Káosz tanévkezdés előtt

2017. augusztus 11., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka
Új seprű jól seper, tartja a mondás, csakhogy a román tanügy élére felkent friss miniszterek többnyire nem söprűként, sokkal inkább úthengerként akarnak rendet tenni az oktatás háza táján. Különösen igaz ez Liviu Pop tárcavezetőre, aki már röviddel beiktatása után „munkába” lendült, nagy látszata tevékenységének ugyan nincs, de hetente, olykor naponta felkavarja az állóvizet egy-egy nyilatkozattal.

Még jóformán el sem ült a tornatankönyv bevezetése miatti botrány, lecsapott az iskolai segédeszközökre, betiltott mindent, míg egy bizottság nem ellenőrzi azok tartalmát. Négy héttel az iskolakezdés előtt, amikor rengeteg diák továbbra is tankönyvek nélkül vág neki a következő osztálynak, a falusi tanodák tetemes részében álom a vezetékes víz, az angolvécé, sőt, most már igazgatókban, aligazgatókban is hiány mutatkozik, a meghirdetett helyek közel felére nem is akadt jelentkező, a szakszervezeti vezetőből miniszterré nőtt Pop nem ezen ugyancsak jelentős gondok megoldásán szorgoskodik, hanem újabbakat teremt.
A lassan már elavuló 2011-es „új” tanügyi törvény reformintézkedéseinek alkalmazása elérkezett az ötödikbe indulókhoz, megfelelő tankönyvük azonban továbbra is csak hellyel-közzel lesz a gyermekeknek, az óvások miatt késik sok könyv megjelenése, és számos tantárgyból még ajánlattal sem jelentkeztek a kiadók. Nagy a gond országszerte, de a magyar gyermekeket még román társaiknál is súlyosabban érinti a hiány. Legjobb helyzetben az elsősök vannak, valláson kívül minden tantárgyból lesz könyvük, a másodikosoknak azonban csak románból és magyarból, a harmadikosok legfennebb az idegennyelv-tankönyvet, a negyedikesek pedig csak a románt találják majd padjukon az induláskor. A ötödikeseknek elkészült a specifikus románkönyv két változatban, és várhatóan kikerül a nyomdából a magyar és a római katolikus vallástankönyv is. A többi tantárgy oktatása a tanítók, tanárok találékonyságán múlik majd, s szükség lesz fantáziájukra, főként, hogy immár a segédeszközök használata is tilos.
A tanügyminiszter azonban nem a tankönyvkiadás észszerűsítésével, hatékonyabbá tételével töltötte a nyarat, nem a rendszer buktatóit igyekezett felszámolni, elérni, hogy bár a két-három évvel ezelőtt aktuális könyvek elkészüljenek, hanem egy huszárvágással leváltotta az Országos Tankönyvkiadó vezetőségét. Ám úgy tűnik, így, augusztus idusán ez már édeskevés.
Számos találékony tanügyminiszterünk volt már, de Liviu Pop mintha mindannyiukat igyekezne lekörözni. Bolyong az oktatási rendszer útvesztőiben, lecsap hol ide, hol oda, de a legégetőbb gondokat képtelen megoldani, újító ötletei riasztóak, nyilatkozatai botrányosak. Első tárcavezetői szereplései egyikén szellemesnek szánt kijelentéssel rukkolt elő: tiszteletben tartják az alkotmányt, az oktatás valóban ingyenes a gyermekek számára, az állam és szüleik (!) állják a költségeket. Ez a kicsavart logika jellemzi tárcavezetői tevékenységét. Nyomában káosz és zűrzavar.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-08-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen célt szolgál az igazságügyi törvények módosítása?eredmények
szavazatok száma 249
szavazógép
2017-08-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Gyöngyvirág utcai húzd meg – ereszd meg

Hetvenkét napon belül negyedik alkalommal szavazott a Gyöngyvirág utca felújításáról a sepsiszentgyörgyi tanács, és mindig rendkívüli ülésen. Tegnap immár harmadszor határozták el, hogy a város saját költségvetéséből fejezik be az aszfaltozást, dacára annak, hogy a fejlesztési minisztérium már közel három hete – igaz, legalább három hónapos késéssel – kiadta azt a rendeletet, amelyben a Gyöngyvirág utca korszerűsítésére központi alapokból 2,013 millió lejt irányoz elő. A papírmunka azonban olyan lassan halad, hogy az önkormányzat nem győzi kivárni, ezért ismét saját kezébe veszi a dolgokat – és ha minden jól megy, jövő héten megint utászgépek dübörögnek a megyeszékhely egyik legfontosabb közlekedési útvonalán.
2017-08-11: Közélet - Nagy D. István:

Lassan halad a telekkönyvezés

Huszonnégy közigazgatási egységgel – kizárólag községekkel – kötött finanszírozási szerződést  idén a Kovászna Megyei Kataszteri Hivatal a két évvel korábban meghirdetett ingyenes telekkönyvezési programban. A tavalyi évhez képest ez jelentős előrelépést jelent, hiszen 2016-ban csak öt község és egy város élt a lehetőséggel, és csak egy-egy kataszteri egységben történt meg a telekkönyvezés. A hivatal illetékesei szerint, noha a programon idén néhány pozitív változtatást is végrehajtottak, és az érdeklődés is növekvőben, Háromszék még messze áll a rendelkezés teljesítésétől.