Cumpănașu nem hagyja magát

2017. augusztus 18., péntek, Belföld

Alexandru Cumpănaşu, a Románia Modernizálásáért Országos Koalíció (RMOK) elnöke azt nyilatkozta tegnap a románok marosfői nyári egyetemén, hogy az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői „nevetségessé tették magukat”, és hogy őt nem tudják megfélemlíteni.
 

 

„Kelemen Hunor nem jogosult a Románia Csillaga érdemrendre, mert megsértette a román népet azáltal, hogy határozottan megtagadta, hogy román állampolgárként felvállalja saját népe történelmét. A koalíció a magyar vezetők nyílt fenyegetőzése ellenére mindent el fog követni azért, hogy az érdemrendet vissza­vonják. (...) A magyar vezetők támadása szolidaritásra késztet bennünket, és talán felkelt egy minimális román érzelmet a román politikai vezetőkben is” – nyilatkozta Cumpănaşu. Toró T. Tibor, az EMNP vezetője szerdán jelentette be, hogy a párt gyűlöletszítás vádjával bűnvádi feljelentést tett Cumpănaşu ellen. Toró szerint uszításnak minősül az, hogy a RMOK közleményét aláíró Cumpănaşu Kelemen Hunor román állampolgárságának megvonását kezdeményezte, amelyet ez születése által kapott. „Az állampolgárságot az alkotmány 5. cikkelye alapján ebben az esetben nem lehet megvonni, ezért ezt felvetni diszkriminációnak számít, mert azt sugallja, hogy az állampolgárság megvonható más magyar etnikumú személytől is, amennyiben szabadon kinyilvánítja véleményét” – áll a feljelentésben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1762
szavazógép
2017-08-18: Belföld - :

Soltész Miklós: Kölcsönösséget a kisebbségpolitikában!

Soltész Miklós kölcsönösségi alapon kérte a román hatóságoktól, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium zavartalan működéséhez.
 
2017-08-18: Belföld - :

Bevándorlók sétahajón

Mindössze négy utas számára volt hivatalosan hely azon a 17 méter hosszúságú, török zászló alatt közlekedő sétahajón, amelyen összezsúfolódva 69 illegális bevándorló érkezett a Fekete-tengeren keresztül vasárnap Romániába – derült ki a legfőbb ügyészség tegnapi közleményéből.