Betlehemezők Kézdiszárazpatakon

2017. december 30., szombat, Közélet

A kézdiszárazpatakiak ma is büszkén emlegetik, hogy messze földön híres volt betlehemes játékuk. A betlehemezők december 24-étől egészen új év 6-áig, vízkereszt napjáig járták a házakat, így történik ez most is.

  • A kézdiszárazpataki betlehemes csoport  Marti Erika felvétele
    A kézdiszárazpataki betlehemes csoport Marti Erika felvétele


A főszervezők, Benkő László és Fülöp Erika tavaly újították fel a betlehemezést (Kézdiszéken még Szentléleken betlehemeznek napjainkban is – szerk. megj.). Elmondásuk szerint nem gyermekek jártak, hanem meglett emberek: legények, sőt, házasemberek, akik a játékot kellő komolysággal, a liturgikus szolgálat igényével adták elő. Tíz-tizenkét, többnyire álarcos szereplő játszott: Szent József, Mária, király, királyszolga, huszár, három pásztor, angyal, bekérő, hamubotos.
A betlehemesek házról házra jártak, a bekérő megkérdezte: beengedik-e a betlehemet? Kedvező válasz esetén bemennek a tisztaszobába, és előadják a misztériumjátékot. József, Mária és az angyal a szoba közepén, a betlehemi templomocska körül helyezkedik el. Amíg Heródes házában folyik a cselekmény, és a király meg a huszár leborulva imádja a kisdedet, addig a pásztorok az ajtó melletti betlehemi mezőkön horkolnak. A színek változását, a cselekmény súlypontjának áthelyezését egyik helyről a másikra a szereplők járkálása és a közbeiktatott ének jelzi. Így az angyal a betlehemi templomocskától, Heródes palotájától indul el az ajtó mellett fekvő pásztorokhoz, és lassan lépegetve énekel: Dicsőség a menny­ben Istennek. A pásztorok szintén énekelve, a botokat elébb-elébb csapkodva a padlóra, nagy lassúsággal közelednek a betle­hemi templom és jászol felé.
A betlehemes játék bemutatása után a háziak pálinkával és kaláccsal kínálják a csoportot. Miután bejárták az egész falut, szomszédos településekre is elmentek, idén Kézdivásárhelyre és Kézdikővárra, majd január 4-én Kédiszentléleken a községházán mutatják be betlehemes játékukat, az ottaniak szintén elvitték saját produkciójukat Kézdiszárazpatakra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2017-12-30: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Felszámolnák az egyenlőtlenséget (Sepsi akciócsoport )

Közös akciócsoportot hozott létre Sepsiszentgyörgy önkormányzata több szervezettel társulva, hogy anyagi forrásokért pályázhasson a felzárkóztatásra szoruló városrészek, valamint a nehéz sorsú lakosok támogatása érdekében. Az októberben megalakult Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesületnek tagja a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezete mellett az Esély Lelki Egészségvédő Egyesület, az Amenkha Romák Egyesülete, a megyeszékhelyi Caritas, továbbá a Femild Bauinvest Kft.
2017-12-30: Belföld - :

A hatalom árnyékában

Az RMDSZ és a kormánykoalíció pártjai politikai alkudozásának a kockázatait, a román–magyar viszony sérülékenységét mutatta meg az erdélyi magyarság 2017-es éve: a szövetség a hatalomtól remélve a kisebbségi jogok bővítését, a koalíció parlamenti támogatásáról írt alá megállapodást, de a jogok bővítésében csak parányi lépést sikerült tennie, ellenben presztízsveszteséget szenvedett el amiatt, hogy támogatta a koalíció erősen vitatott döntéseit – foglalja össze évértékelőjében az MTI.