Magyar alpolgármester Déván

2018. június 6., szerda, Belföld

Pogocsán Ferdinánd személyében magyar alpolgármestert választott tegnap Déva város önkormányzati testülete. A Temesvári Rádió magyar adása szerint száz éve nem volt Dévának magyar alpolgármestere.

Az RMDSZ színeiben megválasztott Pogocsán Ferdinánd a Román Szociális Párt (RSZP) színeiben tisztségbe került Răzvan Mareş helyét foglalja el az alpolgármesteri székben, akinek azt rótták fel, hogy feszültséget kelt a polgármesteri hivatalban, és akadályozza az önkormányzat munkáját. Az alpolgármester-cserét a város 20 önkormányzati képviselője közül 16-an szavazták meg. A leváltott alpolgármester a közigazgatási bíróságon próbálja visszaperelni tisztségét.

Pogocsán Ferdinánd megválasztása után elmondta: azon fog dolgozni, hogy Dévát modern és tiszta európai várossá alakítsák; kevesebb beszédet és a több tettet ígért.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke Pogocsán megválasztása kapcsán elmondta: Déván régóta működik együtt az önkormányzatban az RMDSZ a Nemzeti Liberális Párttal (NLP), ennek az eredménye a mostani alpolgármester-választás. Hozzátette: Pogocsán Ferdinánd több mint egy évtizede önkormányzati képviselő, és munkájával kiérdemelte kollégái elismerését. Erre utal az is, hogy a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a RSZP frakciójából is kapott szavazatokat.

Déván a RSZP-s polgármestert, Mircia Munteant nem sokkal a 2016-os választások után hivatali visszaélés és ittasan okozott autóbaleset miatt bebörtönözték; utódja az NLP-s Florin Oancea, aki a 2017 novemberében tartott időközi választáson került tisztségbe. A helyi tanácsban az RSZP-nek hat, az NLP-nek és az SZDP-nek öt-öt, az RMDSZ-nek és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének két-két képviselője van.

Az 50 700 lakosú Déván, Hunyad megye székhelyén a lakosság 8,7 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2018-06-06: Belföld - :

Gyengén teljesít a román gazdaság

Románia az EU második leggyengébb gazdasági teljesítményét nyújtotta az első negyedévben, stagnált a nemzeti össztermék (GDP) és az ország. A negyedéves gazdasági növekedés nulla, romlott a fogyasztói közérzet, és nőtt a fizetési mérleghiány – jelentette ki egy tegnapi szakkonferencián Ionuţ Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke, aki szerint mindez a kormány adóügyi reformjának következménye.
2018-06-06: Belföld - :

Iohannis nem aggódik, kivár

Megvárja a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltására vonatkozó alkotmánybírósági döntés indoklását, és miután megértette, közölni fogja, hogy miképpen cselekszik majd – jelentette ki tegnap Klaus Iohannis államfő, aki ismét állást foglalt az ügyészek és az igazságszolgáltatás függetlensége mellett, nevetségesnek nevezte az SZDP szombatra tervezett tüntetését, és közölte, hogy nem fél „semmilyen felfüggesztési kísérlettől”.