Kárpátalja Elfogták a székházrobbantókat

2018. március 6., kedd, Világfigyelő

Az ukrán rendőrség vasárnap őrizetbe vett három személyt, akik összefüggésbe hozhatóak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadással – jelentette be Twitter-oldalán Szerhij Knyazjev ukrán országos rendőrfőkapitány.


„A rendőrség az ungvári KMKSZ-székház elleni mindkét támadást felderítette” – közölte az ukrán rendőrség parancsnoka.
Ismeretlenek kedden hajnalban gyújtották fel a KMKSZ központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett. Személyi sérülés nem történt. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet még február 4-én történt.
Knyazjev vasárnap közölte, hogy a rendőrség operatív csoportjai egy személyt Cserkasziban, kettőt pedig Kropivnickijben fogtak el. Ugyancsak azonosították a KMKSZ-székház elleni mindkét támadás külföldi szervezőjét, aki ellen elfogató parancsot adtak ki.
Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfőn kijelentette, hogy a Dnyeszter Menti Köztársaság (Transznisztria) lakosa a KMKSZ ungvári székháza ellen februárban elkövetett két támadás felbujtója. Moszkal szerint a felbújtó orosz titkosszolgálati megbízást teljesített, és további magyarellenes provokációk lehetségesek a térségben.
Hivatalos honlapján hétfőn közzétett bejegyzésében Hennagyij Moszkal azt írta: „a KMKSZ-székház felgyújtásának szervezője Dnyeszter-melléki lakos, akit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irányított”. Megerősítette Szerhij Knyazjev ukrán országos rendőrfőparancsnok vasárnapi bejelentését, amely szerint a KMKSZ-székház elleni február 27-ei robbantásos támadást egy cserkaszi és két kropivnickiji lakos követte el, akik már őrizetben vannak. „Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a szégyenteljes bűncselekmény végrehajtói között vannak a (kelet-ukrajnai) terrorellenes műveletben részt vett személyek is, akik engedtek a pénz csábításának” – közölte, hangsúlyozva, hogy az elkövetők nem tagjai semmilyen politikai pártnak vagy civil szervezetnek, számukra a KMKSZ-székház felgyújtása pénzkereseti lehetőség és nem ideológiai megfontolásból végrehajtott akció volt.
A megyevezető szerint más a helyzet az ugyancsak azonosított felbujtóval, aki Dnyeszter-melléki lakos, információik szerint a Dnyeszter Menti Köztársaság Nemzetbiztonsági Minisztériumának munkatársa, és a bűncselekmény elkövetése után azonnal hazamenekült. A terület jogállásából adódóan ez a személy elérhetetlen az ukrán rendvédelmi és bírósági szervek számára, de „senkinek nincs kétsége afelől, hogy a KMKSZ-székház elleni második támadás, ahogy a lengyel Falanga radikális szélsőjobboldali szervezethez tartozó két lengyel állampolgár által február 4-én elkövetett első mögött is az orosz FSZB áll” – jegyezte meg.
Hennagyij Moszkal hozzátette: tudomása van arról is, hogy az orosz titkosszolgálat megpróbált helyi aktivistákat bevonni a KMKSZ-székház elleni támadásba, s miután azok kategorikusan visszautasították a részvételt a provokációban, a végrehajtást más ukrajnai megyékben élő személyekre bízták. A kormányzó szerint a provokációk célja azonnal világos volt – az ukránok és magyarok egymás elleni uszítása. Megköszönte az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak és az országos rendőrségnek a bűncselekmény felderítését, annál is inkább, mert szerinte a második támadás végrehajtói sokkal szakszerűbben cselekedtek, mint a lengyel elkövetők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1745
szavazógép
2018-03-06: Gazdakör - Incze Péter:

Év végéig az alap több mint felét szeretnék lehívni (Vidékfejlesztés )

Múlt szerdán Petre Daea mezőgazdasági miniszter sajtótájékoztatón ismertette a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség eddigi eredményeit. A 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euróra lehet pályázni, ebből 8,125 milliárd euró az unió vidékfejlesztési alapjától jön, az 1,347 milliárd eurót a román költségvetésből kell mellérendelni. A vidékfejlesztési terv köztudottan hét évre szól, a 2014 és 2020 közötti időszakra. A terv első évében nem voltak kiírások, az első pályázatok 2015 tavaszán jelentek meg. Eddig összesen közel harminc területen, ún. intézkedés keretében lehetett támogatást igényelni, ebben benne van az ügynökségre átruházott, de az uniós vidékfejlesztési alapból fizetendő hegyvidéki, a környezet- és klímaváltozást megelőző, valamint az ökogazdálkodási támogatás kifizetése is.
2018-03-06: Világfigyelő - :

Jön a negyedik Merkel-kormány (Megszavazták a német nagykoalíciót )

Kétharmados többséggel jóváhagyta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagsága a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kidolgozott koalíciós szerződést. Ezzel elhárult az utolsó akadály a negyedik Angela Merkel vezette kormány megalakulása elől.