Unitárius találkozóAz egyesítő erejű Vadas-tető

2017. július 3., hétfő, Közélet

Bölön, Nagyajta, Sepsikőröspatak, Kálnok és Árkos unitáriusai minden év július első szombatján a közös földrajzi ponton, a Vadas-tetőn találkoznak. Úgy tartják, ez egyfajta unitárius búcsú: Isten gondviselésének oltalmában és érezhető szeretetében közösen töltenek el egy napot, megerősödnek hitükben, felveszik a régi barátság fonalát, újakat kötnek, és örvendenek egymás társaságának. A szervezők tavaly a sepsiszentgyörgyi, szentivánlaborfalvi és szentkirályi unitárius egyházközségeket hívták meg, legyenek az eseménynek folyamatos vendégei, idén a barótiak jelezték, megfontolás tárgyává teszik a csatlakozást.

  • Megszólalt az árkosi vendégharang
    Megszólalt az árkosi vendégharang
  • A szerző felvételei
    A szerző felvételei

 

11 órakor a Bokor Béla által faragott haranglábra felszerelt árkosi vendégharang hosszasan szólalva figyelmeztetett, ideje van az imának és a hálaadásnak. A találkozót idén a nagyajtaiak szervezték, az istentiszteletet pedig az a Fekete Levente tartotta, aki még sepsikőröspataki lelkész korában, 1996-ban kezdeményezte, hogy az 1948-ban – a korabeli állami szervek nyomására – megszüntetett hagyományt élesszék újra. A Máté evangéliumából és a Zsidókhoz írt levélből vett igékre alapozott beszédében a megtartó hitről szólt: folyamatosan próbákat kér, naponta meg kell harcolnunk, ki kell állnunk érte, de ereje éltet és táplál. A találkozóról mint közösséget erősítő alkalomról szólt: a Vadas két oldalán élők az összetartozás jegyében szánnak egymásra időt, közösen imádkoznak, majd költik el ebédjüket, és örvendenek a felkínált és megszentelt eseménynek. Török István, a Háromszék–felsőfehéri Egyházkör esperese úgy fogalmazott, a Vadas-tetőn évről évre összegyűlők arról tesznek tanúbizonyságot, hogy ők bizony nem rövid időre terveznek, hanem maradni akarnak, élni és benépesíteni kívánják szülőföldjüket.
A találkozó vándorzászlóját a nagyajtai Barabás András adta át a következő évben szervező sepsikőröspataki gondnoknak, ifj. Költő Sándornak. Az eseményen fellépett a Gazdag Orsolya által vezetett nagyajtai Gazdag Miklós Polgári Daloskör, Toók Katalin szavalt, a középajtai fúvósok pedig közkedvelt dalokat játszottak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1796
szavazógép
2017-07-03: Közélet - Iochom István:

Fogadalmi nagybúcsú (Sarlós Boldogasszony napja Futásfalván)

Tamás József segédpüspök volt az idei jubileumi, 25. Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsú főcelebránsa, a szentmiseáldozat bemutatója. Az ünnepi szentmise tegnap nem a szokásos 11 órakor, hanem kivételesen – vasárnap lévén – fél egykor kezdődött a kegytemplom kertjében berendezett szabadtéri oltárnál, ahol Tifán Lajos plébános házigazdaként köszöntötte a lengyelországi zarándoklatról nemrég hazatért főpásztort, a kézdi-orbaiszéki papságot, a vendégeket, a határon innen és túlról érkezett több száz zarándokot, külön köszöntve a moldvai csángó magyarokat, akik pompás népviseletükben idén szép számban voltak jelen a Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsún.
2017-07-03: Közélet - :

Versenyre készülnek a lécfalvi önkéntes tűzoltók

A július 5–7-e között Besztercén tartandó regionális döntőre készül a lécfalvi önkéntes tűzoltók csapata, amely megyei nyertesként Háromszéket képviseli a versenyen.