KézdivásárhelyVeszélyben a legrégebbi sírkő

2017. május 19., péntek, Nyílttér
Nagyobb darabok váltak le a kézdivásárhelyi római katolikus temető legrégebbi, különleges, négyszögű, gömbben végződő, a rajta szereplő évszám szerint 1768-ból fennmaradt, homokkőből készített síremlékéről.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
Ottjártunkkor még megvoltak a levált darabok, de azok bármikor eltűnhetnek. A sírkövön olvasható többek között, hogy „M.gos Kapitány Balás Károly Úr végzé földi páljáját Augusztus 2-dikán 1838. Életének 79-dik évében”. A másik oldalán az 1768-as évszám látható. A sírkő elején még jól olvasható a „M.gos Balás Kapitány özvegye Mahterin Mária Asszony veté szeretett Férjét és Unokáját Augusztus 1849 Életének 67.dik évében” felirat és az 1849-es évszám.
Idén még nem késő megmenteni az értékes sírkövet, de lehet, hogy jövőre már nem lesz, amit.
Ugyancsak felújításra vár a Bem utcai református temetőben báró Purczell János, a Székely Katonanevelde építőjének, a Második Székely Gyalogezred ezredesének romos állapotban levő sírja is.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-05-19 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2017-05-19: Nyílttér - :

Az utca hangja

Id. JÁGER ÁRPÁD, Felsőrákos. A jelen nemcsak egy pillanat, hanem a múltból induló áramlás, ami a jövő felé sodor. Mindennapjaink történéseinek hatását olykor hosszú távon is érezzük, különösen kisebbségi sorban.
2017-05-19: Nyílttér - Pálmai Tamás:

Zene, lélek, Európa (Békési levelek)

Régi mikós osztálytársaimmal a 40. érettségi találkozóra készülődünk. Hónapok óta megy a szívmelengető levélváltás: ki, hogy, hol van, mit csinál, hogy néz ki stb. Közben szó esik a napi dolgokról is. Most épp abban egyeztünk meg, hogy a Felszállott a páva és a Virtuózok a kedvenc, az eurovíziós fesztivált csak azért követjük, hogy a magyar versenyzőnek drukkoljunk, illetve az erdélyiek szavazzanak is rá, hisz mi ezt nem tehetjük meg, ők meg kötelességüknek érzik.