Módosult a munkatörvénykönyvKemény bírságok feketemunkáért

2017. augusztus 11., péntek, Közélet
Pontosított a feketemunka meghatározása tekintetében az a kormányrendelet, amely hétfőn, augusztus hetedikén jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és amely egyebek mellett kiterjeszti a munkaügyi felügyelők hatáskörét. Ugyanakkor emelkedett a kihágások esetében kiszabható pénzbírság, ám az új rendelkezések lehetővé teszik, hogy az érintett munkaadó 48 órán belül befizesse a büntetés összegének felét.

Eddig csak az minősült feketemunkának, ha formaságok nélkül foglalkoztattak valakit, az új előírások azonban leszögezik: bejelentetlen munkának minősül, amennyi­ben egy dolgozót úgy fogadnak munkára, hogy az azt megelőző napon a felek nem írták alá az erre vonatkozó szerződést, illetve nem jelentették a munkaviszonyt az általános elektronikus adatbázisba. Feketemunkának könyvelik el azt is, ha az alkalmazottat munkaviszonyának felfüggesztése idején is foglalkoztatják, továbbá a részmunkaidősök esetében azt, ha a szerződésben meghatározott munkaidőn kívül dolgoznak.
Az új rendelkezések kiterjesztették a felügyelők hatáskörét az ún. szürkemunka területére is – fogalmazott Ördög Lajos, a megyei munkaügyi felügyelőség vezetője. Hangsúlyozta, 20 ezer lejes pénzbírságot szabhatnak ki minden azonosított, szerződés hiányában foglalkoztatott személy után, amennyiben pedig olyan részmunkaidős dolgozót találnak, aki a megszabott időszakon túl is dolgozik, munkaadója 10 ezer lejre büntethető. Ha ellenőrzéseik során bejelentetlen munkával szembesülnek, a felügyelők hatásköre kiterjed az érintett munkapont tevékenységének felfüggesztésére is. A főfelügyelő elmondta, az erre vonatkozó eljárást a következőkben dolgozzák ki. Egy másik rendelkezés szerint bűncselekménynek minősül és akár két hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel is jár, ha olyan személyt foglalkoztatnak, aki illegálisan tartózkodik az ország területén – figyelmeztetett Ördög Lajos.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2017-08-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Ügyvédet fogad Sepsiszentgyörgy (A Sepsi-SIC ellen a prefektus)

A Sepsi-SIC Egyesületnek fizetett tagsági díjat megtámadta a prefektus, és mivel a pert alapfokon megnyerte, Sepsiszentgyörgy önkormányzata közigazgatási jogban jártas ügyvédi irodát bíz meg azzal, hogy a brassói táblabíróságon a város érdekeit képviselje.
2017-08-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Gyöngyvirág utcai húzd meg – ereszd meg

Hetvenkét napon belül negyedik alkalommal szavazott a Gyöngyvirág utca felújításáról a sepsiszentgyörgyi tanács, és mindig rendkívüli ülésen. Tegnap immár harmadszor határozták el, hogy a város saját költségvetéséből fejezik be az aszfaltozást, dacára annak, hogy a fejlesztési minisztérium már közel három hete – igaz, legalább három hónapos késéssel – kiadta azt a rendeletet, amelyben a Gyöngyvirág utca korszerűsítésére központi alapokból 2,013 millió lejt irányoz elő. A papírmunka azonban olyan lassan halad, hogy az önkormányzat nem győzi kivárni, ezért ismét saját kezébe veszi a dolgokat – és ha minden jól megy, jövő héten megint utászgépek dübörögnek a megyeszékhely egyik legfontosabb közlekedési útvonalán.