Iohannis elutasította Kövesi leváltását

2018. április 16., hétfő, Belföld

Elutasította Klaus Iohannis államfő Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész visszahívására vonatkozó javaslatát. A Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában az elnök azt mondta, a tárcavezető által felsorakoztatott érvek nem voltak meggyőzőek, és „nem is felelnek meg a vonatkozó törvényi előírásoknak”. A hírre reagálva Tudorel Toader a közösségi oldalon közölte: kezdeményezni fogja, hogy a kormány forduljon az alkotmánybírósághoz az államelnöki döntés miatt.

Az államfő emlékeztetett, februárban kapta meg Tudorel Toadernek a Kövesi elmozdítására vonatkozó javaslatát, majd a Legfelsőbb Bírói Tanács (LBT) ezzel kapcsolatban megfogalmazott negatív véleményezését. A tárcavezető és a LBT „homlokegyenest ellentétes következtetéseket” fogalmazott meg a téma kapcsán – mutatott rá Iohannis, hozzátéve, hogy bár utóbbi testület véleményezése konzultatív jellegű, azt nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni. Hozzátette, miután kézhez kapta a miniszter javaslatát, illetve a LBT véleményezését, felkérte az Államelnöki Hivatal szakembereit is, elemezzék ki a helyzetet.

Az elnök hangsúlyozta, a miniszteri javaslathoz csatolt, a korrupcióellenes főügyész tevékenységét kiértékelő jelentést olvasva kiderül, hogy annak szerzője szerint a dokumentum tulajdonképpen egy „állásfoglalás”, ennélfogva pedig szubjektív jellege van, amire az is ráerősít, hogy a miniszter szakmai pályafutásával kapcsolatos információk is feltűnnek a szövegben.

Klaus Iohannnis nyilatkozata után az Államelnöki Hivatal nyilvánosságra hozta a miniszteri javaslat elutasítását alátámasztó érveket részletesen ismertető dokumentumot. Ebben az elnök többek között rámutat: a különféle felmérések során mind a hazai, mind az európai és nemzetközi szervek pozitívan értékelték a korrupcióellenes ügyészség tevékenységét. Az államfő azt is hangsúlyozza, hogy bár a miniszteri jelentés címe szerint a korrupcióellenes ügyészség menedzsmentjét vették górcső alá, a szöveg kizárólag a főügyész tevékenységére vonatkozik, más, vezető beosztású ügyész munkájára nincs utalás benne.

A kormánykoalíció sejtette, hogy Klaus Iohannis elutasítja Laura Codruta Kövesi leváltását, hiszen Liviu Dragnea tegnap, még az államfő sajtónyilatkozata előtt ismertette, hogy Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök tanácsára az alkotmánybírósághoz kell fordulni, amennyiben az államfő nem hívja vissza tisztségéből Kövesit – ezt röviddel Iohannis nyilatkozata után be is jelentette az igazságügyi miniszter.

Tudorel Toader Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy az államfőnek nem tartozik hatáskörébe a korrupcióellenes főügyész szakmai és menedzseri tevékenységének kiértékelése, ráadásul a februárban felsorakoztatott, a Kövesi menesztését alátámasztó érvek mára még nagyobb megalapozottsággal bírnak.

Bár több ellenzéki elemző azt feltételezte, hogy az ügyészség főügyészének elmozdítására tett kísérletével az SZDP valójában ürügyet keres arra, hogy – egy állítólagos alkotmánysértésre hivatkozva – felfüggessze tisztségéből Klaus Iohannis államfőt, és a leváltásáról szervezendő népszavazásig az ideiglenes államfő (a parlament valamelyik házelnöke) kihirdesse a Iohannis által bírált igazságügyi törvényeket, Liviu Dragnea az államfő bejelentése előtt újságírói kérdésre leszögezte: a Szociáldemokrata Párt „semmilyen szín alatt nem számol az államfő felfüggesztésével”.

Tudorel Toader február 22-én jelentette be, hogy „egy jogállamban tűrhetetlen tettei miatt” kezdeményezi a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének elmozdítását, szerinte ugyanis Laura Codruţa Kövesi önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti az ügyészséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1787
szavazógép
2018-04-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Nászta Katalin egykori sepsiszentgyörgyi színművész két könyvét – Thália erdélyi napszámosai (interjúkötet a Tinta Kiadó gondozásában), valamint Ének az élőknek (verseskötet) – mutatja be Cseke Gábor költő, író, közíró ma 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó első emeleti dísztermében. A szerzővel Szebeni Zsuzsa és Czegő Zoltán beszélget.
2018-04-17: Mi, hol, mikor? - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kommandói
id. DEBRECZI BÉLA
életének 76. évében elhunyt.
Temetése április 17-én, kedden 14 órától lesz a kommandói ravatalozóháztól.
A gyászoló család
4305120