Sepsiszentgyörgy, 2018. január 20., szombat 10:55
Köszöntjük Fábián, Sebestyén nevű olvasóinkat!

A fogyasztóvédő nem nyelvellenőr

2017. szeptember 13., szerda, Közélet
A fogyasztóvédelmi hivatal nem nyelvtudás-ellenőrző szerv – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján újságírói érdeklődésre. A kérdés arra vonatkozott, voltak-e utóhatásai az elnök korábbi, Gheorghe Mircea Diacon háromszéki fogyasztóvédő hivatalvezető ténykedéséről tett nyilatkozatának, melyet A fogyasztóvédő úgy működik, mint a Ku-Klux-Klan címmel közöltük szeptember 6-i lapszámunkban?
 
Tamás Sándor tudja, hogy erősen fogalmazott, igazából nem voltak utóhatások, de akadt, aki Diacon köréből megkérdezte, alá tudja-e támasztani állításait. Igen, áll elébe, amennyiben becsületsértési eljárást kezdeményezne az illető, tanúkat tud felvonultatni a bíróságon, mondotta az elnök. Megismételte, Diacon inkompetens és összeférhetetlen azzal a tisztséggel, amelyben 2012 óta román állami segédlettel tartják. Feltette a szónoki kérdést, miért van benne annyi szenvedélyes káröröm és gonoszság? Hiszen nem egyedi, hanem sorozatos rosszindulatú esetek jellemzik tevékenységét: a zabolai néptánctánctábort, az unitárius gyerekek árkosi táborát, a zabolai Csipkésben a gyerektábort, a SIC-Festet zaklatta, kikelt a SIC-matrica, a székely termékek, a székely ízek ellen. A tánctábor szervezőit súlyos büntetéssel illette, nem azért, mert egészségügyi gondok voltak, hanem mert a konyhában, ahol négyszáz gyereknek főztek, nem tüntették fel, egy adag étel mennyi húst tartalmaz. Az elnök válaszolt is korábban feltett kérdésére: Erdővidéken hallott kifejezést idézett, „ki amilyen, olyan”, tömör jellemzés, tette hozzá.
Az elnök felelevenítette a Háromszékben 2016. január 27-én megjelent Rendőrnek nem jó, fogyasztóvédőnek igen? című tényfeltáró riportunkban közölt információkat. Diacon nem volt alkalmas a román rendőrség kötelékeiben maradni, majd a polgárőrségtől a munkatörvénykönyv 130-as cikkelye első bekezdésének i. pontjával bontották fel szerződését, magyarán kirúgták. Ezek után  román állami segédlettel fontos köztisztségbe nevezték ki. Annak ellenére, hogy nagyon sokszor felhívták az illetékesek figyelmét, hogy ez nem helyénvaló, mégis ott tartják. Mostanában Diacon és brassói felettese, Sorin Claudiu Susanu Székelyföldön azt vizsgálják, hogy ki milyen szinten beszéli a román nyelvet. Ehhez semmiféle joguk nincsen! – mondta az elnök. Legyen világos, a fogyasztóvédelmi hivatal nem nyelvtudás-ellenőrző szerv, hangoztatta. Továbbá felhívta a figyelmet, ha bárhol ilyesmi történik, azonnal jelezzék, lehetőleg a sajtónak, hogy kerüljön nyilvánosságra az eset.
Hozzászólások
2017. szeptember 13.
szerda 08:57
tihi
1775 hozzászólás
Tamás úr,nem elég a tények megállapítása,felismerése és tudomásúl vétele...tessék már tenni is valamit ennek a pernahajdernak a menesztéséért a háromszéki magyar emberek javára és érdekében !!! Meddig várunk,amíg Segédlelkész György olyan büntetést ró ki,hogy egyik-másik egységet be kell zárni,mert nincs román alkalmazottja,vagy mert magyarúl beszélnek....bezárja mert ősi székely terméket gyártanak vagy forgalmaznak... megbünteti,mert a neve netán y betűvel végződik.A megye vezetése épp akkora hibás,mint az,aki a fejünkre hozta ezt az aljas,xenofob diakónust!

2017. szeptember 13.
szerda 11:08
barcsay
1794 hozzászólás
Hát ő is csak egy bátor kitartó harcosa pártjának a pősződőnek s akkor mikért háborgatni ő csak teszi a dolgát és amit elvárnak tőlle ,máskőpp már rég leváltották volna ja ,hogy magyargyólőlő sovi gazember az már csak erény,ide jutottunk a sok kis apró lépésekkel most tőrőlhetjük szemünk már csak bambán pislogunk és probáljuk kielemezni hol és mikor ,,kurtuk,, el,hát már a legelején még magboldogult a Domokos G.idején a mese a kerekasztalról a kompromisszumkokról.kőzben a tőrténelmünk során ért pofonokról mélyen hallgattunk aztán szép lassan,de biztosan most már ez van tgeritéken és minden ami magyar,székelymagyar szúrja a szemet szájat ,hogy mikor lessz ennek itt vége hát ahogyan a dolgok alakulnak és a jelen mutatja SOHA ebben a búdős életben

2017-09-13: Közélet - Hecser László:

Maradjon Barótnak a pénz

Barót tanácsának legutóbbi ülésén Lázár-Kiss Barna András polgármester beszámolt a Petőfi utcai híd (felvételünk) építésének helyzetéről is: a közbeszerzés megtörtént, a kivitelezést a felsőrákosi Zöld Út Kft. nyerte, tehát helyi emberek munkahelyét teszi biztonságossá.
 
2017-09-13: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Utcára, román!

Vadim Tudor örök. Hitvallása, eszméi és rögeszméi, vadnacionalizmusa, leplezetlen magyargyűlölete ma is él, s bár Románia parlamentjébe hosszú évek óta nem jut be szélsőséges párt, ez valójában csak annyit jelent, hogy mindezek a retrográd, soviniszta erők és gondolatok mintegy „szétterültek” a törvényhozásban képviselettel rendelkező politikai szervezetek között.