Csernátonban járt Károly herceg

2017. június 3., szombat, Közélet

Június 1-jén nem mindennapi vendég látogatta meg az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumot. Miután Károly herceg, a brit korona várományosa hétfőn Kolozsváron átvette a Babeș–Bolyai Tudományegyetem díszdoktori oklevelét, zalánpataki birtokára látogatott. Gróf Kálnoky Tibor úgy döntött, hogy megmutatja távoli rokonának, a walesi hercegnek a páratlan értékű csernátoni mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjteményt, illetve a skanzent.

  • Károly herceg és kísérete a múzeumkertben. Fotó: Haszmann Pál Múzeum
    Károly herceg és kísérete a múzeumkertben. Fotó: Haszmann Pál Múzeum

Károly herceg és kísérete csütörtökön 14 órakor érkezett a múzeumhoz, ahol a gyűjteményeket Haszmann Pál és D. Haszmann Orsolya ismertette, az alapkiállításnak otthont adó Damokos Gyula-kúriánál pedig a tulajdonos Damokos testvérek, Csaba és Zsolt fogadta és köszöntötte a brit trónörököst. A vendéglátók ropogós csernátoni kürtőskaláccsal kínálták meg a herceget.
Tegnap D. Haszmann Orsolya arról számolt be, hogy a herceg nagy érdeklődéssel, alaposan végigjárta a gyűjteményt, sokat kérdezett, minden érdekelte. A népfőiskola műhelyében a házigazdák bemutatták neki a bútorfestést és a fafaragást, illetve azok oktatásáról is tájékoztatták a herceget. Különösen a gépek ragadták meg a figyelmét, de érdeklődve járta be a székely házakat, és nosztalgiázott a rádiós kiállítás darabjait látva, ahol az egyik gramofont is megszólaltatta tiszteletére Haszmann Pál. Haszmann Tóni két motort indított be, „burrogtatott” Károly hercegnek. D. Haszmann Orsolya azt is elárulta, hogy a múzeum magyar nyelvű képes albumát, egy angol nyelvű szórólapot, képeslapokat, a Csernátoni Füzetek legutóbbi számát és egy festett szalvétatartót ajándékoztak a hercegnek, aki beírta nevét és a látogatás időpontját a múzeum aranykönyvébe.
A tervezett egy helyett másfél órát töltöttek a múzeumban, majd a herceg és kísérete az Ika-várhoz indult, ahol Bölöni Dávid polgármester várta őket. Az elöljáró a látogatás kapcsán elmondta: miután Kálnoky Tibor gróf bemutatta őt a hercegnek, együtt mentek fel a Várbércre, illetve a vártoronyba. Károly herceget a vár és a nemrég felújított zömtorony története érdekelte leginkább. A polgármester Csernáton képes albumával és a turisztikai iroda által megjelentetett, angol és magyar nyelvű kiadványokkal ajándékozta meg Károly herceget. A trónörökös egyórás erdei sétát tett Kálnoky gróffal a Várbércen, majd kíséretével együtt elhagyta Csernátont. A herceg ma utazik haza.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1686
szavazógép
2017-06-03: Máról holnapra - Mózes László:

Marosvásárhelyi felebarátainkért

Miközben a világ magyarsága Csíksomlyóra, a zarándoklat méltóságára figyel, érdemes újra Marosvásárhelyre pillantani. Mert ami az egykori székely fővárosban történik, több, mint ünneprontás.
2017-06-03: Közélet - :

Érkeznek a zarándokok (Csíksomlyói búcsú)

A mai csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai tegnap ellátogattak Gyimesbükkre, a történelmi Magyarország ezeréves határára, és a kontumáci kápolnánál szentmisén vettek részt (fotó). A Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors tegnap kora reggel indult Budapestről. Utasai ma részt vesznek a búcsún, holnap ellátogatnak Gyimesbükkre, majd Madéfalván megemlékeznek a trianoni békeszerződésről annak aláírási évfordulóján. (sz.)