Európa a teljes önfeladás küszöbén

2017. augusztus 21., hétfő, Világfigyelő

A keresztény értékrend elhagyásával Európa a teljes kulturális és politikai önfeladás küszöbéhez érkezett – mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén tegnap Budapesten.


Veres András homíliájában kiemelte: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelősség nehezedik minden keresztény ember vállára. Azt kérte, hogy „bátor őszinteséggel” vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és cselekvési lehetőségeit, valamint azt, hogy mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez, az evangéliumi értékrend kiszorulásához a mindennapi életből. Az MKPK elnöke Szent II. János Pál pápát idézte, aki szerint „egy olyan hit, amely nem válik kultúrává, rosszul befogadott, rosszul megélt és rosszul továbbadott hit”. Hozzátette: nemcsak a múlt hibái vezettek a társadalom szekularizációjához, korunk keresztényei sem teszik magukévá teljesen Isten törvényeit. „Langyos keresztények pedig nem tudnak meggyőző erővel tanúságot tenni az evangéliumról és másokat Krisztus követésére hívni” – figyelmeztetett. Kitért arra: nagy felelősség egy országot, egy gyárat, egy intézményt vezetni, de sokkal nagyobb „lelkeket vezetni”, gyermekeket nevelni. A hit továbbadása és a hitre nevelés a legfontosabb feladat, mert elbizonytalanodott, sok vonatkozásban értékvesztett világunkban csak ez tud biztos alapot, erőt, bátorságot adni az embernek.
A Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette. A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István bevezette a magyarságot az ezer évvel ezelőtti Európa keresztény népeinek közösségébe. A kereszténység Európa népeinek kultúrájában ihlető erő volt, nem szürkévé és egyformává tette a népeket, hanem abban segített, hogy mindegyik a saját gazdagságát fejlessze tovább – mondta. Erdő Péter kiemelte, Szent István hitében szilárd alapra talált, és erre az alapra akarta építeni országának életét. Nagy reformokat hajtott végre, ezek tették lehetővé népének megmaradását. Hűségre és megújulásra van szükség korunkban is. „Keresztény hitünk ma ihletőnk lehet, hogy megtaláljuk helyünket a változó világban, amelyet ma is kísér Isten gondviselő szeretete” – fogalmazott a bíboros. A szentmisén Erdő Péter megáldotta az új kenyeret. A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1745
szavazógép
2017-08-21: Sport - :

Egy hatodik hely (Atlétika)

Az elmúlt hétvégén Câmpulung Moldovenesc adott otthont a hegyi futás országos bajnokságának, amelyen a Sepsiszentgyörgyi MSC színeiben két „megyénkbeli” sportoló is részt vett. Legjobb eredményük mindössze egy hatodik helyezés volt.
2017-08-21: Belföld - :

Kárpátokat átszelő autópálya

Tovább késik a legfontosabb autópálya-projekt, az A1-es sztráda Kárpátokat átszelő Piteşti–Nagyszeben szakaszának megvalósítása, mivel a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság szerződést bontott a megvalósíthatósági tanulmány készítésével megbízott olasz–román vegyes vállalattal – írta a Hotnews.ro hírportál. Az olasz Spea Ingineria és a román Tecnic Consulting konzorciuma 2014-ben, Dan Şova akkori nagyberuházási miniszter mandátuma idején kapott 6,5 millió eurós megbízást a Kárpátokat az Olt völgye mentén áthaladó, 115 kilométeres autópálya-szakasz megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, irreálisan rövid – alig néhány hónapos – határidővel. Az terminust többször meghosszabbították, de a Piteşti és Nagyszeben között kijelölt öt kisebb szakasz közül csak az első és az ötödik megvalósíthatósági tanulmánya készült el. A legnehezebb, hegyvidéki pályaszakaszok megvalósíthatósági tanulmányát az útügyi hatóság most „házon belül”, saját mérnökeivel akarja elkészíttetni a román geológiai intézet támogatásával. (MTI)