Háromszéki nemesi címerek, 15.Albisi Barthos

2017. május 27., szombat, Magazin

I. Lipót német-római császár, Magyarország királya, Erdély fejedelme stb. 1703. április 23-án Bécsben kiadott oklevelével erdélyi nemességet és címert adományozott albisi Barthos Mihálynak, általa fiainak, Józsefnek, ifj. Mihálynak, Andrásnak, Mártonnak és születendő utódainak. Az oklevelet a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára őrzi.
 

 

A 46,5 cm magas és 73 cm széles pergamenre írt latin nyelvű armálisban az adományos neve Michael Barthos de Albis alakban szerepel, a kedvezményezett fiai Iosephus, Michael, Andreas és Martinus formában jelennek meg. Az uralkodó Leopoldus névvel szerepel mind a titulatúrában, mind aláírásában. A dokumentumot Kálnoky Sámuel (Samuel Kalnoky) erdélyi kancellár és Szentkereszti András (Andreas Szentkereszti), az erdélyi kancellária titkára ellenjegyezte.
A nemeslevelet vörös-fehér-kék-sárga selyemszálakból sodort zsinórra fűzött függőpecséttel erősítették meg. A fatokba helyezett vörös viaszpecsét Lipót császári címerét tartalmazza.
Az adományt 1703. október 31-én hirdették ki Háromszék közgyűlésén, Uzonban, derül ki a pergamen visszahajtott részére (plica) írt kihirdetési záradékból, melyet Mikes Mihály gróf (comes Michael Mikes), Háromszék főkapitánya hitelesített kézjegyével.
A címer leírása: Kék színű katonai pajzs, talpát zöld gyep foglalja el, amelyen természetes színű oroszlán hátsó lábain állva, mellső lábaival tollakkal díszített rostélysisakot előnyújtani látszik. A pajzsra rostélysisak van helyezve, melyet drágakövekkel és igazgyöngyökkel kirakott királyi korona méltóképpen díszít, abból az előzőhöz mindenben hasonló oroszlán növekszik (mellső része emelkedik ki), és sisakot felajánlani látszik. A sisak csúcsából egyfelől fehér és vörös, másfelől kék és sárga szalagok omlanak alá, a pajzs széleit igen szépen díszítve.
A szöveg nem jelzi, de a címerfestményből kivehető, az oroszlán kétfarkú, mint a heraldikai oroszlán általában, arannyal színezett, csupán farka természetes színű. Az ezüstsisakot vörös-ezüst-vörös strucctoll díszíti. A sisaktakaró mázai a leíráshoz képest felcserélten jelennek meg, elöl kék-arany, hátul vörös-ezüst. A címer ovális olaszkoszorúba helyezett rózsaszín mezőben jelenik meg, melyet zöld szegélyű bíbor mezőbe festettek. A címermező tetején középen olaszkoszorúval övezett aranypajzsban a német-római császári kétfejű fekete sas jelenik meg, mellén Ausztria címerét hordja: ezüstpólyával vágott vörös pajzs. Az egészre kék bélésű uralkodói koronát helyeztek. A címerszőnyeg négy sarkába egy-egy nyílt aranykoronával fedett címert rajzoltak. Fent, elöl Magyarország címere, mely nem a megszokott alakban jelenik meg: akkoriban még felcserélődtek az oldalak, és a vágások száma sem volt állandó. Ez esetben hasított pajzs az első, vörös mezejében zöld hármashalmon koronából növekvő ezüst kettős kereszt, a második, szintén vörös mező három ezüstpólyával vágott. A fenti hátsó sarokban a székely közösség címere: kék pajzsban arany nap, alatta szarvaival felfelé álló ezüst holdsarló. Alul az első sarokban az erdélyi vármegyék címere: vörös csíkkal vágott pajzs felső, aranymezejében az osztó sávból növekvő, kiterjesztett szárnyú fekete sas, az alsó kék mező tar (üres). A negyedik sarokban az erdélyi szászok címere: kék pajzsban hét – három-egy-három felosztású – ezüst bástya látható. Utóbbi három pajzs Erdély címerének elemeit külön-külön, a rendek – vármegyék, székelyek, szászok – jelképeivel jeleníti meg. A székelyek címere azért került felülre, mivel a kedvezményezett székely.

SZEKERES ATTILA ISTVÁN heraldikus

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1797
szavazógép
2017-05-27: Sport - :

Amerikai kerekes sikere (Kerékpározás)

Az amerikai Tejay van Garderen nyerte a centenáriumi Giro d’Italia olasz országúti kerékpáros körverseny 18., csütörtöki szakaszát, míg az összetettben élen álló holland Tom Dumoulin a kilencedik helyen zárt.
2017-05-27: Magazin - :

Átadták az MMA díjait

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületi állandó díjait a csütörtöki budapesti közgyűlésen.