Menesztették a köztévé vezetőségét

2017. szeptember 28., csütörtök, Belföld

Leváltotta tegnap a parlament a Román Televízió (RTV) vezetőségét, és új igazgatótanácsot nevezett ki a Román Rádiótársaság élére. A parlament elutasította a köztelevízió tavalyi évi eredményeiről szóló jelentését, ami maga után vonja az igazgatótanács és az elnök-vezérigazgató leváltását is. A vezetőség menesztése mellett 203 képviselő voksolt, 74-en ellenezték.


A szociálliberális kormánykoalíció azzal indokolta a döntést, hogy a köztelevízió jelentésében szereplő számok nem kielégítőek olyan körülmények között, hogy az állam nagy erőfeszítéseket tesz a televízió adósságainak törlesztése és az intézmény pénzügyi helyzetének rendezése érdekében. A RTV-t ideiglenesen Irina Radu vezette, aki azzal érvelt, hogy nehéz helyzetben vette át két évvel ezelőtt a mély pénzügyi válságban levő intézményt, és ahhoz képest jól teljesített tavaly. A köztelevíziónak 150 millió euró adóssága volt, amit a jelenlegi kormány átvállalt az állami költségvetés terhére.
A parlament továbbra is csak ideiglenes elnök-vezérigazgató kinevezését javasolta Doina Gradea személyében, aki a szakbizottsági szavazáson megkapta a törvényhozók támogatását.
A törvényhozói testület ugyancsak szerdán kinevezte a közszolgálati rádió igazgatótanácsát, miután április végén a parlament leváltotta a régit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1965
szavazógép
2017-09-28: Belföld - :

Harci gépekre költ az állam

Románia előrehaladott tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal további három, egyenként 12 harci gépből álló F–16-os repülőraj megvásárlásáról – jelentette be tegnap Bukarestben az amerikai látogatásáról frissen hazatért Mihai Fifor védelmi miniszter.
2017-09-28: Belföld - :

Közelebb Schengenhez

Az Európai Bizottság kezdeményezte Románia és Bulgária teljes körű felvételét a schengeni térségbe, azt kérve a tagállamok kormányaitól, hagyják jóvá a két ország csatlakozását.