Brassó a legvonzóbb

2017. december 28., csütörtök, Belföld

Brassó szerepel az első helyen a romániai lakosság által leginkább kedvelt szilveszteri úti célok listáján – derül ki a Trivago által készített felmérésből. A lista első három helyén hazai úti célok szerepelnek – Brassó, Predeál és Brassópojána –, a top 20-as listán még 11 külföldi város található, köztük Bécs, Budapest, illetve Prága is. A hazai lakosság által kedvelt helyek közé tartozik még a bulgáriai Bansko (7. hely), Nagyszeben (8.), Párizs (9.) és Róma (10.), illetve Isztambul (19.) és Barcelona (20.) is. Az európai úti célok közül – a hazaiakat leszámítva – az amszterdami (17. hely) szilveszterezés kerül a legtöbbe: erre éjszakánként 920 lejt szánnak a romániaiak. Az óévet itthoni üdülőtelepeken búcsúztatók 550 lej (Brassó) és 780 lej (Predeál) közötti össze­get fizetnek éjszakánként a szállásért. A legtöbbe a dubaji szilveszterezés kerül: éjszakánként 1422 lejt kell fizetnie annak, aki az év utolsó bulijához ezt a – toplista negyedik helyén álló – helyszínt választja. (Agerpres)

SZEGÉNYSÉGBŐL ÉLEN. 2016-ban öt foglalkoztatott romániai lakosból ketten a szegénységi küszöb alatt éltek – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. A munkahellyel rendelkező személyek 18,9 százaléka, a  munkahellyel nem rendelkező személyeknek pedig a 26,2 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt. A foglalkoztatott személyek között a férfiak helyzete rosszabb volt. Míg a nőknél hétből egy, a férfiaknál ötből egy személy szorult a szegénységi küszöb alá. A munkanélküliek körében 6,3 százalék volt a két nem közötti különbség. A munkanélküliek körében gyakorlatilag minden második személy szegény, a férfiak közül kétszer annyian éltek mélyszegénységben, mint a nők – mutat rá a dokumentum. (Agerpres)
A VILÁG GAZDAGJAI. A Bloomberg hírügynökség milliárdos indexében szereplő 500 legtehetősebb ember együttes vagyona 5300 milliárd dollár volt december 26-án, jóval meghaladva az egy évvel korábbi 4400 milliárd dollárt. Az idei lista élére Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója került, akinek a vagyona 34,2 milliárd dollárról 99,6 milliárd dollárra emelkedett. A korábbi listavezető, Bill Gates a második helyre csúszott vissza. A Microsoft alapítójának a vagyona 8,89 milliárd dollárral 91,3 milliárd dollárra nőtt. Az első tíz leggazdagabb ember közül hat amerikai, három európai és egy mexikói. A legtehetősebb három európai közül a leggazdagabb az 500-as lista negyedik helyén álló spanyol Amancio Ortega. Az Inditex textilipari konszern és a Zara ruházati áruházlánc alapítójának vagyona idén 3,4 milliárd dollárral 75,5 milliárd dollárra emelkedett. Az ötszáz leggazdagabb ember közül 38 kínai. Közülük is a leggazdagabb az online kereskedelemmel foglalkozó Alibaba alapítója, Jack Ma, akinek a vagyona 12,1 milliárd dollárral 45,4 milliárd dollárra emelkedett. Jack Ma az 500-as lista 17. helyén áll. A leggazdagabbak közül 159 amerikai, vagyonuk egy év alatt 315 milliárd dollárral 2000 milliárd dollárra emelkedett. Az ötszáz leggazdagabb listáján 27 orosz is található, közülük a legvagyonosabb az ipari ágazatban érdekelt Alekszej Mordasov, akinek a vagyona egy év alatt 2,53 milliárd dollárral 19,5 milliárd dollárra emelkedett. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2017-12-28: Belföld - :

Elhunyt Kovács Sándor

December 25-én este fél tíz előtt néhány perccel egy Kolozsvár közeli klinikán elhunyt Kovács Sándor kanonok, a Kolozs-Dobokai Főesperesi Kerület elöljárója, a kolozsvári Szent Mihály-templom plébánosa.
2017-12-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megismételt hanyagadó

Négyszáz százalékos ingatlanadót rótt ki Sepsiszentgyörgy önkormányzata két olyan épület tulajdonosaira, amelyek állapota kritikán aluli: a központi postahivatal székhelyéül szolgáló egykori Hungária Szálló az egyik, a másik pedig egy Nicolae Bălcescu utcai elhagyott ház.