Új magyar autópálya-szakasz épül a román határig

2017. július 12., szerda, Világfigyelő

Ünnepélyes keretek között tegnap lerakták az M4-es autópálya Berettyóújfalu–Nagykereki (román országhatár) közötti szakaszának alapkövét.


Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a hajdú-bihari és a romániai bihari települések képviselői előtt bejelentette, 2020-ig 2500 milliárd forintból – amelynek fele hazai forrás – mintegy ezer kilométeren épül gyorsforgalmi út. A kormány célja, hogy valamennyi megyeszékhelyet gyorsforgalmi út kössön össze, illetve az M35-ös és az M4-es autópálya megépítésével létrejöjjön a Felvidék és Észak-Erdély közötti gyorsforgalmi kapcsolat Kassa–Debrecen–Nagyvárad irányában. A mintegy százmilliárd forintos beruházás elkészültével mérséklődnek a környezeti ártalmak, s részben tehermentesül Berettyóújfalu és Mezőpeterd.
Vitányi István (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében törnénelminek nevezte az alapkőletételt, hiszen ekkora beruházás ebben a térségben még soha nem valósult meg. Cseke Attila szenátor (RMDSZ) Bihar megye szempontjából is fontosnak nevezte az autópálya megépítését, mint fogalmazott, gazdasági fellendülést hoz a Partium számára, s elindulhat az erdélyi autópálya építése is. Muraközi István (Fidesz–KDNP), Berettyóújfalu polgármestere akként fogalmazott: „a mai nappal a város neve új évszázad térképére, a közlekedés érhálózatára kerül fel”.
Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás paramétereit ismertette. Első szakaszban a 2,95 km-es, 2 x 2 sávos autópálya épül ki Nagykerekig, leállósávval, középen elválasztó sávval. Három új híd is elkészül a Kék-Kálló főcsatorna felett, valamint egy mérnökségi telep és egy autópálya-rendőrség Berettyóújfalu mellett. A kivitelezés nettó költsége 15 milliárd forint, elkészülte 2019 első negyedéve. A második szakasz a 47-es főúttól az országhatárig terjed, 26,5 kilométeres, 2 x 2 sávon, leállósávval. Elkészül húsz híd is, amelyek közül kiemelendő a Berettyó folyó és a Dusnok-patak fölötti pályahíd. Megépítenek egy komplex pihenővé alakítható határátkelőhelyet Nagykerekinél. A kivitelezés nettó költsége 83 milliárd forint, a várható átadás 2020 első negyedéve – mondta Pántya József.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1306
szavazógép
2017-07-12: Világfigyelő - :

A bosnyák elnök a srebrenicai népirtás elismerésére szólította fel a szerbeket

A srebrenicai népirtás elismerésére szólította fel a szerbeket Bakir Izetbegović, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja tegnap Srebrenicában a huszonkét évvel ezelőtti mészárlás évfordulóján szervezett megemlékezésen.
2017-07-12: Világfigyelő - :

Makovecz-program a határon túli magyar hallgatókért

Csaknem négyszáz külhoni magyar hallgató részesülhet a Makovecz-ösztöndíjban, amelyre a kormány 234 millió forintot fordít – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap Budapesten.