Szoboravató nagykárolybanKifogásolták a román zászló hiányát

2017. november 22., szerda, Belföld

Magyarázatot kért Darius Filip, Szatmár megye prefektusa Kovács Jenő nagykárolyi polgármestertől amiatt, hogy az Ady Endre–Otilia Marchis-szoborcsoport szombati nagykárolyi felavatásán csak magyar zászlót lengettek, és a román nemzeti jelképek hiányoztak a ceremóniáról.


A magyarázatkérésről a honlapján kiadott közleményben tájékoztatott tegnap a prefektus hivatala. Amint a hivatal közölte: a szoboravató rendezvény szervezőjére és a román nemzeti jelképek hiányára vonatkozóan kért magyarázatot a polgármestertől, hogy ezek ismeretében dönthessen a szükséges törvényes intézkedésekről.
A szoboravatás után a Buletindecarei.ro portál sérelmezte, hogy a rendezvényen csak magyar zászlót lengettek, a beszédek többsége román fordítás nélkül, csak magyarul hangzott el, és Kovács Jenő polgármester nem viselte a román nemzeti színű vállpántot, amelynek viseletét törvény írja elő a polgármestereknek a hivatalos események alkalmára. A portál ezt azért is sértőnek találta, mert a felavatott szoborcsoport egyik alakja, Otilia Marchis román nemzetiségű volt. A vádakat később több más portál és televíziócsatorna is elismételte. A közölt képeken az látszik, hogy a szobor mellett egy cserkészcsapat tagjai állnak díszőrséget a csapat zászlajával és a magyar zászlóval.
Kovács Jenő polgármester az egyik közösségi portálon kért nyilvánosan bocsánatot a szervezési hiba miatt Nagykároly román nemzetiségű lakóitól. Közölte, őt is kellemetlen helyzetbe hozta az a személy, aki odaállította a magyar zászlós cserkészeket a szobor mellé. „Azt hiszem, hogy az ilyen eseményeknek nem szabad provokáló jellegűeknek lenniük, és semmi szükség nem volt a zászló kitűzésére. (...) Ezen az úton közvetítem a túlfűtött magyaroknak, hogy nem szokás olyasmit tenni, amit szombaton tettek. Bocsánatot kérek azoktól a románoktól, akik sértőnek érezték a történteket, és mind a magyarokat, mind a románokat arra kérem, hogy őrizkedjenek a hasonló provokációktól. Nagykárolynak ezután is a multikulturalitás és a békés együttélés városának kell maradnia” – fogalmazott az RMDSZ színeiben megválasztott polgármester.
Érmindszenten és tőle húsz kilométerre levő, 54 százalékban magyarok által lakott Nagykárolyban a múlt hét végén ünnepelték Ady Endre születésének 140. évfordulóját. A többnapos rendezvénysorozat kiemelkedő pillanata volt az Ady Endre és az általa Itóka néven emlegetett Bölöni Györgyné Marchis Otília nagykárolyi találkozásának emléket állító, egész alakos bronzszobor szombati leleplezése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1516
szavazógép
2017-11-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Vizsgálódik a versenyhivatal

Az élelmiszerek, elsősorban a tojás, a vaj és egyes hústermékek árának nem várt novemberi növekedése miatt, a mezőgazdasági minisztérium értesítése nyomán vizsgálódik a versenyhivatal – jelentette be a hatóság elnöke.
2017-11-22: Belföld - :

Tartózkodik az RMDSZ (Bizalmatlansági indítvány)

Az RMDSZ törvényhozói részt vesznek a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáján, de tartózkodni fognak a voksoláskor – jelentette be tegnap Kelemen Hunor szövetségi elnök.