Új kormány, régi aggodalmak

2018. január 29., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Ha minden terveik szerint megy – márpedig semmi jele nincs, hogy ne így történjék –, ma beiktatják a szociáldemokrata–liberális koalíció harmadik kormányát, egy újabb díszes társaságot, amelynek összeverbuválásakor utolsó szempont volt a szakértelem.

Maradtak kétes teljesítményű, de hűséges tárcavezetők, és jöttek újak is, akiknek eddigi munkássága semmi jót nem ígér. Sokan vannak, Európában nincs még egy ilyen népes kormány, mert sok számlát kellett törleszteni, számos éhes szájat betömni.
A párton belüli hosszas egyeztetések, a helyi hatalmasok (bárók) érdekérvényesítése meghozta az eredményt: öt olyan tagja van a leendő kormánynak, akik ellen büntetőeljárás vagy nyomozás folyik, többnyire adócsalás, pénzmosás, hivatali visszaélés, befolyással való üzérkedés miatt. Ismét van egy tanügyminiszterünk, akinek gondot okoz a helyes beszéd, egy egészségügyi miniszter, akinek fiát kábítószer-kereskedelemért ítélték el, s ott vannak a régiek – a munkaügyi vagy a belügyminiszter –, akik már egy éve bizonyítják, nincs, mit keresniük a pártelnök iránti feltétel nélküli hűségük okán elnyert tisztségekben.
Némi bizakodásra talán csak az ad okot, hogy a pénzügyi tárca élére visszakerült Eugen Orlando Teodorovici, aki többször bírálta elődje fejetlen lépéseit – igaz, korábbi minisztersége idején neki is voltak megkérdőjelezhető javaslatai, például a baksisadó –, és kormányfőhelyettes lett az a Viorel Ştefan is, akit azért takarítottak ki a Grindeanu-kormányból, mert kifogásokat emelt Dragneáék fejetlen osztogató politikája ellen.
Mindez, no meg a felfrissített kormányprogram – amelyről Kelemen Hunor azt nyilatkozta, olyan, mintha két sör között dobták volna össze a mezőgazdasági minisztériumban – azt mutatja, egyáltalán nem a gazdasági kérdések jelentenek prioritást Dragneáék számára. Engedtek ezen az oldalon, hogy kiteljesíthessék végre az igazságügy „megreformálását”. Szorítja őket az idő, hisz hamarosan ítélet születik a Bonbonica-perben (SZDP-s tisztségviselők jogtalan megyei tanácsi alkalmazása miatt), és egyre jobban szorul a hurok a pártelnök nyaka körül a Tel Drum-ügyben is,
Számíthatunk tehát arra, hogy nagyon gyorsan, már az új kormány regnálásának első heteiben újabb sürgősségi kormányrendeletek könnyítenek Dragnea és társai gondjain, és ahogy friss programjuk igazságügyi fejezetében új kezdetet ígérnek, lesz kegyelem és amnesztia, de tisztogatás is az egyre kényelmetlenebb nyomozó hatóságoknál, ügyészségeknél. Két alkalommal elbaltázták, utólag derült ki, sem Grindeanu, sem Tudose nem vállalja mindezt, most Viorica Dăncilă esetében időben tisztázták, hajlandó elmenni a végsőkig főnökéért.
Ugyanott vagyunk hát, mint egy évvel ezelőtt, a Klaus Iohannis által akkor kiszúrt elefántok várhatóan ismét feltűnnek a kormánypalotában. A kérdés csak az: újraéled-e a polgári ellenállás, lesz-e ismét több százezer utcára vonuló, hogy megakadályozza a vörös korrupció törvényre emelését?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1520
szavazógép
2018-01-29: Közélet - :

Találkozzunk, nyerjünk Kovásznán (Laptalálkozó, könyvbemutató és nyereményjáték)

Január 31-én, szerdán Kovásznán találkozunk olvasóinkkal. A helyi kultúrotthonban 18 órára várjuk mindazokat, akik a Háromszék munkatársaival szeretnének találkozni, ugyanakkor bemutatjuk szerzőink legújabb, a Kaláka könyvek sorozatban megjelent köteteit. Hívjuk hűséges olvasóinkat és mindazokat, akik részt kívánnak venni inter­aktív nyereményjátékunkban.
2018-01-29: Közélet - Hecser László:

Karnevál a jégen

Tavaly a Nagyerdő alatti tavon, idén a Sepsiszentgyörgytől ajándékba kapott jégpályán szervezte meg a baróti polgármesteri hivatal a jégkarnevált.