Feltárták a titkosrendőrség gyilkosságát

2017. szeptember 28., csütörtök, Belföld

Bűnvádi eljárást indított a katonai ügyészség egy férfi halálával kapcsolatban, akit a vádhatóság gyanúja szerint az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate emberei végeztek ki 1950-ben. Az ügyről a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet számolt be azt követően, hogy kutatások, valamint a még életben maradt tanúk vallomása alapján sikerült megtalálniuk a kivégzett férfi földi maradványait.


Gheorghe Petrov, az intézet szakértője elmondta: a kivégzéskor 73 éves Ioan Andresel maradványait az Érchegységben találták meg a Fehér megyei Bistra község egy elszigetelt, lakatlan részén. A holttestet alig hetven centiméter mélyen hantolták el. Andreselt azért üldözte a kommunista titkosszolgálat, mert nem értett egyet a kollektivizálással, valamint a hatalomra került román kommunistákkal. A Securitate feltételezése szerint támogatta az Érchegységben megbújt ellenállók egyik csoportját.
Az intézet szakértői megállapították, hogy a titkosszolgálat tordai emberei megfélemlítő szándékkal kiszálltak 1950 augusztusában a Fehér megyei településre, 35 embert vettek őrizetbe és hallgattak ki, többnyire a bujkáló ellenállók rokonait. A Securitate a kialakult helyzetért három kulákot tett felelőssé, köztük Andreselt is. Mindhármukat kivégezték, előtte megkínozták őket. Példát akartak statuálni, ezért Andreselt az ellenállók rokonaival és más falubeliekkel temettették el. Megtiltották nekik, hogy megjelöljék a sírhelyet, ezért okoz most nehézséget a kivégzettek földi maradványainak megtalálása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1686
szavazógép
2017-09-28: Belföld - :

Bíznak a kormánypártban

Tovább növekedett a Szociáldemokrata Párt (SZDP) támogatottsága, amely immár nem szorulna koalíciós partnerre, ha most rendeznének választásokat – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet tegnap ismertetett a Hotnews.ro hírportál.
2017-09-28: Belföld - :

Harci gépekre költ az állam

Románia előrehaladott tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal további három, egyenként 12 harci gépből álló F–16-os repülőraj megvásárlásáról – jelentette be tegnap Bukarestben az amerikai látogatásáról frissen hazatért Mihai Fifor védelmi miniszter.