Holnemvolt székelyföldi mesefesztiválRendhagyó múzeumi mesedélelőtt

2017. szeptember 28., csütörtök, Közélet

Párnára kuporodva és padban ülve, de teljes kényelemben, a padlón végignyújtózva is hallgatták, figyelték a művészeti iskola hatodikosai Zalka Csenge Virágot, tegnap délelőtt számukra hangzott el elsőként a Székely Nemzeti Múzeumban a hivatásos mesemondó három története.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele


Szó esett a szegény legényről, aki hiába dolgozott, mégsem vitte semmire, így hát elindult megkeresni szerencséjét és kérdőre vonni Istent, majd izgalmas, kalandos és mókás történet következett a bölcs és híres, tüzet okádni is képes Dietrich királyról, aki egy sárkány torkán akadt, annak fogaiba kapaszkodó vitézt mentett meg...
A mesefolyam nem csupán a diákokat szórakoztatta, Zalka Csenge úgy tartja, „a felnőtteknek is jó érzés, hogy  elmerülhetnek egy történetben, egy másik világban, felfüggeszthetik a logikus énjüket és elkalandozhatnak a varázslatok világában. A mesehallgatás érzelmi élmény, és nagyon sok mély emléket tud megmozgatni,  érzelmeket tud felidézni, amitől katartikus élménnyé válhat” – mondta lapunknak a tegnapi előadásai közötti szünetben. Hozzáfűzte, néhány évig Amerikában tanult, ahol a mesemondó szövetség ösztöndíjasaként végzett kutatómunkát, így került kapcsolatba a Dietrich király mondakör lejegyzett skandináv változatával is. Lényegesnek tartja, hogy a közönség, hallgatói tudják, egy órányi mesemondás rengeteg munkát igényel, amíg a történeteket felkutatja, magáévá alakítja, begyakorolja a mesemondó. „Ezt fontos tudatosítani az emberekben, hogy értékelni tudják a mesemondást mint műfajt” – összegzett a magyar mellett más nyelveken is mesélő Zalka Csenge, akivel a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál keretében öt nap alatt három városban, nyolc fellépésen találkozhatnak az érdeklődők. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2017-09-28: Világfigyelő - :

Megsemmisítették az utolsó orosz vegyi töltetet

Élő televíziós kapcsolásban adott utasítást az utolsó orosz vegyi töltet megsemmisítésére tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki egyúttal a hasonló kötelezettségeinek betartására szólította fel az Egyesült Államokat.
2017-09-28: Közélet - Bokor Gábor:

Szépülnek a játszóterek (Kovászna)

Megújulnak a köztéri játszóterek Kovásznán. A központi, illetve vajnafalvi parkban lévő két nagyobb gyerekpark mellett a tömbházak között további nyolcat újítanak fel, háromnál már befejezték a munkát.