Kis brüsszeli zsarolósdi

2018. május 8., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Egyelőre csak feltételezhetjük, hogy az Európai Bizottság többéves maszatolás, hangzatos, de hatását tekintve nagyjából üres nyilatkozatok után végre rászánta magát, hogy valamelyest a tagállamok körmére nézzen, legalább abban a tekintetben, hogy ki és milyen szinten képes a jogállamiságot kis belső jogrendjében biztosítani.

Erre lehet következtetni Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke múlt heti bejelentetése kapcsán: az Európai Unió 2021–2027-es költségvetésének tervezetében egy jelentős újítást is bevezetnének, mely szerint felfüggeszthető, csökkenthető, vagy korlátozható azon tagország hozzájutása az uniós forrásokhoz, amelyben sérül a jogállamiság. Mivel egyelőre ez csak egy bejelentés, nehéz megítélni, egész pontosan milyen mechanizmus alapján történik majd a jogállamiság meglétének, esetleges sérülésének a megállapítása, illetve a forrásmegvonások pontosan milyen elvek alapján történnek, globális vagy csak úgymond ágazati szankcióként, az arányok mettől meddig terjednek és így tovább.
Noha sok még az ismeretlen, nem lehet eltekinteni ugyanakkor a junckeri bejelentés háttérüzenetétől, amely a legnagyobb jóindulattal szemlélve is alapos zsarolásként hat. Ne feledjük, a jogállamiság kérdése – főképp az elmúlt időszakban egyes tagországok ellen indított brüsszeli hadjárat fényében – eléggé sokszínű terepnek bizonyul, olyannyira, hogy egyre nehezebb olyan EU-s államot megnevezni, amelyben nem találunk példákat a megsértésére. Ilyen körülmények között pedig nagyjából minden állam érintettje lehet kisebb-nagyobb mértékben e szankciónak, ráadásul most zsebre megy a játék, nem holmi szavazati jogok megvonásáért. Magától adódik a kérdés tehát, amennyiben a közeljövőben törvény születik a jogállamiság-forrásmegvonás összefüggésben, milyen gyakran és esetleg milyen könnyen lehet majd alkalmazni ezt a mechanizmus? És milyen biztosítékokat tudnak a brüsszeli jogalkotók összeverbuválni, hogy a szabályzás ne válhasson zsarolás eszközévé az EU vezetése, illetve a tagországok közötti esetleges konfliktusokban.
A kelet-közép-európai országokban élő nemzeti kisebbségek szempontjából ugyanakkor egy fokozott jogállamisági felügyelet már csak egyes igaz­ságszolgáltatási „furcsaságok” kapcsán is hasznos lenne, noha például a román politikusok szerint annak meglétében senki sem kételkedhet. Az érem másik oldala viszont, hogy a nagy (anyagi) vesztesei egy ilyen rendelkezéscsomagnak megint nem az „ős-Unió” országai lesznek, anomáliák tekintetében ugyanis nem ők állnak az élen, amint az is eléggé kétséges, hogy egy ilyen szankció a jogállamiság felvirágzását hozná el kies országunkban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1662
szavazógép
2018-05-08: Belföld - :

Nőtt a kamat, drágul a hitel

Huszonöt bázisponttal, 2,25 százalékról 2,5 százalékra emelte tegnap a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa az irányadó kamatot. Ugyanennyivel, 1,25-ről 1,5 százalékra növelték a kereskedelmi bankok letétjei után fizetett kamatot is, míg a hitelek után a pénzintézeteknek fizetendő kamatot 3,25-ről 3,5 százalékra. Az új kamatszintek 2018. május 8-ától érvényesek.
2018-05-08: Közélet - Fekete Réka:

Nem működik a kártyaolvasó (Betegek és orvosok réme)

Napokig egyáltalán nem működött az egységes számítógépes program az egészségügyben, s bár az országos egészségbiztosító pénztár pénteki közleménye szerint kijavították a hibát, tegnap újból órákig kellett várni az online receptekre, küldőpapírokra.