Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 06:21
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Magyar Szent Korona Hőlégballon

2017. október 21., szombat, Magazin
A Magyar Szent Korona Európa legrégebbi épen maradt beavató koronája, a magyar államiság egyik jelképe. A régiek szakrális jelentőséget tulajdonítottak neki, hiszen az égből szállt alá, kimondottan a Kárpát-medence népe számára. A Szent Korona a magyar alkotmányosság alapja, az ország alaptörvényének és jogrendszerének forrása.
Sokak számára a Szentkorona-eszme keresztényi, türelmes, befogadó, ugyanakkor nemzetvédő és megtartóerő.
A felvidéki Mede Ferenc a koronatant évekig tanulmányozta,  úgy vélte, egy korona formájú hőlégballon méltó megjelenítése lehet az „égből alászálló” Magyar Szent Koronának, mely most ismét felfelé törekedve, tükrözi annak szakrális és felsőbb mivoltát, jelzi eredetmítoszát. E jelkép megjelenése az „égen” a Magyar Szent Korona fontosságára óhajtja felhívni a figyelmet a mai csörtető és szakralitását vesztett ember mindennapjaiban.
Mede Ferenc  a szerves műveltség támogatójaként számos, a magyarság történelméhez kapcsolódó jó ügyet szolgál. Ilyen a Felvidéken évek óta működő Baranta Völgy, ahol egyre nagyobb közösséghez jut el a szerves tudás számos rendezvény, előadás, tábor formájában. Kiemelkedő az Ősök sarjai ünnep, amely az ősi magyar értékeket vonultatja fel, ősi kultúránkat mutatja be.
A Magyar Szent Korona Hőlégballon a Morvaországi Berény városában készült, Pap Gábor művészettörténész közreműködésével. A Korona hátoldalán szintén az ő szakmai segédletével megfestett, sokat vitatott három lecserélt kép feltételezett mása, a kupola alsó felén Makoldi Sándor festőművész magyar néphagyományból kiinduló, állatövi jegyeket ábrázoló mennyezeti kazettás festményének másolata látható. A ballon kupolatérfogata 2200 köbméter, teherbírása maximum három személy. A hőlégballon csakis arra méltó eseményeken jelenhet meg, továbbá hagyományos hőlégballonos sport-, illetve ünnepi rendezvényeken. Tervben  a történelmi Magyarország „körberepülése” és azon történelmi helyszínek felkeresése, ahol a Magyar Szent Korona tartózkodott.
 
Bálint Mária
Hozzászólások
2017. október 21.
szombat 07:33
tihi
1775 hozzászólás
Várjuk Erdély és a Székelyföld felett is a Szent Korona repűlését !!

2017. október 22.
vasárnap 10:25
huszita
213 hozzászólás
Attila kardját pedig végig kell röptetni a libsi Európa felett.
Ezek a szemetek nem tisztelik eléggé a magyart.
Meg kell leckéztetni valamennyit!

2017. október 22.
vasárnap 20:20
Ferencz
13769 hozzászólás
Meg bizony!

2017. október 22.
vasárnap 20:41
huszita
213 hozzászólás
Akit nem tisztelnek, annak joga van követelni, hogy tiszteljék.
Ha akkor sem akarják tisztelni, döngetni kell az asztalt és mindenkit felszólítani, hogy igenis tiszteljék.

2017. október 23.
hétfő 16:34
Ferencz
13769 hozzászólás
Zakariás uram, mindezt ön találta ki, vagy a szájába adta valaki? Akárhogyan is nézzük a dolgokat, élni többször, mint egyszer csak nagyon keveseknek sikerült. S azt a rövid életet nem jó lenne szabadon, nem másokat szolgálva leélni? Vajon nem várható-e el kissé nagyobb odafigyelés annak részéről Aki teremtett? Az emberiség történelme elborzasztó gyílkosságok sorozata egyházi , és/majd világi köntösba öltöztetve;ártatlan emberek milliói lettek földönfutókká; ártatlan gyerekek milliói halnak meg az éhezés, a szomjazás, a betegségek miatt; nemzetek gyűlölik egymást és nemzettársaikat...S a papok gyílkolásra teremtett eszközöket szentelnek meg... Ahogy régen mondta Tamási Áron: még mindig lehajtott fejjel alszik a Firtos lova hátán a Gondviselés. Hogy nem értem a dolgokat/helyzeteket/eseményeket? Az meglehet, számomra elég ha látom azokat.

2017. október 23.
hétfő 19:03
huszita
213 hozzászólás
A magyar nemzet igazi gyönyszemei pl. a milliónyi Imre Zakariás "úr".
Akik pondronak, konkolynak, mételynek nevezik a magyarság felét kitevő protestánsokat.
Imre "úr" szerint ők az eredendő bűnösök, akik engedtek magukat behálózni a pogány vallásszabadság hirdetői által és ezzel eladták lelküket a sátánnak, a nemzet megrontói.
Miért nem űzi ki az ördögöt belőlünk, reformátusokból, unitáriusokból, stb. tisztelt Imre "úr"?
Állitsa vissza az inkviziciót!
Remélem, csak egy kísértet ez az Imre "úr", ki valójában 500 éve halott.
Hulla..
Bűzlő.


2017-10-21: Magazin - Bokor Gábor:

Rosszcsont Zénó a gyermekotthonokban

Egyhetes turné, húsz előadás hat megyében, hatszáz gyereknéző – nem mindennapi Zorkóczy Zenóbia előadóművész teljesítménye, de még jelentősebb, ha hozzáfűzzük: a fellépések mind Böjte atya gyermekotthonaiban zajlottak. Közelebb akarta vinni a Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című előadását a hátrányos helyzetben lévő gyerekekhez, hogy ne kelljen pénzt költeniük utazásra, jegyre – tudtuk meg a turné hátterét az előadóművésztől.
2017-10-21: Magazin - Józsa Zsuzsanna:

Bejáratni a háromszéki és közép-európai zarándokutakat (Mária út konferencia Csíksomlyón)

A Székelyföld Napok rendezvénysorozat programjába illeszkedik az a Mária utas konferencia, amelyet hetedszer szervezett meg a Mária Út Egyesület Csíksomlyón a Jakab Antal Házban a múlt hétvégén, karöltve az egyházi és világi partner­intézményekkel, vezetőkkel.