészek is részt vettek. A rendezvényre a Csíkszeredában május 5–19. között zajló 13. Free Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotóműhely hazai, magyarországi, ausztriai és amerikai résztvevői is átjöttek Botor László festőművész, a tábor művészeti vezetője kíséretében megnézni a készülő szobrokat. A láncfűrészek által okozott nagy zaj ellenére egy kíváncsi medvebocs két lábra állva, a kerítésen kívülről figyelte a szobrászokat. Szombaton Nicolae Voiculeţ világhírű pánsípművésszel is alkalmunk volt találkozni, aki muzsikával akarta meglepni a művészeket, de a nagy zaj miatt lemondott szándékáról.
Szarvadi-Téglás Loránd szállodatulajdonos elmondta: folytatva az eddigi hagyományokat, az idén nyolcadik kiadásához érkezett, június 9–17. között sorra kerülő nyári művésztábor mellett első alkalommal szerveztek magánfinanszírozásból az olaszországi székhelyű Monumentális Szobrászati Események Nemzetközi Egyesülete társszervezésében monumentális szobrászszimpóziumot, amelyen tizenegy ország tizenhárom szobrásza van jelen, akiket több mint száz jelentkező közül választottak ki. A tulajdonos szerint lesz folytatása a monumentális szobrászati szimpóziumnak, amely szervesen kiegészíti a hagyományos, többműfajú nyári művésztábort. A kolozsvári születésű, jelenleg Bukarestben élő Cosmin Hiriştea szobrász, ötletgazda, a Monumentális Szobrászati Események Nemzetközi Egyesülete alelnöke, hazai elnöke, Bálványos szerelmese, aki feleségével együtt tíz éve rendszeresen visszatérő vendég, arról számolt be, hogy a mostani szimpóziumot négy, Nagyváradon megtartott előzte meg, és reménykedik abban, hogy lesz folytatás, és jövőre ismét megszervezik a nemzetközi tábort Bálványosfüdőn.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2017-05-15: Közélet - :

Az íróvá lett ügyvéd

A kézdivásárhelyi születésű, jelenleg Sepsiszentgyörgyön élő Kiss István Éld az álmaid, ne álmodd az életed! című könyvét péntek délután népes érdeklődő jelenlétében mutatták be szülővárosában a Kosztándi Képtárban. A könyvet Szakáts Gyöngyike ismertette, és beszélgetett a szerzővel.
2017-05-15: Közélet - Váry O. Péter:

Múlt és jelen összeér

A táj adta meg alkotásainak igazi természetét – határozta meg a sepsiszentgyögyi Lábas Házban kiállító Szabó Réka művészetét Túrós Eszter művészettörténész a szerda délutáni kiállításmegnyitón.