Sokak számára nyújt felüdülést a kisbaconi feredő

2017. szeptember 8., péntek, Közélet

A fénykép csalóka: a Kisbacon határában az Ars Topia Egyesület által szervezett kalákában 2013 augusztusában épített fürdő manapság is nagy népszerűségnek örvend, ám használói inkább délután mennek megmártózni, mi pedig délelőtt jártunk ott. Népszerűségéhez nagymértékben hozzájárul, hogy folyamatosan karbantartják, környéke rendezett és tiszta.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A szezonnyitó kalákát mindig kora nyáron tartják, amikor a közbirtokosság gépeivel kitisztítják a medencét és tiszta vízzel töltik fel – ezt év közben még néhányszor megismétlik –, a szintén közbirtokosság által biztosított kavicsot az egyesületi tagok terítik szét az ösvényeken, kiássák, kitakarítják a sáncokat, és elpucolják az avart. A terület kaszálása folyamatos, ahogy az időközben felgyűlt szemét összegyűjtése és elhordása is.
Bár a legtöbben ügyelnek, hogy tisztaságot hagyjanak maguk után, akadnak ellenpéldák is, ezért a takarítás néha nagyobb feladatot ró az egyesületi tagokra – tudtuk meg Benedek Mártától. „Könnyű megszólítani a kisbaconi fiatalokat és felnőtteket, szívesen jönnek, hogy munkájukkal hozzájáruljanak a feredő karbantartásához. Évek óta velünk vannak a baróti Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesületének tagjai is, akik az autómentes világnap alkalmával hozzánk tekernek fel biciklivel, és segítenek az évadzáró munkában – ilyenkor a főépület tartóoszlopait, a gyalogkaput és a küpüt pácoljuk le, hogy a fát óvjuk a tél hidegétől –, majd együtt bográcsozunk. Jó, hogy elkészült ez a feredő, a létrehozásában segédkezőknek köszönettel tartozunk, mert sokunk számára jelent nyaranta felüdülést az itt eltöltött idő” – mondotta a Bodvaj Egyesület vezetője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1746
szavazógép
2017-09-08: Közélet - Farkas Réka:

Közvita az adókörzetekről (Sepsiszentgyörgy)

Hétfő délben közmeghallgatáson vitatták meg a sepsiszentgyörgyi városházán az Erdélyi Magyar Néppárt által benyújtott, adóövezeti átszervezésre vonatkozó tervezetet. Bálint József sepsiszentgyörgyi pártelnök, helyitanács-tag elmondta: mintegy harmincan vettek részt, többnyire olyanok, akik kifogásaik megfogalmazása után írásos meghívót kaptak.
2017-09-08: Közélet - Váry O. Péter:

Akik kovácsolnak, nem kopácsolnak

A mondás, miszerint az a baj, hogy manapság a legtöbben nem kovácsolnak, hanem kopácsolnak, Walfred Huber professzortól, a Bécsi Művészeti Akadémia tanárától származik, és annak keserű megállapítására vonatkozik, hogy a kovácsmesterségből hogyan űznek gúnyt a mai „kovácsok”.