Új kötelező védőoltás

2017. október 4., szerda, Közélet

Októberben először oltanak pneumococcus ellen, bár az országos védőoltási programban már több mint egy éve szerepel ez a vakcina. Az immunizálás a két hónapos kisbabákat érinti, az emlékeztető újraoltást négy és tizenegy hónapos korban kapják.
 

Az egészségügyi minisztérium anyagi források hiányára hivatkozva nem vezette be korábban ezt a védőoltást, s bár nem túl gyakori a pneumococcus-fertőzés előfordulása, igen súlyos betegségeket idézhet elő – tájékoztatott dr. Lucia Şereş gyermekorvos, a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke. A doktornő elmondta, fülgyulladást, ritka esetben vérfertőzést okozhat, ezért is fontos, hogy megkezdik ezen a téren is az immunizálást.
A többi kötelező védőoltással nem állnak jól. Éppen csak pótolták az elmaradásokat a 2, 4 és 11 hónapos kisbabáknál a hatkomponensű vakcina esetében, októbertől már nem tudnak oltani, mert elfogyott az oltóanyag, a tizennégy évesek diftéria és tetanusz elleni védőoltásánál is hiány van. A hatévesek megkaphatják a kötelező tetravalens oltást, és a kanyaró elleni oltásokat is tudják folytatni – közölte dr. Lucia Şereş. Felhívta a figyelmet, hogy továbbra is jelentkezhetnek a 25–64 év közötti nők ingyenes méhnyakrákszűrésre, amely tulajdonképpen nem is állt le, csupán alacsony az érdeklődés a program iránt, és továbbra is kérhetik a szülők 10–14 éves lányuk beoltását humán papillomavírus ellen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1790
szavazógép
2017-10-04: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tanévnyitó az Ezüst Akadémián

Közel háromszázan csatlakoztak Sepsiszentgyörgyön az Ezüst Akadémia felnőttoktatási programhoz, tegnap délután a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében hivatalos tanévnyitón köszöntötték az érdeklődőket, illetve ismertették a május végéig tartó előadás-sorozatot.
 
2017-10-04: Közélet - Nagy D. István:

Hárman beköltöznének (Szépmezői ipari park)

Két szolgáltatásban és egy gyártásban érdekelt helyi vállalkozás kereste meg eddig a Sepsi Ipar Kft.-t kéréssel, hogy a szépmezői ipari parkba költözne. A kérelemmel érkező cégekkel, ha minden jól megy, a tél beállta előtt megállapodásra juthatnak, rajtuk kívül a létesítmény vezetősége további két lehetséges ügyféllel tárgyal.