Lesz pénz útjavításra

2017. július 25., kedd, Közélet

Kilenc utca korszerűsítésére kapott keretet Sepsiszentgyörgy a fejlesztési minisztériumtól. Ez azt jelenti, hogy a javítások árát állami költségvetésből fizetik ki. A helyi tanács tegnap reggel e célra összehívott rendkívüli ülésén szavazta meg az erre vonatkozó határozatokat, amelyekben a lakosság számára az a legjobb hír, hogy a Gyöngyvirág és a Testvériség utcát hamarosan befejezik.

  • A Mikes Kelemen-líceum és a Kós Károly út felújítására is kaptak pénzt. Szekeres Attila felvétele
    A Mikes Kelemen-líceum és a Kós Károly út felújítására is kaptak pénzt. Szekeres Attila felvétele

A kormánytámogatást mintegy három hónapja várja az önkormányzat, hiszen e két utca alapozásával már április végén elkészültek. Mivel a rendelet késett, többheti várakozás után kiöntötték az első aszfaltréteget, és – újabb hetekre nyúló türelempróba után – eldöntötték, hogy önerőből, a város saját költségvetéséből fejezik be a munkát. De nem siették el, és végre a kormány is lépett, így mégsem helyi, hanem központi forrásokból lesz új útburkolat. A Gyöngyvirág utca befejezésére 2,013 millió lejt, a Testvériség utcára pedig 905 ezer lejt utaltak ki. Előbbiben már csak a koptatóréteget kell elteríteni, utóbbiban a járdákat is le kell aszfaltozni.
A legnagyobb összeget, 5,8 millió lejt a szintén tavaly ősszel feltúrt Kós Károly út munkálatainak folytatására hagyta jóvá a minisztérium. Itt még csak az első szakaszon dolgoznak, sok késéssel és kihagyással; az egész utcát 2018 novemberére kellene befejezni.
A már több éve félbemaradt Váradi József utca befejezésére 3 millió lejt ad a kormány, az Ifjúság sétányra 1,7 milliót, a László Ferenc utcára 1 milliót, a Sas utcára 955 ezer lejt, a Kertész utcára 549 ezret, a Fecske utcára pedig 428 ezer lejt.  Ugyancsak az országos fejlesztési program keretében 4,1 millió lejt utalt ki a szaktárca a Mikes Kelemen-líceum főépületének teljes tatarozására. Az összegeket a fejlesztési minisztérium pénteken megjelent rendelete tartalmazza, ennek kapcsán Antal Árpád polgármester elmondta: Sepsiszentgyörgy önkormányzata csak olyan beruházásokra kért pénzt, amelyekre kivitelezési szerződése van idén és jövőben; a vonatkozó törvény szerint a listát az állami költségvetés elfogadása után 30 nappal lehetett benyújtani. Jövőben is lesz ilyen lehetőség, akkor majd beterjesztik az aktuális listát; pénzt amúgy még senki sem lát, a fenti összegeket nem kiutalják, hanem majd utólag elszámolják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2017-07-25: Belföld - :

Hírsaláta

LASSAN HALAD A TÖBBNYELVŰSÉG. Kolozsvár apahidai bejáratához is kikerült a háromnyelvű helységnévtábla. Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester Facebook-oldalán osztotta meg a fotót, amelyből kiderül, hogy a szászfenesi bejárat után a második helyszínen is kihelyezték a kincses város nevét románul, magyarul és németül is tartalmazó táblát. (Transindex)
2017-07-25: Közélet - :

A sportbázisról egyeztettek (Sepsiszentgyörgyön a Sportminiszter)

Meglepetésszerű látogatást tett tegnap Sepsiszentgyörgyön Alexandru Dunca ifjúsági és sportminiszter. Az eseményről a kormánymegbízotti hivatal a sajtót nem értesítette, ezért programjáról csak annyit tudunk, hogy Antal Árpád polgármesterrel is találkozott, és a Stadion utcai sportbázis átadásáról tárgyalt.