Nem bírtak Szaakasvilival

2017. december 6., szerda, Világfigyelő

Az ukrán hatóságok bűnszervezetekkel folytatott együttműködés gyanújával őrizetbe vették tegnap kijevi lakásában Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, egykori georgiai elnököt.


Őrizetbe vétele előtt Szaakasvili felmászott nyolcszintes háza tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik. Őrizetbe vétele után azonban hívei tüntetésbe kezdtek, majd az ő segítségükkel Szaakasvili megszökött abból a rendőrségi mikrobuszból, amellyel el akarták otthonából szállítani. Végül az ukrán főügyészség körözést adott ki este az egykori georgiai elnök ellen. Szaakasvilit azzal vádolják az ügyészek, hogy kormányellenes demonstrációit a 2013–2014-es Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics, a hivatalából leváltott egykori oroszbarát ukrán elnök környezete pénzelte. A főügyész szerint Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készült Ukrajnában a megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve. Petro Porosenko ukrán elnök július végén fosztotta meg ukrán állampolgárságától Szaakasvilit, akit maga nevezett ki 2015 májusában Odessza megye kormányzójává. Később azonban megromlott közöttük a viszony, főként azért, mert a georgiai politikus több ízben korrupcióval vádolta meg a kijevi központi vezetést. Kormányzói kinevezésével egy időben Szaakasvili ukrán állampolgár lett, lemondva korábbi georgiai állampolgárságáról, 2004 és 2013 között ugyanis Georgia elnöke volt. Elnöki mandátuma lejártával külföldre távozott. Georgiában hatalommal való visszaélés miatt büntetőeljárás indult ellene, jelenleg is körözik. Nem sokkal azután, hogy ukrán állampolgársága elvesztésével hontalanná vált, Szaakasvili Ukrajnából is külföldre távozott. Szeptember 10-én azonban visszatért, méghozzá úgy, hogy híveitől körülvéve, hivatalos iratok nélkül begyalogolt Ukrajnába Lengyelországból. Azóta több demonstrációt szervezett az általa Ukrajnában alapított Új Erők Mozgalma nevű pártjával. Azt követelte, hogy a parlament hozzon törvényt még ezen a héten az államfő alkotmányos vád alá helyezésének rendjéről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2017-12-06: Világfigyelő - :

Amerika nem hagyja Európát

Az Egyesült Államok továbbra is erősen elkötelezett az európai országokkal rég­óta fennálló szövetsége mellett, amely a közös értékeken és célokon alapul – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tegnap Brüsszelben.
2017-12-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Késik a díszkivilágítás (Sepsiszentgyörgy)

Büntetőkamatot számol fel Sepsiszentgyörgy önkormányzata annak a cégnek, amelynek feladata a város ünnepi kivilágításának felszerelése: a novemberben megkötött szerződés értelmében ugyanis december 3-án, advent első vasárnapján kellett volna felkapcsolni a fénydíszítéseket, és ez a kivitelező hibájából maradt el – tudtuk meg Sztakics Éva alpolgármestertől, aki azt is elmondta: egy galaci vállalkozásról van szó, egyedül az jelentkezett a kiírt közbeszerzési eljáráson.