Farsangoló Ürmös

2018. február 5., hétfő, Közélet

Ürmöst mindannak ellenére Erdővidék részének kell tekinteni, hogy az Olt és a megyehatár elválasztja onnan. A szoros családi és baráti kötődéseket érzékelni, látni lehetett szombat délelőtt is, amikor a környék első farsangtemetésén lépten-nyomon a kistérség háromszéki részéből érkezőket fedeztünk fel. Volt is, mit látniuk! Maskarákba öltözött legények a falu apácai végétől indulva járták be szülőföldjük minden szegletét, s adták a kapuba kiálló, őket kaláccsal, pánkóval, pálinkával és borral váró rokonok és barátok tudomására: immár az utolsókat rúgja a tél, közeledik a tavasz.

  • A szerző felvételei
    A szerző felvételei

Első pillanatban megállapíthattuk, az eseményt szervezők elérték céljukat, hiszen a fejkendővel cicomázott és krepp-papírral teleaggatott lovak és az azokat nem mindennapi ruhában megülő fiatalok meglehetősen furcsa képet festenek – látványuktól minden bizonnyal megijed és eliszkol a tél. A lakodalmas menet – mert az alakoskodók azt jelenítik meg – elején a székely ruhába öltözött vőfély áll, kezében vőfélypálcával.
Következett a fehér ruhába öltözött menyasszony – nini!, mintha nem leány, hanem legény lenne ő is! – és párja, a vőlegény, aztán a lakodalmas nép és a nádkóboros, a folyamatosan vert repedt fazék hangjától igencsak hangos bolondszekér; a szekér végén ráfos kerékre erősítve forog Dénes és Elvira szalmabábu-figurája.
A zömében apácai, de közben étfalvi és rétyi zenét is játszó rezesbanda muzsikáló kedvét és az esti bálhoz pénzt, italt, tojást és szalonnát gyűjtő maszkások kitartó tüsténkedését még a folyamatosan szemerkélő hideg eső sem tudta letörni.
Jóformán nincs olyan ház, amelynek ablakai ne lennének kitárva, vagy kapujában ne állnának többen is. A hagyomány úgy tartja, ha a felvonulók között rokon vagy közeli barát van, illik jól fogadni a farsangolókat, nem csoda tehát, hogy lassan haladtak. Valamikor a regrutákat a vonatállomáson búcsúztatták, s annak emlékét is felidézték, mindannak ellenére kimentek a déli egy órai vonatot megvárni, hogy hétvégén az náluk nem áll meg. Jelentős állomás az unitárius parókia is, ahol Szabó Előd tiszteletes fogadta őket, majd betértek a malomudvarba. Délután négy óra is elmúlt, amire minden utcát végigjártak. Dénes és Elvira sorsa, mint eddig megannyi elődjüké, Felszegben pecsételődött meg, amikor nagy vigasság közben elégették őket. A nevezetes eseménynek itt csak ideiglenesen szakadt vége, hiszen este még bál várt a farsangolókra. Itt derült ki, hogy a maskarások mennyire végezték jól vállalt feladatukat: a pénz a zenekar kifizetéséhez, az ital a mulatozáshoz kellett, a tojásnak és a szalonnának vasárnap délelőtt lett szerepe, amikor a bál helyszínét rendbe tevők reggelijeként szolgálták fel rántottaként. Láttuk kosaraikat: étlen-szomjan nem maradtak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1756
szavazógép
2018-02-05: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Egy lépés a diktatúra felé

Első látásra érthetetlen, hogy a Dăncilă-kormány miért mondott le mindjárt hivatalba lépésekor a kormányőrség szolgálatairól. Utólag sem magyarázták meg ezt a lépést, pedig egy újonnan beiktatott kabinetnek akkor sem lehet alapos oka ilyen hirtelenkedésre, ha tagjainak nagyobb része nem most látta először a Victoria-palotát belülről.
2018-02-05: Közélet - Bokor Gábor:

Közelebb az emberekhez (Új székhelyen a kovásznai MPP)

Új székhelyet kapott a Magyar Polgári Párt (MPP) kovásznai szervezete. Az ügyfeleket ezentúl a Petőfi Sándor utca 2. szám alatt, a Bene-mofettával szembeni sarokingatlanban várják. A székhelyet munkanapokon 9–12 óráig kereshetik fel az érdeklődők, de mivel minél közelebb szeretnének kerülni az emberekhez, tervezik, hogy a délutáni órákban is fogadják az ügyfeleket – jelentette be a szervezet vezetősége szerdai sajtótájékoztatóján az új irodában.