Újabb autópálya-építőt menesztettek

2017. július 28., péntek, Belföld

Immár a negyedik alkalommal bontottak szerződést a román hatóságok az észak-erdélyi autópálya építőivel: tegnap a 17 kilométeres Kolozs megyei szakaszt építő konzorciummal mondták fel a megállapodást, mert nem tartotta be a határidőket.

Az olasz Impresa Costruzioni Giuseppe Maltau­ro SpA és a román Viaponte Rom cégek alkotta konzorciummal tavaly májusban kötöttek szerződést, októberben megkapta az engedélyeket, de még mindig csak a tervezésnék tart. Bukarest tavaly a Bihar megyei Bors és Berettyó­széplak közötti szakasz spanyol építtetőjével, valamint a Marosvásárhely és Nyárádtő közötti szakasz megépítését elnyerő konzorciummal is szerződést bontott, utóbbit a cég kérésére.  A vállalatnak az nem volt ínyére, hogy egy év alatt sem kapta meg az építéshez szükséges hatósági engedélyeket. A román kormány először 2013-ban bontott szerződést az észak-erdélyi autópálya építtetőjével, az amerikai Bechtellel, amely  tíz év alatt a  415 kilométer hosszú autópályából alig 52 kilométert épített meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2017-07-28: Belföld - :

Gyorssegély a kormánytól

1 272 700 de lej gyorssegély kiutalásáról döntött tegnapi ülésén a kormány. A pénzt 463 olyan család vagy egyedül élő személy kapja, akik természeti katasztrófák vagy tűzvészek károsultjai, vagy súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek. 21 megyéből összesen 234 900 lejt kap 120 olyan család, amelyek tűzvész miatt kerültek nehéz helyzetbe. 139 500 lejt kap hat megyéből 35 család, amelyeket árvíz sújtott, vagy házukat földcsuszamlás tette tönkre. További 308 család betegség vagy egyéb rendkívüli körülmény miatt kapott 808 300 lejt 26 megyében.
2017-07-28: Belföld - :

Hírsaláta

DRAGNEA ELSŐ VERESÉGE A PÁRTBAN. Dolgavégezetlenül távozott Marian Neacşu SZDP-főtitkár Temesvárról: a Sorin Grindeanu volt kormányfőhöz hű polgármesterek megakadályozták abban, hogy saját emberét nevezze ki a Temes megyei SZDP élére. Neacşut a görög tengerparton nyaraló Dragea küldte Temesvárra, hogy személyesen ellenőrizze Grindeanu kizárását a pártból, ám a helybeliek kiálltak a kormányfővé emelt, majd fél év után bizalmatlansági indítvánnyal menesztett volt megyeitanács-elnök mellett, és nem Petre Andea bukaresti államtitkárt, hanem a Grindea­nuhoz közel álló Călin Dobrát nevezték ki – ideiglenesen, mert Grindeanu megfellebbezi kizárását a pártból. Eugen Teodorovici szenátor – aki pár napig (váratlan menesztéséig, amiről a sajtóból értesült) Mihai Tudose kormányfő tiszteletbeli tanácsosa volt – egyértelműen Dragneát hibáztatja a kialakult helyzetért, és arra kéri, hogy gondolja újra Sorin Grindeanu és Victor Ponta kizárását. (Adevărul)