Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 21., hétfõ 13:21
Köszöntjük Sámuel, Hajna nevű olvasóinkat!

Kemény bírságok feketemunkáért (Módosult a munkatörvénykönyv)

2017. augusztus 11., péntek, Közélet
Pontosított a feketemunka meghatározása tekintetében az a kormányrendelet, amely hétfőn, augusztus hetedikén jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és amely egyebek mellett kiterjeszti a munkaügyi felügyelők hatáskörét. Ugyanakkor emelkedett a kihágások esetében kiszabható pénzbírság, ám az új rendelkezések lehetővé teszik, hogy az érintett munkaadó 48 órán belül befizesse a büntetés összegének felét.

Eddig csak az minősült feketemunkának, ha formaságok nélkül foglalkoztattak valakit, az új előírások azonban leszögezik: bejelentetlen munkának minősül, amennyi­ben egy dolgozót úgy fogadnak munkára, hogy az azt megelőző napon a felek nem írták alá az erre vonatkozó szerződést, illetve nem jelentették a munkaviszonyt az általános elektronikus adatbázisba. Feketemunkának könyvelik el azt is, ha az alkalmazottat munkaviszonyának felfüggesztése idején is foglalkoztatják, továbbá a részmunkaidősök esetében azt, ha a szerződésben meghatározott munkaidőn kívül dolgoznak.
Az új rendelkezések kiterjesztették a felügyelők hatáskörét az ún. szürkemunka területére is – fogalmazott Ördög Lajos, a megyei munkaügyi felügyelőség vezetője. Hangsúlyozta, 20 ezer lejes pénzbírságot szabhatnak ki minden azonosított, szerződés hiányában foglalkoztatott személy után, amennyiben pedig olyan részmunkaidős dolgozót találnak, aki a megszabott időszakon túl is dolgozik, munkaadója 10 ezer lejre büntethető. Ha ellenőrzéseik során bejelentetlen munkával szembesülnek, a felügyelők hatásköre kiterjed az érintett munkapont tevékenységének felfüggesztésére is. A főfelügyelő elmondta, az erre vonatkozó eljárást a következőkben dolgozzák ki. Egy másik rendelkezés szerint bűncselekménynek minősül és akár két hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel is jár, ha olyan személyt foglalkoztatnak, aki illegálisan tartózkodik az ország területén – figyelmeztetett Ördög Lajos.
2017. augusztus 11.
péntek 08:59
attila200
205 hozzászólás
Tisztelt Ordog Lajos on mindig hangsulyoz, fogalmaz, szembesul, csak eppen nem cselekszik ,mar mozduljon ki kerem az odubol a nagy fizetest elvezi es nem tesz semmit , nem neznek korul a magan patronok hany embert dolgoztatnak feketen itt emlitenem a mezogazdasagi farmokat Csernaton, Kezdivasarhely, Szentlelek, izelitonek emlitenem a Perko alatti Kanabe Andras mernokot aki feketen dolgoztat reggel 7 -oratol estel-8 oraig kb. 23 embert, es ebbol egy munkakonyves, na meg minden harmadik nap 50 lejes napszammal kifizet, Ordog ur ez meg meddig megy ??!! Kerem adja meg a valaszt!

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most