Párbeszédet kezdeményez a rétyi fűrészüzemKülföldi fát is feldolgoznak

2018. február 9., péntek, Közélet

2015 augusztusi indulása óta először nyitotta meg kapuit a helyi és regionális magyar sajtó előtt a rétyi fűrészüzem. A Holzindustrie Schweighofer csoport 150 millió eurós háromszéki beruházása kapcsán egyebek mellett a termelés volumenéről, az alkalmazottakról és társadalmi felelősségvállalásról is szó esett tegnap délelőtt a vállalkozás székhelyén szervezett találkozón.

  • Fatenger a rétyi üzem telephelyén
    Fatenger a rétyi üzem telephelyén
  • Albert Levente felvételei
    Albert Levente felvételei

A közel hetven hektáron fekvő rétyi fűrészüzemről Vucic Zsigmond projektvezető bemutatója és terepszemléje nyújtott átfogó képet. Mint mondta, pillanatnyilag 460 alkalmazottat foglalkoztat a jelenleg kapacitásának 70 százalékán működő gyár. 2017-ben közel 598 ezer köbméter rönkfát dolgoztak fel, ami kevéssel, de elmarad a 800 ezer köbméteres engedélyezett termelési célkitűzéstől. Foglalkoztatottjaik jelentős része sepsiszentgyörgyi (a megyén kívüliek aránya elenyésző, mindössze 2 százalék), Rétyről – amint a település polgármestere említette – mintegy negyvenen, mások 15–20 km-es körzetből (a legtöbben Zágonból, Csernátonból, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról, Papolcról, Zaboláról) járnak be dolgozni a telephelyre, ehhez a gyár hat díjmentes autóbuszjáratát vehetik igénybe. Elismerte, a munkaerő átlag 2,6 százalékos szezonális vándorlása őket sem kerüli el, nyár kezdetén vannak, akik külföldön vállalnak munkát. A rétyi fűrészüzemben egyébként két váltásban – a munkaidő napi 12 óra –, a hét minden napján dolgoznak.
A bérekről Vucic Zsigmond lapunk érdeklődésére elmondta, a termelésben fizetett átlagbér tavaly az országos bruttó minimálbér 167 százaléka volt, emellett munkatársaik különféle kiegészítő – termelési, év végi – juttatásokra is jogosultak, ételjegyet is kapnak, és magán egészségügyi biztosításra jogosultak. Ugyanakkor 2015-től 230 kollégájuk továbbképzését finanszírozták.
Naponta 30–50 teherautónyi rönkfa gördül be a rétyi üzem hatalmas udvarára, a szállítmányok eredetét és útját indulástól érkezésig szigorúan követik egy erre kidolgozott rendszer révén. Nyersanyag tekintetében az előző évben felvásárolt mennyiség 683 ezer köbméter rönkfa (lucfenyő) volt, ennek 35 százaléka külföldről – Finnországból, Szlovákiából, Csehországból, illetve Lengyelországból – érkezett vasúton a rétyi Schweighofer-gyárba. Vucic lapunk kérdésére rámutatott, azért szorulnak behozatalra is, mert a szigorodó törvénykezés miatt bizonyos beszállítókat kiszűrtek, kevesebb fa van a piacon, másrészt ott olcsóbb a nyersanyag, mint Romániában. A Rétyen előállított fűrészárut tavaly 27 országban értékesítették, jelentős mértékben – 44 százalék – Romániában, továbbá 21 százalékát Japánban, 10 százalékát az Amerikai Egyesült Államokban, s 7 százalékkal szerepel a piaci részesedésben Ázsia többi része.
A találkozón jelen lévő rétyi önkormányzati vezető, Dombora Lehel lapunknak elmondta, ingatlanadóként tavaly 1,2 millió lejt fizetett be a község kasszájába a Schweighofer-gyár, idén ez az összeg kissé magasabb. Hozzáfűzte, ez a pénz három-négy Réty méretű község éves saját bevételének felel meg.
A társadalmi felelősségvállalás kapcsán Vucic Zsigmond megemlítette, közel 600 ezer eurót fordítottak eddig közösségi fejlesztésekre, támogatásukkal egyesületek és intézmények működését segítették, többek közt a megyei és a kézdivásárhelyi kórházat, a bodoki nemzetközi fogathajtó­pályát, de a rétyi délutáni oktatást, valamint szociálisan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó egyesület programjait is. Jelenlegi hosszabb távú projektjük a Pro Wood regionális faipari klaszter és a Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjainak bevonásával zajlik: a megyei tanács alárendeltségébe tartozó szociális intézmények számára készül bútorzat az üzem által felajánlott bútor­lapokból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1678
szavazógép
2018-02-09: Nyílttér - Pálmai Tamás:

Igen (Békési levelek)

Ha jót akarunk magunknak, szeretteinknek, egyáltalán minden felebarátunknak, akkor tanuljuk meg az igen használatát. Ne azt mondjuk, gondoljuk, hogy nem akarok beteg lenni, hanem azt, hogy igen, egészséges akarok lenni!
2018-02-09: Kármentő - Kuti János:

Tengeralattjáró-kikötő Szentgyörgyön?

Látván, hogy a hidegháború ismét elkezdett melegedni, és a világ nagyhatalmai egyre többet költenek fegyverkezésre, mi sem maradhatunk alul a versenyben.