Elhunyt Neagu Djuvara történész

2018. január 26., péntek, Belföld
Százegy éves korában egy magánkórházban elhunyt tegnap Neagu Djuvara román történész és diplomata, aki egyebek mellett a román történelemírás megújulását szorgalmazta. A történész főképp a román történetírás megújulására vonatkozó tézisei nyomán vált ismerté.
Neagu Djuvara 1916-ban született román bojár családban, filológusi és jogi tanulmányait Párizsban a Sorbonne-on végezte. 1943 és 1947 között a román külügyminisztériumban dolgozott diplomataként, a kommunista hatalomátvétel után külföldre emigrált. Újságíróként a Szabad Európa Rádiónál dolgozott, majd 1961-től 23 éven át a nigériai külügyminisztérium tanácsadója volt. Hazájába 1989 után tért vissza. Századik életévének betöltésekor megkapta a Románia Csillaga Érdemrend lovagi fokozatát. Történészi munkássága főleg a románok és Románia történelmére terjedt ki. Ő az egyik legnépszerűbb román történész, A románok rövid története című munkája 11 kiadást ért meg. A könyv megjelent 2012-ben magyar nyelven is a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában.
Djuvara úgy vélte, hogy felül kell vizsgálni mind a két világháború között, mind a kommunizmus idején megírt román történelem bizonyos részeit, mert mindkét korszakban politikai célok kiszolgálására használták fel a tudományágat, ezért ferdítéseket, kozmetikázásokat tartalmaz. Nagy vihart kavart Romániában az a tézise, miszerint a Havasalföldi Fejedelemség alapítójának tartott I. Basarab kun származású és katolikus vallású volt. Szorgalmazta a havasalföldi fejedelmek földi maradványainak exhumálását, hogy DNS-mintavétel alapján állapíthassák meg származásukat, de ezt a hatóságok megtiltották. Djuvarát számos román történésztársa „románellenesnek és amatőrnek” kiáltotta ki. Mindazonáltal könyvei igen népszerűek a fiatalok körében. Egy statisztika szerint tavaly a romániai könyesboltokban Djuvara 444 emlékezetes állítása című kiadványt vadászták leginkább a tolvajok, ebből a műből tűnt el ugyanis a legtöbb nyomtalanul az üzletekből.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-01-26 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2018-01-26: Belföld - :

Félretájékoztatták az EB-t? (Uniós aggodalmak)

A parlament házelnökei nyílt levélben válaszoltak szerdán az igazságügyi reformmal kapcsolatos brüsszeli bírálatokra, aggasztónak nevezték, hogy az Európai Bizottságot (EB) – értékelésük szerint - félretájékoztatták a román jogalkotási folyamat átláthatóságát illetően.
2018-01-26: Belföld - :

Hírsaláta

VAN, KI NEM ÚGY GONDOLJA. A kis egyesülést (Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülését) ünnepelték szerte az országban január 24-én. Igen ám, de nem mindenütt gondolta úgy a nép, hogy a jelenlegi vezetőkkel lehet és kell együtt éljenezni. Iaşi-ban, Moldva és az egyesülés „fővárosában” például kínos jelenetekre került sor, pedig igazán sokcsillagos csapat gyűlt össze a jeles esemény alkalmából: ott voltak a helyi és megyei hatóságok képviselői, parlamenti képviselők, Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Victor Ponta exminiszterelnök és Margit hercegnő, Mihály király leánya, a román korona őre... és körülbelül 3000 polgár.