Egyre dráguló piac

2017. szeptember 15., péntek, Közélet

Bár a szezon teljében járunk, a sepsiszentgyörgyi piacon nemhogy lefelé, inkább felfelé kúsznak az árak. Hétről hétre, napról napra kicsit drágább minden, elsősorban az idényzöldségeknél, gyümölcsöknél figyelhető meg a folyamatos áremelkedés. Pedig szép, meleg nyarunk volt, eső is esett bőséggel, mindenki gazdag termésről áradozik.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele


Pár hete még 2 lejért, 2,5-ért vásárolhattunk padlizsánt, a múlt hét végén már 4–5 lej volt kilója, tegnap pedig már 5 lejt, sőt, 5,5-öt is elkértek a szebb darabokért. Hasonló a helyzet a paradicsommal, 4 lejért csak nagyon gyenge minőséget vásárolhatunk, az átlagár 6 lej, a hatalmas kerti paradicsomok kilója 8 lejt kóstál. Kicsit kedvezőbb a zöld és piros paprika ára, 4–5 lejben mérik kilóját, megjelent a paradicsompaprika is, múlt szombaton még 4–5 lejért kínálták, tegnap már 5–6 lejbe került. A zöldpaszulyért egy hete még 8 lejt kértek, most már 10-ért mérik kilóját, a zsengepaszulyt csak a szerencsések vásárolhatják meg 20 lejért, legtöbb helyen 25 lej kilója. Aki tehát halogatja a zakuszkafőzést, annak mind mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.
Bőséges a kínálat uborkából, mennyiségben és minőségben is gazdag a felhozatal, 2,5-3,5 lejért mérik, a karfiol kilója nyolc lej, a töké három. A fehér káposzta 2 lej, a vörös kilója 4 lej, a fehér hagyma 3–4 lej, vörösből csak az ízes, hosszúkás drágább, 6 lejbe kerül egy kiló. A leveszöldségek ára nem módosult, 3–5 lej a murok kilója, 8–10 a petrezselyemé és zelleré, a karalábét 2 lejért adják, de többnyire apró és fás, esetleg a húslevesnek ad ízt, magában nem nagyon fogyasztható. A krumpli kilója 1–2 lej között mozog, de 1,5-ért már igazán szép vásárolható.
Lehangoló a helyzet a gyümölcsöknél, szőlő van bőséggel, a legolcsóbb négy lej (pár napja még 3,5 volt), de fajták szerint van 7–8 lejes is, alma és szilva azonban 5 lejnél olcsóbba nem kerül, körte tegnap egyáltalán nem volt, a szezonjuk múlta bogyós gyümölcsökért – málnáért, fekete és piros áfonyáért – ugyanannyit kérnek, mint nyá­ron, 10 lejbe kerül egy pohár. A róka- és medvegomba kilója sem változott, akárcsak július-augusztusban, most is 20 lej.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2017-09-15: Máról holnapra - Fekete Réka:

Visszaüt az orvoshiány

Azt még nem tudni, hogy a közszférában alkalmazott béremelés lassítaná-e a kórházakban dolgozó orvosok és asszisztensek elvándorlását, de az már biztos: tovább mélyül a szakadék a családorvosok és a szakorvosok bérezése között, ami az eddiginél is kevésbé teszi vonzóvá a frissen diplomázottak számára, hogy az alapellátásban kívánjanak elhelyezkedni.
2017-09-15: Közélet - Nagy D. István:

Bukaresti pénzekre várnak (Sepsiszentgyörgyi utcafelújítás)

Az országos településfejlesztési program bizonytalanságai ellenére haladnak a különböző útkorszerűsítési munkálatok Sepsiszentgyörgyön, így várhatón év végéig az elkezdett szakaszok mindegyikét sikerül végérvényesen átadni a forgalomnak – derült ki Antal Árpád polgármester tegnapi tájékoztatójából. Az elöljáró ugyanakkor a közbeszerzési törvény módosításai hozta bonyodalomról is szólt.