Bibliai szavak és mai jelentésük

2008. június 19., csütörtök, Család

A Károli Mihály által lefordított Biblia nemcsak a vallási elmélyülést szolgálhatja, hanem gyönyörű emléke is a bibliafordító korabeli magyar nyelvnek. A Biblia évében érdemes ilyen szempontból is olvasgatni a könyvek könyvét. A fordítás korában sok ma is használatos szavunknak egészen más volt a jelentése. Ezekből gyűjtöttünk egy csokrot.

Az állat akkoriban például nem élő állatot jelentett, hiszen így szól az Írás: ,,Azután monda az Isten: Legyenek világosító állatok az égnek kiterjesztésén, hogy világosítsák a földet. Szerze azért az Isten két nagy világosító állatokat, a’ nagyobbik világosító állatot, hogy világosítana nappal, a kisebb világosító állatot, hogy éjszaka világítana, és tsillagokat is." (Mózes I. 15— 16.) Ilyen megvilágításban egy csöppet sem sértő a későbbiekben a köznyelvben is használt asszonyi állat kifejezés.

A Károli-biblia hol jelentésben még a holott-at használja. ,,És felkele Ábrahám reggel és oda a’ helyre méne, holott az Úr előtt állott vala." (Mózes I. 19., 27.)

Megtalálható a Károli-bibliában a teher szó régies alakja, a terh is. ,,Ha látándod, hogy a’ terh alatt fekszik annak szamara, a ki téged gyűlöl, nem lészesz é annak segítséggel?" (Mózes II. 23., 5.) Elég nehéz lehetett kimondani, mert később belecsatlakozik egy ejtéskönnyítő e hang: tereh. Lásd Arany János A walesi bárdok című versében: ,,Vadat, halat s mi jó falat / Szem szájnak ingere / Sürgő csoport, száz szolga hord, / Hogy nézni is tereh." De ez már Arany korában is idejétmúlt szóalak volt, csak a hangsúly miatt használta.

Más kifejezés meg rövidebb annál, ahogyan ma használjuk. Ilyen az ámbátor helyett használt bátor. ,,Bátor úgy büntesse meg Isten a’ Dávid ellenségeit és nékem is úgy adjon előmenetelt, hogy reggelig semmit meg nem hagyok valamije vagyon, még a’ falra hugyozóját sem." (Sámuel I. könyve, 25., 22.)

Az is látható a Károli-fordításból, hogy ekkor még nem vált el minden jövevényszó az eredeti alakjától. Mózes így ír azokról a napokról, amelyeken tilos a munkavégzés: ,,Semmi rabóta dolgot a’ napon ne tegyetek, hanem áldozzatok az Úrnak!" (Mózes III., 23., 25.) Később már robot néven magyar szó lesz a szláv rabótából, de megjelenik a munka is, ez a szintén szláv jövevényszó. Az első magyar nyelvemlékből, a Halotti Beszédből tudhatjuk, hogy a munka a 11. században még az eredeti szláv jelentést hordozza: kín, fájdalom. ,,Haraguvék Isten, és veté őt ez munkás világba." (MTI-Press)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1709
szavazógép
2008-06-19: Család - Jártó Kocsis Edit:

Életmód, életenergia

A felhalmozódó ismeretek, a hírközlő eszközök egyre több betekintést nyújtanak a ma emberének az élet rejtettebb összefüggéseibe. Ami eddig természetes vagy ösztönös tudás volt, annak ma a gyökereit, hatásmechanizmusát kutatjuk, hogy sok problémánkra magyarázatot leljünk, vagy változtassunk helyzetünkön.
2008-06-19: Család - x:

Fenséges ízek: az eper

Az eperfélék gazdagok C- és B-vitaminban, bővelkednek káliumban, vasban, és igen jó étkezési rostforrások, 100 grammjuk mindössze 30 kilokalóriát tartalmaz. A piacon, boltokban, ha lehet, a helyben, a környéken, de mindenképpen a hazai földeken termesztett változatot vásároljuk. S mindig győződjünk meg a kosár vagy a láda alján levő szemek épségéről is. Ezek a gyümölcsök a vásárlást követő napig igazán frissek, amennyiben mégis kénytelenek vagyunk tovább tárolni, a hűtőben, fólia alatt még elállnak pár napig. A fólia amúgy inkább a többi ételt védi az intenzív eperillattól.